vineri, septembrie 5

Taitei de casa

Cantitati:
1 ou
100g faina
inmultit cu cate oua aveti,eu am avut 4,deci am facut coca din 4 oua si 400g de faina.
Se prinde faina cu furculita,amestecand.Aici este primul secret,acela ca trebuie toata odata prinsa cu ouale,ca altfel va intra greu.
Acum am prins-o
toata,bolul ramane aproape curat si trec coca pe planseta.Aici incep sa framant,tinand coca cu mana stanga si cu dreapta intorcand si apasand aluatul pe toate partile,pana devine o minge,
ca aici.Cand este gata nu se mai vede faina,ci doar aluat tare.

Dupa jumatate de ora de framantat se taie in 2 si daca are basici pe sectiune,al treilea secret,atunci este gata,daca nu...,se continua framantatul.
Apoi coca,jumatatea, se intinde putin,cu sucitorul,ca sa fie grosimea de 1/2 cm,cel mult.Pe masa nu se mai pune faina deloc,acesta fiind secretul al doilea .Daca mai punem faina,ea va iesi in supa,ceea ce nu-i nici frumos,nici gustos.
Se taie fasii,pe care le intindem cu masina de taitei,asa cum se vede.
Eu introduc de 2 ori fasia,ca sa se faca mai subtire.
Se intinde usor si grija sa nu se atinga aluatul de margini, caci se strange.
Dupa ce le-am intins pe toate si de la cealalta jumatate
asteptam sa se usuce,sa devina ca o coarda,pe care o simtim la pipait.Le-am mai si miscat,intors,sa grabesc uscarea si sa o fac uniforma, pe toata lungimea fasiei.
Apoi intorc masina,cu partea care taie si ii taie.
Ii intind pe o masa,apoi dupa cateva ore,sau a doua zi ,ii intorc si asa arata


in final.Acum ii asez intr-o cutie de pastrat taitei,in loc uscat.Am fiert taiteii,ieri,direct in supa,nu in apa si apoi transbordati,ca stricam supa.Nu sunt asa galbeni cum erau cand aveam gaini(inainte de aviara).Ouale nu-s de gaina ci de Plus.lol
Masina aceasta mi-a adus-o mama mea,draga de ea,din Sarbia,cand era liber micul trafic la granita.Avea 12 treceri pe an si mergea cu produse romanesti,facea dinari si ne cumpara noua tot ce aveam nevoie si, in tara mea, nu se gasea.Adica,ciocolata si multe alte dulciuri pentru copii,imbracaminte,adica blugeansi,bluze,etc,covoare persane,adidasi si,de fapt,toate le aducea de acolo,caci aici nu se gasea nimic.Era in anii 70.


Bineinteles ca se adauga supa dupa ce sunt fierti taiteii,atat cat trebuie.Nu se fierb decat cateva minute,se incearca gustand,daca sunt fierti sau nu.Al patrulea secret este ca sa nu-i lasam prea mult sa fiarba,ca orice paste,devin lipiciosi,cred,fiindca nu mi s-a intamplat ci doar presupun.