Am luat caise mici,tari,dulci si frumos colorate,dar si sanatoase.Le-am asezat sa incapa cat mai multe intr-un borcan,astfel ca dintr-un litru de apa si jumatate de kg de zahar am facut 13 borcanele.Mi-a ajuns la fix.
Siropul se face din 1 litru de apa si 1/2 kg de zahar,se amesteca pana se dizolva,la rece si se toarna peste fructele asezate frumos si des(se bate borcanul in palma ,se aplica legea conservarii impulsului total,asa ca la vrabie si ramurica :) ).Nu se umplu, cu apa, pana sus,ca visinele lasa si ele zeama.Se pune o aspirina deasupra,se inchide bine cu capacul,care trebuie strans tare si se aseaza borcanele intr-o oala,pe fundul careia am pus un servet de bucatarie,ale carui margini vor acoperi si borcanele,iar peste ele se pune alt servet,dupa ce am pus apa in cratita,cam pana la 3/4 inaltimea borcanelor.Se aseaza pe plita,la foc potrivit si se fierb 30 minute in clocot.Se stinge focul,se acopera cu alt vas,ca sa ramana caldura acolo cat mai mult timp.Dupa multe ore,cand s-a racit apa,se scot borcanele si se lasa pe masa la zvantat,apoi se pun pe raft.Garantie:de la 2 ani in sus(eu inca mai am cel de struguri de acum 3 ani,acum mi-am amintit,iar de piersici,de anul trecut...1 borcan).
Acum trec la treaba,ca am cumparat caise,pentru compot.
Va doresc si voua spor la treburi,sau distractie placuta,dupa caz.
PS.Ca sa fiti sigure ca-i fiert,scoateti un borcan,asezati-l pe masa si rasuciti-l brusc.Daca visinele se misca in sens invers,ca un tot,atunci este gata.Nici prea tare nu trebuie fiert sa nu se sparga,crape,fructele,ca atunci se fac flesca.