8 kg -vinete
7 kg-ardei+kapia+gogosari
1,5 kg ceapa
2 l bulion
1,75 l ulei(se poate si 2 l )
2 ardei iuti
foi dafin
piper boabe
frunze telina
crenga busuioc
sare
Coapte,cojite,racite,tocate cu masina de carne.
Uleiul de la inceput doar 1 litru,iar restul deodata cu bulionul
Aici am pus si sarea,cam 5...6 linguri,nu mai stiu,ca am tot gustat si asa am hotarat,nu dupa vreo reteta.
Cand era in faza asta am sunat-o pe sora mea sa-mi zica reteta ei si mi-a spus ca dupa ce este putin prajita ceapa,ea pune boia dulce si asta ii da si culoare dar si un gust mai bun.Oricum,nu mai aveam boia din aia buna,Paprika si n-am pus.Ramane pentru anul viitor,daca ne mai da Domnul zile.
Ardeii iuti sunt f iuti,dar n-am pus semintele si i-am tocat ffff marunt.
Am luat din gradina vreo 7 frunze de telina,le-am spalat bine si legat strans si o crenguta de busuioc,la fel si le-am introdus in ea.
Cratitoiul cel mare sta pe tigle,nu direct pe soba si nu s-a prins deloc zacusca,dar am si amestecat-o.
Borcanelele,din care am mancat noi, pana acum, ardei iuti de cumparat,fiindca nu am fortat capacele la deschidere si nu le-am stricat,am putut sa le refolosesc acum.
Cand face bulbuci,adica iese uleiul deasupra asa ca-n poza de deasupra,este gata de pus in borcanele.A fiert cam 2 ore.
In timp ce o turnam cu o lingura in borcanele,in cratitoi fierbea,ca n-am stins focul decat la penultimul borcan.Am insurubat borcanul imediat,dar inainte de asta l-am izbit cu fundul lui in palma mea stanga,asa ca sa se aseze,sa iasa aerul.
Am dus borcanele,tot cate 5 sub duna lu' fi-miu de cand dormea in patutul lui de copilas.Cand le-am terminat pe toate am acoperit si cu patura din lana de oaie,asa ca vor sta borcanelele mele,calde 3 zile.
Nu le mai fierb si in borcane,ca nu trebuie,perna inlocuieste aceasta operatiew,caci fiind pusa fierbinte in borcane si capacita imediat,aerul prins acolo se sterilizeaza,de la fierbinteala zacustii.
Ooooffffff,....ce bine-mi pare ca am terminat ,ca aceasta-i cea mai complicata treaba pentru mine,mai ales ca de data asta,am facut totul singurica.
De-acum mai am de facut compoturi din pere si piersici,dulceata de piersici,gem si de pus la congelator tot ce mai este in camara si in gradina.Multe,mai am multe de facut,dar n-au intrat zilele-n sac,asa ca eu acum sunt bucuroasa,nu simt oboseala ci satisfactie.Eiiii...,ce-i de ras?! :D :D
marți, septembrie 16
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Elisa draga, nu pot decat sa te felicit calduros si sa te admir fara incetare ! :)
RăspundețiȘtergereEsti o furnicuta fermecata, care cinsteste locul unde vietuieste si il sfinteste prin nemarginita ei harnicie.
Am primit un dar de vinete de la tara si voi sapa prin retetele tale delicioase de August, sa vad ce minunatii de preparare ne propui :)
Eventual daca poti, mi-ar fi mai usor sa-mi dai tu link-ul ;)
SA MANCATI TOATA ZACUSCA SANATOSI SI VOIOSI ! :)
Te imbratisez cu drag,
Cora
Draga mea,uite mancarica de vinete este aici. Te pup pentru tot ce-mi spui,dar sa stii ca noi toate suntem la fel...,furnicute mai mult sau mai putin,iar eu n-am nicio treaba,deci nu-i meritul meu. :)
RăspundețiȘtergerehttp://elisagradinameadevis.blogspot.com/2008/08/mancare-de-vinete-la-tigaie.html
http://elisagradinameadevis.blogspot.com/2008/08/mancare-de-vinete-la-tigaie.html
RăspundețiȘtergereVăzând borcanele care stau cuminţi sub plapumă, mă gândesc la mami, care atunci când ajungem acasă, la casa părintească, ne arată cămara în care stau aliniate borcane cu murături, compoturi şi sigur zacusca.
RăspundețiȘtergereO seară frumoasă elisa.:)
Starsgates,visez si eu la ziua cand,in toamna asta,or sa fie toate aranjate,prin pivnita si camara si eu sa stau doar sa ma uit la ele...,eventual sa le fac poze.
RăspundețiȘtergereMultumesc draga mea.O zi mai frumoasa pe maine! :)
ca de obicei...ne lasi cu gura... apa...
RăspundețiȘtergereCând faci zacuscă de ghebe (ai uitat s-o treci pe listă?) ne inviți să o testăm? :P
RăspundețiȘtergereAlerg sa ma documentez la locul indicat si sa iau aminte, gospodina draga !
RăspundețiȘtergereMultumesc pentru indicii :)
Vinetele inca asteapta in balcon, dar nu mi se par suficient de coapte... in fine, sper sa ma descurc si sa iasa ceva comestibil.
Cat despre remarca Manei, nu pot decat sa fiu de acord, tare as vrea sa fac cunostinta cu zacusa ta de ghebe ;)
Elisa,ce buna e zacusca facuta de tine.Mi s-a facut dor sa fac si eu zacusca.Anul asta,din motive intemeiate,inca nu am facut zacusca.Inca nu e tarziu,daca vor zacusca,n-au decat sa cumpere ce trebuie,le fac eu lista.
RăspundețiȘtergereNu stiam smecheria cu frunza de busuioc.
Sa mancati sanatosi zacusca toata.
tot ce ne-ai aratat aici ar merge foarte bine intro revista de specialitate.Cred ca o incepatoare s-ar descurca sa faca zacusca.
M-am simtit minunat la tine!
Mana,din pacate am o mare tristete...,nu umblu prin paduri si deci n-am niciodata ghebe.Sau unde-or creste ele,ca la mine nu cresc.Dar am facut din ciuperci de cultura,din alea...palarioase,albe si era tare buna. :)
RăspundețiȘtergereCora,nu stiu ce vrei sa spui cu faptul ca vinetele nu-s coapte?Pai nici nu trebuie sa fie coapte,ca atunci au seminte mari si-s amare si....rele.Tu te iei dupa culoare?Aha...,atunci afla ca cele decolorate sunt in prag de lasat pentru inmultire,ca tocmai acelea nu-s prea bune la copt,exceptand faptul ca asa-s ele de soi.Draga mea,pune si tu o poza la tine,sau da-mi link sa le vad,daca poti si vrei.
RăspundețiȘtergereIar la mancarica asta a mea este sufient o singura vanata,cel mult 2.Te imbratisez. :)
Draga Gabi,multam fain!Asa sa faci,pana mai sunt legume nu prea scumpe fa si tu,ca sa vezi ce fain este ,cand n-ai aprovizionarea in frigider,sa te duci in camara si sa iei ....cina de pe raft.Super!!
RăspundețiȘtergereIti doresc spor la treaba! :)