sâmbătă, iulie 26

S-A COPT CEAPA , FACEM CUNUNA

UPDATE:Cavalerul SuKaRiT a pazit bine nucile,caci n-au disparut inca.;)


Cand ceapa se smulge usor din pamant inseamna ca radacinile s-au"topit" si este coapta,chiar daca mai are frunze verzi.A plouat mult de o saptamana incoace,de 10 zile de fapt si mi-e teama sa nu apara mucegaiul,sa nu se compromita recolta,ca n-as mai stropi-o acum,cand e gata de pus la uscat,sa-i bag toxine in ea.Incep s-o scot,pe rand,caci unele inca vegeteaza,trag de ea si radacina nu cedeaza.Deci este simplu de stiut cand trebuie scoasa ceapa.Sunt atat de incantata de ceapa mea!!!!Este mult mai mare decat pare in poze,este alungita,asa am vrut cand am cumparat arpagicul,caci aceasta ceapa se face din arpagic si este bine sa o pui in pamant tare devreme,ca altfel nu se face mare,decat ca nucile.Aaaa...,mi-am amintit de nuci,spuneam ieri unui prieten drag ca o sa pozez nucile,dar fac update. :)
Asa,deci cu ceapa,pe aci pe la noi se cultiva si ceapa rosie care se planteaza din rasad,care rasad se face din seminte,insa eu nu mai am loc si pentru aceasta.Am avut in alti ani si e faina la salate,ca da culoare.Cand faceam o salata cu rosii castraveti,ceapa si ardei,ardeii de toate culorile si rosiile,deasemenea am si galbene...,era o feerie in farfurie.


Stiti de ce este asa de importanta ceapa?Da-mi o ceapa si 1/2 kg de fasole pastai si fac o ciorba,da-mi 3 cepe si o varza,3 cepe si 1 kg cartofi,3 cepe si spanac,3 cepe si mazare boabe,3 cepe si 1 pahar de orez,3 cepe si ...orice altceva,bineinteles adaugand(sau nu)si niste ardei,ardei iute si condimente verzi si fac o mancare.Nu mai vorbesc de salate...,caci stiu o salata excelenta numai din ceapa,ulei,otet si putina sare.Nu stiu mancare fara ceapa,dar ceapa eu o calesc,nicidecum nu o prajesc,asa ca noi nu avem probleme cu stomacul ,dar multumesc Lui D-zeu,avem doar hipertensiune si asta pe cale genetica.Ma rog,din ceva tot trebuie sa murim,dar cat traim e bine sa nu ne facem singuri dureri,nu-i asa?


Aici arat exemplarele mari si frumoase,pe care o sa le las de samanta,probabil.


Gogosarul acesta de jos este urias,a trebuit sa-i pun proptea,ca se rastoarna planta de greutatea lui.

Rosiile lungi,de forma Kapiei,sunt cam...rahitice,ele au suferit cel mai tare atunci la grindina din 9 mai care a cam distrus plantele si nu si-au mai revenit complet nici acum.Trebuia sa fie incarcate de patlagele,insa se si strica de la varf,desi le-am stropit mereu,cum trebuia.

Iar aceste rosii cu samanta achizitionata din piata Iosefini din Timisoara (am cumparat rosia babana din piata si i-am luat semintele ) sunt deasemenea mari,dar sunt si perfect rotunde,nu-s crete,iar inima nici n-au,adica nu arunci nimic cand le tai in doua,iar de gust...,ce sa mai vorbesc,au un gust adevarat de rosii.Ma rog sa nu se strice si crape cu atatea ploi.
Si astazi sunt fericita cu gradina mea care-mi da satisfactii nemaipomenite.Daca n-as avea treaba as sta cu ele si le-as vorbi,le-as mangaia cu sufletul,caci daca apa stie cand ii vorbesti frumos si cand urat,cum sa nu stie si plantele?!!!
Am vazut la Cristian (adevaruldepretutindeni)niste lucruri extraordinare...

Ce mult conteaza cum vorbim si ce gandim...,caci transmitem tot.

22 de comentarii:

  1. Draga Elisa,am promis ca te vizitez si,iata-ma,am venit.Ce frumos ne intampini cand intram in gradina ta de vis cu floarea-soarelui surazatoare.Am citit si am vazut ce mai ai tu in gradina.Ceapa lunguiata imi place si mie,parca e mai dulce,iar ardeii iuti sunt preferatii barbatului.Eu n-am gradina si nu ma pricep la gradinarit,dar am fost la tara si mi-a facut o deosebita placere sa culeg rosii si ardei din gradina.Nu mai vorbesc despre flori si frunze de patrunjel :)
    Odata am ajutat la scos de cartofi.Le era teama ca ii tai,dar m-am descurcat.
    Elisa,acum merg in vizita si pe la ceilalti prieteni,ca de marti iarasi dispar de pe aici.Weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu sunt îndrăgostită de floarea soarelui. Cred că e floarea care mă reprezintă.:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Gabi,iti multumesc pentru vizita si ma bucur ca-ti place ce vezi.Am vazut si gradini pe balcon,pasionatii nu tin seama de ...nu se poate...
    weekend placut! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Srarsgates,eu am flor del sole la avatar mess si cred ca ma reprezinta si pe mine.Aceasta floarea soarelui este in gradina vecinii,mi-a dat-o astazi s-o pozez.Altadata aveam o multime,ca rasareau singure din semintele scuturate anul trecut,dar acum n-am.Sa ai un sfarsit de saptamana cum ti-l doresti.Multam pentru vizita. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Curios, la avatarul meu de mess şi eu am tot o floarea soarelui.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. ...si ghici, la avatarul meu de mess...ce poza am, eu??? :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Elisa,eu n-am nici balcon.Mi-ar placea sa am o casuta cu o gradina,cred ca atunci as sta mai mult afara .Stii,eu stau cam mult in casa cateodata.
    Duminica placuta si abia astept sa vad gogosarii rosii.Tarhon si leustean ai in gradina?Dar rabarber?(nu stiu daca am scris corect).

    RăspundețiȘtergere
  8. Iubitaaa...,te pup si vezi ca astea ornamentale sunt mai multe palarii cu aceeasi radacina.Am si o pictura cu asa o floarea soarelui.Mi-e dor de tine,dar stai acolo, :lol: ,trece repede,nimic nu trece atat de repede ca vacanta,concediul...
    Pe curand,draga Manole... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga Gabi,leustean am avut aici in curte langa gard,a facut vecinul un alt gard si nu mai e,iar tarhon am incercat sa prind,dar n-am reusit,insa cumpar de 3 lei din piata si pun in 2 borcanele cu sare si otet,stii cum???Pui si tu??Si nici rabarbar nu am,ca ...nu am.Are vecina si-mi da ,dar mie nu-mi trebuie ca fac prajituri rar si am destule fructe pentru ele.
    Gabi,dar de ce sa stai in casa??Du-te in parc,nu sta inchisa ca nu-i bine nici pentru copilasul tau...si lui ii trebuie aer,nu?
    Duminica placuta si tie!Te imbratisez. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Gabi,te rog sa ma ierti ca am gresit zicand de copilasul tau,ma gandeam la un copil mic,dar tu mi-ai spus ca ai 2 copii mari,sa-ti traiasca!Iarta-ma...,m-am zapacit,nu mai stiu cine are copilul mic,caci de curand comunic cu lume noua.Multumesc.Noapte buna draga mea!

    RăspundețiȘtergere
  11. Faina povestea cepei!:)Nu mai spun cat este de hranitoare..Usturoiul la fel...Neplacut la pupaturi insa nu conteaza....:)Deja imi imaginez cu este sa mananc o portie de salata cu toate legumele din gradina ta...Mmmmm,..,gustor!Ca la mama acasa....:))PA!

    RăspundețiȘtergere
  12. Pai ,Cristia,faci op salata din toate legumele si mai pui niste sunca feliata fff subtire,rupta,niste branza rasa,sau rupta in maini,ulei si zeama de lamaie si asta-i toata mancarea.Bineinteles ca poti sa-ti faci un gratar la tigaie,din cefa sau cotlet,care se face f repede si ...gata mancarea.Pofta buna! Duminica placuta iti doresc :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Cristian,nu Cristia....scuze. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Mersi,...,as prefera o salata de cruditati si atat!:)Una facuta de tine...Cotletul sau ceafa de porc alta data..Poate de Craciun!:)Nu de alta insa carnea nu prea face bine la organism..:))PA!

    RăspundețiȘtergere
  15. ..dar pestele face bine??Glumesc :)
    Pai o sa fac maine si pozez procesul,ok??si apoi iti vei face si tu.Si asa am ramas in pana de idei de postare.Multumesc Cristian pentru incredere...,o sa pun in salata doar mult suflet in afara de ingredientele de baza. :)))))))

    RăspundețiȘtergere
  16. Cand pui suflet in tot ce intreprinzi in viata, apar rezultatele..Pana si salata are nevoie de daruire...:)Imi este pofta de salata facuta de tine.Sa-mi opresti si mie....Pe curand..PA!:)

    RăspundețiȘtergere
  17. Apropo,..,ador pestele la cuptor acoperit cu folie..:)Prin urmare, nu am exclus carnea definitiv din consumatie, mai ales ca pestele contine OMEGA 3!:)

    RăspundețiȘtergere
  18. Elisa, asa e ceapa e nelipsita de la aproape toate mancarurile, simple sau sofisticate salate crude sau "coapte",e si medicament(sirop de tuse) , asa ca ce ne-am face fara ea? Imi amintesc ca a fost un an in care nu s-a prea facut ceapa (87 sau 88) iar care se gasea nu tinea mult, si cum dramuiam fiecare ceapa. Nu pt. ca aveam bani nu se potrivea zicala: "mananc paine cu ceapa" ci pt. ca ceapa era "cu ciubote rosii"

    RăspundețiȘtergere
  19. Cristian,cata dreptate ai!
    Pai o sa-ti pastrez...,am alta varianta?? lol,numa nu intarzia prea mult ca se oxideaza,stii ca salata se mananca imediat,la cel mult jumatate de ora de la pregatirea ei?
    Sa ai o saptamana reusita! :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Gina,draga Gina,cat de scumpa esti tu la vedere!!!Sper ca toate sunt bune pe la tine si-ti doresc o saptamana fericita.Eu ,ieri,m-am simtit cumplit de rau si nici azi nu-mi este prea bine.Parca eram intoxicata,ma durea piele si la atingere,aveam frisoane,o stare de rau cumplita si am mancat,de cumparat,doar o nectarina.Acum sunt sigura ca le baga ceva, in ele, ca sa nu se strice,le trateaza cu raze gama,asta stiu,insa de la altceva nu aveam cum sa ma simt rau.
    Si cand te gandesti ca merele mele sunt de 3 ori mai delicioase si eu mananc prostii!!!Asta e...,am fost la Plus si nu am vrut sa iau,dar m-am intors de la casa,de langa taxatoare si am pus intr-o punga..,nuj ce mi-a venit...,gandul rau.
    Cand pateste altcineva ceva stiu remediu si actionez,dar cand mi se-ntampla mie,zac si sufar ca o placinta,fara viata si nu fac nimic.
    Multumesc Gina si nu stiu de ce ti-am spus tie toate astea...,poate fiindca simt ca esti prietena mea.Te imbratiserz. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Elisa, sestro draga, imi cer scuze pentru absenta, eu lucrez inclusiv sambata si duminica, voi reveni mai des pe la voi, prietenii mei :)
    Cununa din ceapa pana si tolomaca de mine am invatat, copil fiind, la Lescovita, cum se face...;)
    O zi frumoasa sestro :)
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  22. Te imbratisez Sibilla,drogo si te inteleg :)
    Sa se usuce si...facem si cununa :P
    Sa ai o saptamana mai usoara si sa fii fericita,scumpa mea. :)

    RăspundețiȘtergere