miercuri, mai 21

LA MULTI ANI CONSTANTINILOR SI ELENELOR !

TOATE FLORILE DIN LUME
ASTAZI SUNT DOAR PENTRU EI
DRAGI AI VOSTRI SI AI MEI

LA MULTI ANI !

Si sotul meu este Constantin





Marele intre imparati, fericitul si pururea pomenitul Constantin, a fost fiul lui Constantiu Clor si al cinstitei Elena. Si era pe vremea cand crudul imparat Diocletian isi luase insotitori, la carmuirea intinsei imparatii a romanilor, asa incat, partea de rasarit a imparatiei, o carmuia insusi imparatul Diocletian, avand, la randul lui, ca ajutor, pe ginerele sau Galeriu, iar capitala, era poarta Asiei, Nicomidia. Partea de apus avea ca imparat pe Maximian Hercule, insotit de fiul sau, Maxentiu, iar, ca ajutor, pe Constantin Clor, tatal Sfantului Constantin si sotul Sfintei Elena, capitala fiind la Roma. Si avea Constantin, sub stapanirea sa, intinse tinuturi: Galia, Spania si Britania. Dar, pe cand, in toate partile imparatiei, crestinii indurau cele mai crunte prigoniri, in tinuturile sale, Constantin, nu numai ca a oprit orice prigoana impotriva lor, ci, socotindu-i cei mai cinstiti dintre cetateni, ii folosea pe crestini la carmuirea treburilor iparatiei.

Deci, murind bunul Constantin, in locul lui a venit fiul sau, marele Constantin, precum la Roma, in locul lui Hercule, a venit fiul sau, Maxentiu. Si s-a intamplat ca Maxentiu, sa porneasca razboi contra lui Constantin. Si istoriseste episcopul Eusebiu, care a fost duhovnicul lui Constantin, ca, plecand in intampinarea dusmanului sau, imparatul Constantin se ruga, cerand ajutor de la Dumnezeu, inainte de a incepe lupta, stiind ca oastea lui este mai slaba, decat oastea lui Maxentiu. Ca raspuns la rugaciunea lui, Constantin a vazut ziua, in amiaza mare, stralucind pe cer, o cruce luminoasa, pe care scria, cu slove alcatuite din stele: "Prin acest semn vei invinge". Iar, in noaptea ce a urmat, tot el a vazut, in vis, pe Insusi Domnul Iisus Hristos, apropiindu-se de el si indemnandu-l sa-si faca steag ostasesc cu semnul Sfintei Cruci pe el. Deci, chipul cinstitei Cruci, punandu-l pe arme, a mers la Roma si a biruit pe pierzatorul Maxentiu, care, cazand in raul Tibru, s-a inecat, la podul Milvius, in anul 312; si asa, Constantin a eliberat pe cetatenii Romei, de tirania lui Maxentiu.

Incredintat ca, prin biruinta lui a fost ajutat de Dumnezeul crestinilor, fericitul Constantin, a dat in anul 313, ca imparat al Romei, o hotarare, prin care a oprit prigonirea crestinilor si a dat libertate credintei in imparatia romanilor. Actul acesta mare se numeste "Decretul din Milan".

Mai tarziu, fericitul Constantin si-a mutat capitala imparatiei, de la Roma, la Bizant. Deci, a zidit din nou aceasta cetate si, impodobind-o cu tot felul de palate, ca pe o adevarata noua Roma crestina numita, apoi, Constantinopol, dupa numele sau. Aceasta cetate, a fost adusa, de Imparatu; Constantin, lui Hristos, ca o roada a credintei sale (330).

Ca imparat al crestinilor, Constantin a aratat multa ravna si pentru unitatea credintei crestine. Si aceasta s-a vazut pe vremea, ereziei lui Arie, cea mai mare ratacire din viata Bisericii lui Hristos. Arie invata ca Hristos n-a fost Dumnezeu adevarat, imbracat in fire de om si coborat in lume, cum socoteste dreapta credinta, Hristos, pentru el, era numai o creatura trimisa sa izbaveasca omenirea. Si era mare tulburare in Biserica. Deci, intelegand ca numai prin unitatea credintei, Biserica era un mare sprijin pentru unitatea imparatiei, marele Constantin a hotarat tinerea Sinodului de la Niceea, la care el insusi a fost de fata. Aici, episcopii din toata lumea crestina au osandit ratacirea lui Arie si au marturisit dreapta credinta, alcatuind cea mai mare parte din Crez, pe care, de atunci, il rostim si noi, la orice Sfanta Liturghie.

Si a fost ajutat Sfantul Constantin si de evlavia si ravna mamei sale, pe care imparatul a trimis-o la Ierusalim, pentru descoperirea locurilor sfinte din Evanghelii. Si, descoperind locul Golgotei, al Sfantului Mormant si lemnul Sfintei Cruci, imparateasa a zidit, cu imparateasca darnicie, biserica Sfantului Mormant (Anastasis), biserica din Betleem, pe cea din Nazaret si alte sfinte locasuri.

Multe alte fapte de folos credintei lui Hristos au savarsit marele Constantin si maica sa Elena, pentru care s-au invrednicit a se numi "Sfintii cei intocmai cu Apostolii, imparati". Si a murit Sfantul Constantin, dupa ce s-a botezat, la anul 337, cu zece ani in urma mortii mamei sale, Sfanta Elena. (sursa clericala)

8 comentarii:

  1. Elisa maica, LA MULTI ANI sanatosi si bucurosi pentru stapanul inelului!!!!!! te imbratisez, sa aveti petrecere frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnule CONSTANTIN, La mulţi ani! Multă sănătate şi fericire!
    (Elisa, mă scuzi că m-am adresat soţului tău prima dată, dar este sărbătorit :lol: )
    .
    La mulţi ani! Elena şi Constantin
    .
    Elisa, să fiţi sănătoşi şi fericiţi mulţi-mulţi ani de acum încolo!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani Stapanului Inelului! (ce-mi place cum ii spui!)
    Si al meu e astazi sarbatorit desi nu-l cheama Constantin ( e de-ajuns ca maica-sa e Elena), azi e mai batran cu un an :(
    Inca ma gandesc ce surpriza sa-i fac, anul asta nu am pregatit nimic (pana acum) dar nu las sa treaca asa, in cel mai rau caz iesim in oras cu totii :)) (planul de rezerva). Musafirii sunt asteptati tocmai sambata.
    O zi frumoasa, pe curand :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Va multumesc tuturor!Sa fiti si voi sanatoase/osi si sa traiti multi ani fericiti!Va imbratisez de venire la...sarbatorit,pe gostie, cum zice Sibilla si cum zicea si mama mea draga.
    Petrcere frumoasa si voua,pe unde veti ura.. :lol:

    RăspundețiȘtergere
  5. La multi ani sanatosi si pentru sotul tau,Gina !

    RăspundețiȘtergere
  6. LA MULTI ANI!!! multa sanatate, fericire, putere de munca si multa, multa dragoste pt d-nul Constantin dar si pt toti cei care isi sarbatoresc azi ziua numelui.
    Elisa, sa dea d-nul sa nu iti faca ravagii din nou vijeliile ce se anunta ca prea multa munca si dragoste ai pus acolo.
    gina pt sotul tau un sincer LA MULTI ANI! multa sanatate , noroc si toata dragostea celor dragi, distractie placuta la sarbatorit!

    RăspundețiȘtergere
  7. CRI,gradina nu-i ca o masa de lucru pe care "cresc" textele,daca ai si inspiratie ajungi sa publici un best-seller... :P ,ci este cea mai hazardata activitate a omului,caci ,cu intemperiile nu poti sa te pui.
    Aseara pe la 11 ,am avut o serie si recunosc ca de nimic nu-mi este mai frica decat de tunete si fulgere si zic:Mare-i puterea Ta Doamne!Fereste-ne de rau!
    Multumesc pentru urari,draga mea :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Elisa, mii de scuze.
    La multi ani, cu multe bucurii si sanatate, stapanului inelului tau!
    Stiu ca este o urare mai tarzie, si regret.

    RăspundețiȘtergere