luni, august 18

SECRETELE BULIONULUI.

1.Rosiile sa fie bine coapte,iar daca nu sunt sparte le mai lasam cateva zile in camara,ca ele isi lasa zeama,in ele nu afara,deci devin mai zemoase.
2.Rosiile sa fie de caliate,adica sa aiba pulpa,sa fie dulci si sa aruncam cat mai putin din ele la curatat.
Din 11 kg de rosii acesta este sucul si este gros,se vede.
3.Sticlele sa fie spalate cu 2 zile inainte,scurse cu gura in jos si apoi asezate in apropierea sursei de caldura ,ca sa se usuce complet.Nu trebuie sa ramana ude pe dinauntru.
4.Se pune pe plita,nu direct pe flacara ca sa nu se afume.Da,se poate afuma,prinde de fundul oalei si-i ratat.Eu nu am patit,dar am vazut la altii.
5.Cand incepe sa clocoteasca se pune o legatura mare de frunze de telina,care dau un gust aparte,bun.
Dupa 1 ora de fiert am adaugat 2,5 linguri de sare,rase si 4,5 linguri de zahar.Zaharul conserva,dar ii da si gustul necesar,ca se poate bea asa,in loc de orice suc.
Dupa 2 ore de fierbere si amestecare din cand in cand,fara sa stingem focul incepem si turnam fierbinte in sticle.
6.Intre timp pregatim celofan,in 2 sau in 4 foi si elastice bune,care sa nu se rupa.
7.Asezam sticlele pe o tava de inox,ca sa nu se sparga.Turnam fierbinte si legam imediat(chiar ma arde la maini,dar imi amintesc de mainile mele inghetate iernile cand caram izvorul la vreo batrana,fara manusi si fierbintele imi place).
8.Ducem sticlele imediat,4 cate 4 la perna(de fapt perna ar fi prea mica,eu am o duna,adica chilota copilului,cand dormea in patut).Acoperim si cu patura de lana ,peste duna din pene si asa stau calde 2 zile,cel putin.Am ales locul de pe canapea,ca sa nu mai pun blanuri dedesubt.

8.Cand le voi scoate de la perna o sa aiba un guler lat de lichid incolor deasupra.Acesta este semnul ca o sa stea mult si bine,fara sa se faca mucegai sau sa se tulbure.
Din 11 kg de rosii am obtinut 9 litri de bulion,deci 18 sticle de jumatate.

10 comentarii:

  1. Maică-mea pune şi frunze de busuioc.
    Nu se strică bulionul.:)

    RăspundețiȘtergere
  2. Da,se poate ca si busuiocul este conservant,dar eu nu amestec gusturile.De ex pun numai busuioc la zacusca.In general pun un singur fel de condiment ,care sa dea gustul,dar si mirosul.La bulion ...,numai telina si sta pentru ca lucrez aseptic,intr-un fel.Stiu persoane care-l toarna in sticle dupa ce s-a mai racit nitel si apoi se plang ca nu le sta pe iarna...Nici sa convingi nu poti decat pe cei care traiesc in casa cu tine,parerea mea. Te pup. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am sa ajut pe sora mea sa faca bulionul.Am strans trei cosuri mari "de cap"cu rosii. Cred ca sticlele nu le spala dinainte. Am sa veghez si sa respect ce-ai postat aici.
    Merci Elisa,o saptamana frumoasa,
    Paul

    RăspundețiȘtergere
  4. Elisa drago, mama face, mama drege, eu cel mult cules si spalat rosii , nu ma mascari, dar jur ca n-am rabdare :)
    E bun insa, ca-i de casa, si asta recunosc :)
    O zi minunata :)
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  5. Paul,ma bucur sa fiu de folos.Spor la treaba si multa indemanare.Deci,nu uita,nu se stinge focul in timp ce turnam in sticle,se da doar la minim,ca si cel de la sfarit sa fie fierbinte cand il turnam.Si repede de tot se acopera cu celofan si se leaga bine cu elastic.Daca legam cu altceva nu avem siguranta etansarii si daca patrunde aer,normal ca se strica.Deci...,toate bune Paul!! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sibilla,drago,sa traiasca mama ta cat mai mult,sa fie cu tine si sa te bucuri de dumneaei!Mama,mama...,daca n-ar fi mama!!!O zi minunata sa ai si sa fii vesela,drago. Te pup. :)

    RăspundețiȘtergere
  7. tot citesc la tine, tot ma uit, si-mi pare bine, ca nu ne lasi sa uitam, cum este romanca prin traditie, gospodina aceea care tine casa, mama cu sufletul ei, iubita unui Stapan de inel!
    Elisa, ti-am spus ca mai ai de spus??? Si inca multe, depre valori, valoare.
    Sarut-mana, Doamna Elisa!

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce bun e bulionul facut de tine din rosiile culese din gradina ta de vis.
    Nu fac bulion-am facut rar si doar cand am avut rosii din alea carnoase si dulci.Nu stiam ca se pun frunze de telina in bulion,dar la sosul de rosii pentru ardei umpluti pun si eu frunze de telina.
    Cremesul e una din prajiturile preferate de familie,mama e specialista in cremes.
    Era o perioada cand faceam ceva dulce in fiecare sambata,dar specialitati din astea mai costisitoare faceam mai rar.Checul ,biscuitii dati prin masina,prajitura de mere(cand primesti merele) erau dulciurile obisnuite intro zi de duminica.
    Ieri am facut galuste cu prune din prune bistrite nealtoite pe care le-am primit de la tara.Mai pot face inca odata pentru ca prunele sunt sanatoase si stau foarte bine.
    Mi s-a facut dor de cremesul facut de mama pe vremuri!

    RăspundețiȘtergere
  9. He,he...Manole,Manole...,mai zi ,mai zi ca uite ce sus am ridicat nasul,e de-a dreptul carn,lol
    Mda,asta-i rostul meu acum...la cratita,ce sa fac?Acum,ca a venit si vremea conservelor,celelalte le cam las balta,sa nu vina musafiri ca-i pun sa stearga praful,sa adune frunzele uscate si sa mearga in oras cu facturile si sacosele goale.Important acum este sa le pun pe iarna,asa-i la noi,facem cate nu ne trebuie,dar daca am pus sute de fire de ardei...,acuma,na...coace soro de-ti iese fum pe ochi,hahaha!
    Auzi-i c-ai luat si tu vinete,deci spor la copt, :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Draga Gabi,daca chiar vrei ceva,uite ce simplu se face...,in 15 minute e gata crema,foile sunt la orice alimentara...fosta si gata.Cat as vrea sa iti pot trimite...!!!fie si o felie de cremsnit... :)
    Da,eu pun telina ca-mi place gustul asa si cand gatesc iarna cu bulion,mai trag si eu cate-o dusca...e asa de bun la gust!!!De ce nu faci si tu,macar 10 sticle din 5 kg de rosii?Te pup si te mai astept. :)

    RăspundețiȘtergere