Asa mi-am petrecut eu studentia si tot acolo am reusit sa citesc literatura romana cea pe care profii mei din liceu o facusera praf cu comunismul lor cu tot,iar eu nu intelegeam nimic,caci nu puteam fi atenta,decat la matematica,fizica,chimie si biologie,materiile de real,ca celelalte erau mai toate istorii ale partidului comunist.Ma rog... si franceza era agreabila,la rusa ma prapadeam de ras,in timp ce citeam cu pronuntia aia specifica,iar Pirovschi,dl meu ,tov.prof de rusa era incantat de accent(colegii erau pe dupa cei din fata cu pumnul in gura).
Divaghez,stiu si o fac intentionat caci imi satisfac si necesitatea pe care am avut-o de ceva vreme cand vroiam sa raspund cuiva care spunea ca n-are nimic de-a face facultatea cu caracterul,cu educatia,cu cultura,etc...si ca la facultate doar inveti niste chestii pe care mai apoi nu le aplici in meseria ta.Aiurea,zic!Asta o fi intelegand persoana respectiva (Gina stie de cine vorbesc) ,prin studentie,insa eu continui sa cred ca si astazi sunt studenti care se formeaza ca oameni,pe multiple planuri,isi desavarsesc personalitatea si-si definesc caracterul in facultate,in timp ce invata o meserie la nivel profesionostic.Asa era atunci si asa este si acum,numai ca atunci era mai multa profunzime in abordari,era mai multa implicare,nimic nu era superficial,daca era legat de propria persoana,constienta ca te-ai dus acolo pentru formarea ta .In fine...,imi place Madame Butterfly....si nu numai.
Actiunea are loc la începutul secolului al XX-lea în Japonia, lângă portul Nagasaki.
Actul I
Locotenentul de marină Benjamin Franklin Pinkerton din SUA închiriază o casă şi se căsătoreste cu o sotie la Nagasaki, desi nu intentioneaza in mod serios sa ramâna in Japonia. Mr.Sharpless, consulul american, vine la nunta. Pinkerton ii vorbeste consulului intr-un mod frivol, el considera căsatoria aceasta un aranjament temporar, asa cum este şi inchirierea casei. El spune: "In tara asta contractele sunt tot atât de flexibile ca şi casele. Asa că ma căsatoresc dupa moda japoneza: pentru 999 de ani. Dar pot anula contractul in orice luna". Cei doi vorbesc despre mireasa, frumoasa şi tânara Cio-Cio, al cărei nume inseamna “fluture” ("butterfly" in engleză). Consulul il avertizeaza pe locotenent că fata ia in serios aceasta căsatorie. Dar Pinkerton spune: "Nu vad de ce ar fi rau sa dresez acest fluture, pentru zborul dulce al iubirii". Cei doi barbati ciocnesc paharele de vin. Consulul: "Sa bem pentru familia ta care e departe!". Pinkerton: "Si pentru ziua cand ma voi căsatori in mod serios cu o sotie adevarata americana !". Mireasa urcă dealul impreuna cu familia şi prietenii. Ei cânta: "Ce mult cer! Ce multa mare!... Sufla o briza dulce de primavara!... Ce multe flori !". Mireasa cânta: "Pe mare şi pe pamânt, eu sunt cea mai fericita fata din Japonia. Ba nu ! A intregii lumi ! Prieteni, eu am raspuns chemarii iubirii. Ma aflu in pragul iubirii, acolo unde se aduna toate bucuriile celor vii şi celor morti". Are loc ceremonia de nunta. Apoi, petrecerea de nunta este intrerupta de către unchiul miresei, un preot japonez. El a aflat că Cio-Cio a vizitat Misiunea Crestina pentru că doreste sa devina crestina. Unchiul o blestema: "Cio-Cio San ! Cio-Cio San ! Nenorocire ! Ce-ai facut la Misiune ? Ea a renegat cultul strabunilor ! Kami Sarundasiko ! O mare nenorocire ameninta sufletul tau corupt ! Tu te-ai lepadat de noi, noi ne lepadam de tine !". Musafirii sunt speriati şi fug. Petrecerea s-a terminat. Mireasa şi mirele sunt singuri. Ei cânta un duet de dragoste: "Stelele sunt ca niste ochi care ne privesc... Vino ! Vino ! Cerul râde in extazul iubirii..."
Actul II
Trei ani mai târziu, in acelasi loc. Cio-Cio San (adică "Doamna Cio-Cio", “Doamna Fluture”) este acasa cu menajera Suzuki. Aceasta se roaga zeilor ca Cio-Cio San sa plânga mai putin, pentru că de trei ani ele nu mai au nici o veste de la Pinkerton. Suzuki este ingrijorata şi pentru că le-au mai ramas foarte putini bani. Dar Cio-Cio San spune: "Zeii japonezi sunt grasi şi lenesi. Sunt sigura că Zeul american raspunde mai repede celor care îl implora. Dar ma tem că nu stie că noi facem parte din familia lui". Cio-Cio San are incredere că sotul ei se va intoarce. Printul Yamadori, care stie că Cio-Cio San este parasita de sotul ei, vine şi o cere in căsatorie. Cio-Cio San il refuza, spunând că tara ei este USA şi potrivit legilor ei ea mai este căsatorita. Mr.Sharpless, consulul american, vine sa-i citească o scrisoare pe care a primit-o de la Pinkerton. El este asa de miscat de emotia tinerei doamne, incât nu poate sa-i citească scrisoarea pâna la sfârsit. Nu-i poate spune că Pinkerton a parasit-o, dar in schimb o indeamna sa accepte oferta de căsatorie a Printului Yamadori. Cio-Cio San este ingrozita de o asemenea sugestie; ea il aduce in camera pe micul ei fiu. Cio-Cio San spune că numele copilului este Durere, dar când tatal lui se va intoarce el se va numi Bucurie. Mr.Sharpless promite sa-i spuna lui Pinkerton că este tatal unui copil. Dupa plecarea consulului, se aude o bubuitura de tun in port, Cio-Cio San se uita prin telescop şi vede vaporul american "Abraham Lincoln", vaporul lui Pinkerton. Ea este peste masura de fericita. Cio-Cio San şi menajera Suzuki decoreaza camerele cu flori şi il asteapta pe Pinkerton. Când vine noaptea, Suzuki şi copilul adorm, dar Cio-Cio San continua sa astepte treaza.
Actul III
Un interludiu orchestral marcheaza intrarea vaporului "Abraham Lincoln" in portul Nagasaki, la rasaritul soarelui. Suzuki se trezeste şi o convinge pe Cio-Cio San că trebuie sa se odihnească. Cio-Cio San şi copilul merg in alta camera sa se culce. Sosesc Pinkerton şi consulul care stau de vorba cu Suzuki. Pinkerton este insotit de sotia lui, Kate. Aceasta vorbeste cu Suzuki, spunându-i că va avea grija de copil, ca şi cum ar fi al ei, dar Suzuki este foarte necăjita că Cio-Cio San va trebui sa se desparta de copil. Pinkerton este atât de plin de remuscări şi atât de rusinat, incât fuge de acolo şi le lasa pe doamne sa lamurească lucrurile in absenta lui. Cio-Cio San intra şi afla adevarul. Ea accepta sa dea copilul, dar cere ca Pinkerton sa vina peste o jumatate de ora sa-l ia. Când este singura in camera ei, Cio-Cio San ia pumnalul tatalui ei şi citeste inscriptia de pe el: "Cine nu poate trai cu cinste, trebuie sa moara cu cinste". Cuvintele acelea au fost mesajul Mikado-ului către tatal lui Cio-Cio San, in urma cu multi ani. Tatal lui Cio-Cio San si-a luat viata cu acel pumnal. Acum, Cio-Cio San isi ia ramas bun de la fiul ei: "Tu care din Paradis ai coborât la mine, uite-te la chipul mamei tale, ca sa-l tii minte. Uite-te bine la mine ! La revedere dragostea mea...", Apoi ii spune copilului sa plece şi se sinucide cu pumnalul tatalui ei. Pinkerton se intoarce, strigând-o: "Butterfly ! Butterfly !"...
sursa:wikipedia
Îmi place foarte mult mai ales în interpretarea Mariei Callas.
RăspundețiȘtergereOzi bună Elisa.:)
Da,este si aici,caci voce si interpretare ca a ei....!!Insa,pe clip apare doar poza ei,evident .
RăspundețiȘtergereMultumesc Starsgates! :) Si tie la fel...,cu multe bucurii mici dar importante. :)
...am vrut sa spun ca am avut un post cu 'UN BEL DI VEDREMO" si acolo sunt mai multe videoclipuri si Maria Calas este prima.O am in computer cap-coada,dar si Turandot,tot cu ea.Superb!!!
RăspundețiȘtergereBun, am zis la Castel cam cum şi ce... Vrei şi-un nume? O.K. Stai să aleg prima care-mi vine în minte, acum.
RăspundețiȘtergereNadia Comăneci. Şi, hai că a urmat imediat imaginea Gabrielei Szabo. De ce? Mai este nevoie să-ţi spun?!
Apoi, ar mai fi... Dar e lungă lista!
Mai,mai...,mai!!!Cat iti iubesti tu neamul!!!Stai mai aproape ..,poate se prinde si de mine ceva..,caci la capitolul asta vad negru in fata ochilor,desi sunt genul care vede partea plina a paharului,despre romani celebrii imi place sa spun ca-s niste exceptii.Masele ma mananca pe mine de ...bobrici. :)))))
RăspundețiȘtergereMultam frumos Cavalere si mai treci ...ca-i umbra deasa si necesara ;)
Subscriu la ultimul tau raspuns la acest subiect:))
RăspundețiȘtergereIn schimb la postarea initiala am o mica obiectie: "facultatea" poate fi asemuita cu slefuitul pietrelor, cele care nu sunt pretioase tot pietre raman, nu mai pun la socoteala ca unele nu ies nici macar slefuite. Materialul conteaza cel mai mult, tu stii asta mai bine decat mine :)
Si mie imi place Madame Butterflay, iar pt. dragostea de muzica ii sunt recunoscatoare profesorului meu din cl VI-VIII care ne fascina la orele de auditie muzicala cu explicatii si povestirea operelor pe care le ascultam. Un profesor exceptional care a stiut sa faca dintr-o materie considerata de unii mai putin importanta una asteptata cu placere si interes :) multumescca m-ai facut sa-mi amintesc de el
Gina,avand in vedere ca la formarea personalitatii concura cei 3 factori,ereditatea,educatia si mediul,fara educatie si un mediu prielnic dezvoltarii,apar doar exceptiile.Asa cred eu,iar persoana pe care o apreciem noi este o exceptie,trebuie sa recunosti,caci e inzestrata. Te pup Gina draga mea .Noapte buna! :)Multumesc frumos pentru vizita.Ma bucur ca-ti place muzica.Te mai astept. :)
RăspundețiȘtergere