joi, septembrie 11

Quark=particula ....


Pana astazi stim sigur,ca s-a dovedit experimental,atomul nu este indivizibil,asa cum a crezut Democrit,ca de aia l-a numit A-TOMOS,ci are structura,adica este format din nucleu si electroni,iar nucleul ,la randul lui,din protoni si neutroni.Aceasta este structura substantei formata din atomi...PROTONI,NEUTRONI si ELECTRONI.Credeti-ma,sunt experiente fundamentale in fizica,ce dovedesc acest lucru.Caci doar teoria,fara confirmarea experimentala,nu este o certitudine.
Incepand cu anul 1964 un fizician la fel de important, in fizica, precum Einstein,este Murray Gell-Mann.El a creat teoria quark-urilor,teoria care descrie unităţile constitutive fundamentale ale materiei şi interacţiunile particulelor subatomice.Adica,el spune ca protonul,de ex,are structura,deci este format din alte particule, numite quarkuri.Dar si neutronul si electronul,la fel.
În general, modelul quarkurilor avansat de Gell-Mann, care a evoluat din schema sa de clasificare cunoscută sub numele de Calea celor opt (Eightfold Way), a pus capăt confuziei ce domnea în fizică în urma descoperirii experimentale a sute de particule subatomice, după terminarea celui de-al doilea război mondial.
Calea celor opt este ceva asemanator tabelei Mendeleev,adica o ordonare a particulelor din care este constituita substanta,bazata pe decoperirea experimentala a unor particule si pe genialitatea lui Gell-Mann.
Termenul,Calea celor opt, se referă la maniera în care pot fi grupate particulele şi a fost preluat din conceptul budist al celor opt virtuţi care conduc spre Nirvana.
De aici,denumirea de ...particula Lui Dumnezeu.
Asadar,experimentul care abia a inceput ieri,prin ciocnirea protonilor la asa o viteza,ar putea sa-i "farame" pe acestia si sa se puna in evidenta quarcurile,adica particulele din care ar fi formati protonii.
De aceea este important acest experiment si daca este asa,adica protonii au structura,pentru stiinta si pentru lume acest fapt are o mare insemnatate.Iar aplicatiile imediate sunt doar acelea legate de faptul ca un fascicul de protoni poate fi accelerat la o viteza uluitor de mare.Sper sa nu treaca de 300.000km/s,ca se clatina si teoria relativitatii.Si atunci se va crea alta teorie care fireste o sa le cuprinda pe toate cele existente,ca si cazuri particulare.Ca asa-i in fizica,orice teorie noua cuprinde in sfera ei pe cele de dinainte.De asta imi place mie fizica,ca nu sunt minciuni spuse azi si infirmate maine.Ma rog,nu numai de asta.
In concluzie prin acest experiment desfasurat la CERN se vrea sa se puna in evidenta particulele elementare din care este formata substanta...quarkuri,antiquarkuri si gluoni(care mediaza interactiunea).

Despre gaura neagra...altadata. :)))))))

6 comentarii:

  1. stii ceva...asta este chiar culmea...pai daca se duce la vale cu teoria relativitatii...pane emit alta...si pana refac romanii manualele de fizica...cam ce-o sa dea la Bac, fii-mea??? :)))))
    Elisa, dincolo de verdele gradinii tale, s-a deschis o poarta, o poarta a sufletului tau, in care se vede lumina pasiunii pentru meseria ta!

    RăspundețiȘtergere
  2. Draga Elisa,ai scris asa de frumos despre toamna,despre cat iti iubesti gradina si roadele ei,m-ai induiosat.
    Apoi am vazut ca ne explici ce este quark-ul si de ce iti place fizica.Auzisem eu desopre quark de cand cu experimentul,dar nu stiam ce este.Si eu cred ca experimentul e foarte important pentru omenire,i-am vazut pe oamenii de stiinta care lucreaza acolo de atatia ani asteptand cu emotii...E minunat sa participi la cel mai mare experiment stiintific care a existat vreodata si sa afli raspunsuri care ar putea explica necunoscute.
    Sa fii iubita,Elisa. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga mea, felicitari pentru articolul tau scris in maniera profesionista si implicata !
    Iata, mi-am zis vazand titlurile de la tine, si Elisa noastra este pasionata de aprofundarea acestei teme fierbinti din vitrina mondiala ! :)
    M-ai captivat iremediabil prin continutul dens al acestei scrieri, mai povesteste, o faci atat de frumos ! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Manole,glumesti,desigur.In scoli nu se invata prin programe ,ultimele descoperiri si aplicatiile lor,nici vorba....Asa ca,fizica ramane ce-a fost si pana acuma,adaugirile vor fi ...subtiri la inceput si nimic nu-i va da peste cap pe copii din aceasta pricina.In privinta istoriei,da putem sa ne facem griji,ca asta are atatea variante cati autori,iar realitatea ramane o vesnica necunoscuta.
    Multumesc draga mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Gabi,daca n-ar fi fost atata valva in media si daca as fi auzit o informare coerenta si la obiect la televiziune nu as fi scris despre aceste lucruri.
    Imi face placere sa ma mai gandesc cateodata la lucruri interesante.Multumesc Gabi,iti doresc asemenea si tie. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga Cora,Pescarus Argintiu cu aripile poleite,ma flatezi ca deobicei.Am scris mai sus ca este doar o intamplare ,nu intentionez sa scriu pe tema asta,ca-mi vor disparea cititorii,dupa cum ai vazut si pentru ca atunci cand m-am pensionat am spus ca va incepe o cu totul alta viata ,din care am exclus fizica,asa ca pe un iubit pe care nu ai cum sa-l vezi.
    Iti multumesc si te mai astept. :)

    RăspundețiȘtergere