duminică, noiembrie 16

Este bine de stiut....


1-----coaceti vinetele pe plita la foc mai tare,stati langa ele si curatiti-le imediat,punandu-va niste manusi de menaj,ca asa raman fff albe si gustoase.

2------ardeii si gogosarii copti se pun intr-un vas acoperit si presarati pe ei sare,ca se curata mai usor,mai tarziu,nu imediat.

2*...nu toti ardeii sunt buni pentru copt,ci doar aceia mai mici,albi,cu varful vinetiu,care au pielea groasa si se cojesc usor,prin simpla stergere cu mana peste ei.Cei care sunt pentru salata si de mancat asa cruzi sunt crocanti,au pielea subtire si la copt nu-ti ramane mai nimic din ei.Deci...,mare atentie cand cumparati,ce vreti sa faceti cu ei.

3------cautati prin piete usturoi care are frunzele interioare, de invelis ,mov,ca are un gust mult mai acceptabil decat cel de import care se gaseste la supermarket. Deci,asta nu ...pute(scuzati expresia)

4-----pe ciupercile calite in tigaie puneti sare si piper de la inceput,ca sa prinda gustul acela superb si descoperiti abia spre sfarsit.


5-----castravetele pt salata se capaceste la partea cu codita si se freaca circular si apasat pana iese o spuma alba,care se spala ca reprezinta toxinele din castravete si care ne dau starea aceea de rau,dupa ce mancam castraveti cruzi.


6-----bulionul se toarna fierbinte in sticle(nu stingi focul),se inchide imediat si se pune "la perna",adica se face un pat pe un fotoliu,sau canapea,se pune o patura de lana,sau o blana veche si se acopera cu o perna mare,sau chilota(daca aveti asa ceva),avand grija sa nu iasa caldura.Se lasa 2 sau 3 zile si cand desfaceti sunt tot calde.O sa stea bine si 2 ani...dar sper sa-l faceti bun ca sa "nu stea".


7-----puneti in bulion,sare,zahar si la jumatea fierberii o legatura din 10 frunze de telina legate intrun manunchi.


8-----zacusca si gemul le facem la fel...la perna,dar sa fie turnate f fierbinti in borcane,deci sa aveti viteza si la capacit si nu mai e necesar bain marie (fara conservant)
.

9-----la reteta de ardei umpluti cu varza ,umpleti si niste gogosari printre ardei.


10----friptura de orice,inclusiv de pasare,se prajeste in tigaie la foc mare,pe ambele parti,nelasand-o pe prima parte mult,ca sa nu iasa kichidul din carne,iar apoi se adauga grasime,apa,sau vin,coniac sau ce mai vreti,legume in bucati mari si se pune capacul.va fi moale ca painea calda si nu ca talpa.Crusta si culoarea le obtinem :cu 10 min inainte de a fi gata se pune sos de soia.


11----in sarmale folositi mararul,fie crud (congelat)fie uscat ca bete pe fundul oalei.


12----puneti marar,patrunjel,etc la congelator asa: dupa spalare se lasa intinse frunzele sa se svinte,dar sa nu se ofileasca si apoi le taiati si le puneti in pungi cu fermoar si atunci nu se lipesc(neavand apa) si de fiecare data cand scoateti si luati..este ca din gradina...si inchizi punca la loc.

12*...adaugati verdeata in mancare doar la sfarsit,dupa ce stingeti focul,ca altfel se pierd si vitaminele din marar si patrunjel,dar si mirosul si gustul nu va fi ,se pierd.

13-----consumati compot ,langa friptura cu cartofi piure,de caise,piersici,gutui,prune,cirese,visine...este delicioasa mancare.

14....puneti in ciorbe,pe langa zarzavaturi si legume...1 sau2 ardei iuti,tocati marunt,cu tot cu seminte,odata cu ceapa,neaparat,dar si o mana de fasole cruda,galbena,putin mai tarziu,rosii si cam un bol de ardei gras +gogosari pe care in timpul iernii le iei din congelator,iar la stingerea focului ,odata cu verdeata puneti si usturoi tocat.

14*...nici-o mancare fara usturoi,la sfarsit,dupa ce-ai stins focul si nici-o mancare fara verdeata,tot asa.Credeti-ma...este fff important pentru sanatatea noastra,dar este si bun la gust,totodata.

15....incercati sa faceti ciorbele asa....carnea sau oasele in kukta pana pe la treisferturi din timpul lor de fierbere si separat ,intro cratita cu capac dinstuiti(caliti la capac) zarzavaturile si legumele,in putin ulei si putina apa.acestea sunt :morcov,patrunjel sau pastarnac,ardei,ardei iute,fasole pastai,cativa cartofi intregi,o frunza de telina si ce mai vreti voi(daca nu ai fasole,pui mazare,un pumn.) si rosii...se amesteca ,turnand in kukta,se completeaza cu apa,knor delicat si se mai fierbe 30 min(depinde de carne..la pui mult mai putin si nu se fierbe in prealabil ci se opareste si se arunca prima apa.are un alt gust decat daca le pui direct in oala,zarzavaturile,iar cartofii,se sparg cu furculita cand e gata,ca altfel se intaresc,la fel ca atunci cand ii bagi taiati cuburi.


16...la tocanite adaugati cartofii, fierti intregi separat,si apoi ii spargeti in ea...nu-i puneti taiati ca la reincalzire arata ca bombele de tari.

17....1 sau 2 ardei iuti se pun si in varza calita sau la cuptor cu carne de porc si in orice se face cu ceapa calita(dinstuita si nu prajita)...da un gust f bun .


18....nu puneti sare in mancare,ca nici nu e nevoie daca o inlocuiti cu mirodenii si arome de genul...usturoi,ardei iute,piper,boia,marar,patrunjel,tarhon,busuioc...mai ales la fripturi,etc.


19..mancati zilnic, 10 zile consecutive, o salata de mere rase pe raz mare si telina rasa pe razatoarea mica,in care se adauga putin ulei si zeama de lamaie...inainte de masa principala,sau intre mese.Este detoxifianta.


20...mancati zilnic o salata de rosii cu mult usturoi,mult patrunjel frunze tocate fff marunt si asezonat cu ulei de masline si zeama de la 1/2 lamaie pt o portie.Faceti aceasta cura 2 saptamani,inainte de masa principala,cu putin timp si mestecati bine frunzele,intre dinti, sa iasa sucul de patrunjel inca din cavitatea bucala.E important si pentru gingii.


21...ceapa intreaga se pune in supe crestata in cruce la capatul unde-au fost radacinile si atunci nu se desface in foi in timpul fierberii.

22....am pastrat in frigider must, proaspat stors, doar cu o aspirina la litru.Sunt 3 saptamani si tot nu a fermentat...este delicios.Anul viitor,dac-o mai fi, voi face asa mai mult,pentru ca se tine ,doar loc in frigider sa ai.

23...azi,la friptura cu piure, am sa inlocuiesc salata cu compot de....vad eu de care...,ca asa se mananca in Banat si este delicios.

Astept de la voi si altele pe care le voi updata.Sunt sigura ca mai sunt o sumedenie de chestii de stiut,poate am uitat eu unele si chiar va rog ,din tot sufletul ,sa postati la comentarii,toata lumea care citeste aici,obligatoriu. :)

18 comentarii:

  1. Las asta cu mâncarea, că io-s la post sever de multişor şi mă cam ia cu ameţeală când numa' îmi închipui...
    Altceva mă interesează...şi mie să-mi spui drept Elizo! Ce vrei să ne areţi cu, hm... noua imagine, ha? (Că, nimic nu e ce pare a fi, ştiu de mult, da ce-i?.... =)) )

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Elisa la aceasta adresa este reteta de facut vegeta in casa. Este mult mai sigur in felul acesta ce mancam plus ca fiecare o poate ajusta dupa gust si prefeinte.
    http://www.nikohomeblog.com/2008/10/vegeta-de-casa.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Cavalere,
    pai ii simplu,cu alte cuvinte:afara-i vopsit gardul si-nauntru-i leopardul...hahahahahaha!
    Nu asa este peste tot??Nu-i asta regula de baza pe care-o descoperim imediat ce trecem de....suprafata colorata,neteda si ...de invidiat a imaginii?Hai ca te-am speriat.
    Ei..,uite-asa-mi place mie vorba asta si nici nu stiu dac-a zis-o cineva celebru,am auzit-o undeva sau pur si simplu imi veni mie. ;)
    Care varianta iti place,ca-i pe alese ? :lol:

    RăspundețiȘtergere
  4. Lia,
    multam frumos.Ai vazut ca pun in loc de sare praf din ala de legume pt gust?Asa..,sa vedem acum ce mi-ai dat,poate ca anul viitor,in sezon,o sa fac.
    Dar sa stii ca pun atat de putin.... :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Cum ma stii "ademeni" Elisa!
    Cu bunatati, frumuseti si... sfaturi! Oare ai habar ce valoare are blogul tau?
    Am listat sfaturile practice si le-am pus in agenda mea cu "d-ale bucatariei". Unele le stiam, altele... mai putin.
    Imi place mult usturoiul si ceapa. Le simt efectele benefice.
    N-ai uitat sa presari si...umor. Mi-am inchipuit sticlele de bulion, ca pe niste papusi...le astern patul si le pun si perna. :lol:
    Si pentru ca m-ai "obligat" sa spun ceva...fructele din compot isi vor pastra vitaminele, daca le pui la fiert in apa clocotita cu putina sare de lamaie.Sigur o stiai si pe asta. :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Ufff! ma luai cu mancarea si am uitat sa zic de frumusetea aia de cala. Alba-ca-zapada...e superba! Si oare mai stii, de ce zambesc cand ma uit la ea? O sa-mi iau si eu una si o sa-i spun...floarea Elisei.

    RăspundețiȘtergere
  7. Lia,
    clar...o sa o fac chiar si acum,ca numai kapia nu am,dar se gaseste inca la piata.Voi adauga si conopida,gulii si praz,dar si marar si leustean.Desi verdeata eu o adaug cand focul l-am stins,iar vegeta se pune cand mancarea fierbe.O sa vad,dar iti multumesc tare mult.Si inca ceva,m-ai trimis la un site din Tara Fagarasului...,ceea ce m-a facut fericita,crede-ma. Te imbratisez. :)
    Sunt sigura ca stii si tu atatea secrete ale gatitului...nu vrei sa le impartasesti??Abia astept... :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristal,
    stai ca te-am prins pe fir...sper sa revii.
    Uite ca nu stiam decat la salate;da,dar eu nu fierb compotul inainte de a-l aseza in borcane ci numai in bain marie,deci nu se oxideaza fructele,dar vitaminele nuj cate mai raman.Oricum,te rog sa precizezi daca te-ai referit la compotul conserva sau la cel de mere,etc,pe care-l facem pentru atunci.
    Draga mea,oare chiar asa scurta de minte sunt??/Cum sa uit ca tu esti minunata cala ??Chiar acum este inflorita si-i superba.Doresc sa-ti poarte noroc! Te pup :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Eu fac compotul de mere astfel:
    Spal cam 8 mere si inlatur partea de mijloc cu tot cu seminte.Merele le pun deoparte in apa rece cu sare de lamaie.
    Partea de mijloc si semintele le pun intr-o cratita, torn cam 5 pahare de apa si le las la fiert timp de 10 min.
    Le iau de pe foc, le strecor si adaug 1.5 pahar cu zahar.
    In siropul obtinut pun merele taiate felii si le mai fierb cam 5 min la foc mic.Mai pun si scortisoara.
    Azi am mancat dovleac si mi-am zis "Ce bun trebuie sa fie strudelul Elisei!"
    Am mai auzit un truc, urmeaza sa-l testez. Pentru ca gogosile, placintele si cozonacii sa nu se intareasca a doua zi,in aluat, cand se framanta se pune o bucatica de mamaliga cat o nuca.

    RăspundețiȘtergere
  10. Aha...,deci asta e compot pentru mancat imediat,nu la borcan.Fain,o s-o pun la update.N-am stiut chestia aia ca se fierb si miezurile..,dar gandindu-ma ca la gutui pun si casuta cu seminte cu tot si iese putin cremos ,o fi si la mere la fel.O sa fac asa,cu prima ocazie. Multumesc.Noapte linistita draga mea! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Pentru cei ce doresc sa scoata amareala din andive, atunci am o reteta de salata:
    andive, piept de pui fiert sau afumat, o lingura de maioneza-poate fi si smantana, cateva picaturi de ulei de masline si lamaie. :)
    Pieptul de pui fiert fiert preia amareala andivelor si devine usor cu gust de afumatura.

    RăspundețiȘtergere
  12. Cand raman in "pana" de idei mai trag cu ochiul si pe... http://www.ebucataria.ro/
    Pentru azi am pregatit "sarmanul Prometeu" :)) ,denumire data de "bucatarul" Adrian Hadean.(are si usturoi si ceapa + ficat)
    Dupa ce faci un tur pe site, iti astept parerea.

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristal,
    m-am dus si m-am intors faca nimic in ...cos.N-am gasit desi am intrat adanc si are atatea sectiuni incat nu am timp sa caut,desi m-ai facut curioasa.Poate ca-mi dai mai exact pagina... :))))

    Manole,
    de unde andive??/crezi ca eu sunt in Hono-lulu??,ca nici ortoped nu avem,doamne fereste de-o fractura!(ma uit la balaneasca ..are un domn dr ortoped,invitat, care-i de mare clasa,Dumnezeu sa-i dea sanatate!) :)

    RăspundețiȘtergere
  14. http://www.ebucataria.ro/ficat-de-pui-cu-orez/
    Draga Elisa aici era,sarmanul Prometeu, reteta nu e ceva "spectaculos", e f. buna si important pt. mine e ca imi dau idei.Uneori mi-e lene sa ma gandesc ce sa gatesc, bine ca nu mi-e lene sa pregatesc si sa mananc. :))

    RăspundețiȘtergere
  15. Pesmetul se poate face in casa din paine uscata si trecuta prin rasnita de cafea sau blender.

    La placinta cu branza se poate folosi si branza sarata tare daca se fierbe o ceasca de orez si se amesteca bine cu branza si cu celelalte ingrediente. Orezul va prelua din sarea branzei iar la sfarsit nici nu se va simti ca are si orez in compozitie.

    RăspundețiȘtergere
  16. sfaturile tale sunt de-a dreptul delicioase , sanatoase si foarte utile. Multumesc ,Cerasela

    RăspundețiȘtergere
  17. Cerasela,
    ma bucur ca le-ai gasit si ma bucur ca fiindca te-am gasit la moderare(altfel nu am cum sti ca a aparut un nou comentariu) astfel am recitit si eu sfaturile-mi hahaha si am vazut ca anul asta nu am tinut seama de ele,de unele,de ex nu am pastrat must cu aspirina in frigider,doar am pus la conservat.Si acum am 2 peturi isa este sampanie deja,cand deschid face jet de spuma in...chiuveta :).Ar trebui sa pun aceste sfaturi mai la vedere,sale vad si eu mai des si sa adaug si altele.
    Multumesc draga Cerasela ca aipostat aici,iti multumesc mult si te astept si pe wordpress...magasesti in blogeoll la adresa:
    blogul meu de pe wordpress.Cu bine !

    RăspundețiȘtergere
  18. Lia,
    eu adaug la branza gris,putin gris.N-am stiut de orez.Multumesc draga Lia :)

    RăspundețiȘtergere