vineri, mai 2
AMINTIRI DE ZIUA TINERETULUI
Cand tata a plecat dintre noi am ramas in casa bunicilor de la mama,mai traia bunica ...si cu casa in rosu,din caramida,inceputa de parintii mei si ajunsa in faza de acoperis,fara usi,fara ferestre.Casa cea noua era pe partea de rasarit a curtii,adica vis-a-vis de cea in care m-am nascut.Ai mei plantasera 3 nuci de-a lungul casei celei noi,fiecare nuc al unei fete si la fiecare nuc,care atunci erau mici,se afla cate o gramada de nisip,pregatite pentru treburile ce urmau la casa.Imi amintesc momentele in care mama ne-a spus sa mergem sa ne rugam sa nu moara tata si noi am ingenunchiat ,fiecare la cate un nuc,de parca nucii erau icoane si spuneam rugaciuni cu rugaminti fierbinti catre Dumnezeu,sa nu ni-l ia pe tata. Urmatorii 5 ani au trecut cu mare greutate,am povestit in CIULINII BARAGANULUI,caci mama mea ,draga de ea,muncea singura la camp...porumb,grau,floarea soarelui,alte cereale,via,livada cu ciresi.Aceste loturi erau raspandite in toate zarile in jurul satului,ba cate unul era mai aproape de Teremia Mare,decat de satul meu si se mergea cu caruta ore.... Toata recolta ce-o strangea mama o dadea la stat sub forma de COTE,adica dari ...insa cotele erau chiar mai mari decat recolta si noi ramaneam mereu datori la "ei" ,caci asa era politica "lor"sa te faca sa te simti dator,sa-ti stea nevoia dupa ceafa,sa nu respiri usurat niciodata,sa-ti amarasti zilele pe care ai ajuns sa le traiesti. Multi dintre cei care citesc nici nu-si imagineaza ce pecingine au fost "ei" pe capul taranilor instariti si a celor ce-au fost deportati si pentru cei ce-au ramas acasa. Imi amintesc ca ,la un moment dat mama mea era disperata tare ca nu mai stia ce sa ne puna pe masa,desi aveam recolte,totul mergea direct la "ei",nimic nu se aducea toamna in curte.Si atunci mama mea si-a amintit de prietenul tatalui meu,din satul vecin,care era sfab(neamt din Banat) si care, fiind prieten cu tata inainte de a muri,poate o s-o ajute,se gandea mama.Si intro zi m-a luat pe mine cu ea in caruta si am plecat la Comlosul -Mic,la 4 km de noi si tot ce-mi amintesc din aceasta escapada este faptul ca nenea acela i-a umplut caruta mamei mele(acum cand scriu ma podidesc lacrimile,la gandul cat a suferit mama mea in viata ei) cu de toate...faina,zahar,untura,slanina,jambon,cereale pentru animale (si nu uitati ca mama facea tone pe pamantul ei,dar le lua statul)si ...o capra.De atunci am inceput noi sa avem capre,caci la noi,in Banat era o rusine sa ti capra...,vaca aveai ,de erai om cu stare.Dar, dupa ce-or venit "ei" la putere....cine sa se mai stie om cu stare??!!Abia daca-si mai duceau oamenii zilele. Doamne!!! Cata umilinta!!!Sa ai pamant,sa muncesti din greu,sa obtii recolte si totusi sa-ti moara copiii de foame???Asa a fost atunci.Si va mirati ca eu iubesc plantele care ne hranesc?Ca le vad ca pe niste fiinte iubite si le trec mult inaintea celor pe care acum ii numesc "ei"???
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
"minunate" vremuri.
RăspundețiȘtergereapoi au urmat altele si mai minunate...trecuti pe roboj...chiaburi.
tata n-a putut face facultatea pe care a dorit-o...ci alta, ca asa a vrut partidul...
mama n-a avut aceast drept.
apoi noi fetele, pentru ca am avut...am avut si avem parte de judecata si de invidie!
si acum, ar trebui sa-mi aduc aminte cu placere?
amintirile tale au ramas, ca sa nu uiti ca nu trebuie sa se mai repete...
RăspundețiȘtergeresa povestesti si altora, trebuie sa se stie, tot, asa cum a fost...
parintii si bunicii tai, acolo unde mai sunt, fiecare din ei, zambesc acum a mangaiere, sunt mandrii de tine... stiu ca tu simti asta, si surad si pentru ca tu, un suflet minunat, nu ai uitat...
fi binecuvantata,
respecte,
Sibilla
Draga Manole...eticheta "fiica de fosti chiaburi" i-a intors dosarul de inscriere la facultatea de filologie surorii mele mai mari,iar pentru ca eu sa pot da admitere la liceu,parintii mei ,dragii de ei,au intrat in colectiv.Imi amintesc cum se plimba mama cu proful meu de geografie prin gradina si eu dupa ei si auzeam cum o "lamurea" ca daca nu vor semna,fata cea mica nu va intra la liceu si-i pacat,zicea el..ca-i copil bun.
RăspundețiȘtergereDa...era o campanie de "lamuriri" asa-i zicea atunci,caci oamenii nu se inscriau benevol...trebuiau lamuriti.
Mama mea n-a apucat 89 si eu simt ca trebuie sa spun lumii ce-a patimit,fara nicio vina.
Nu ,Manole,sa -ti aduci aminte doar...si sa se stie,ca prea se uita, se trece mai departe si se uita. :(
Sibilla,mama mea a tacut,a inghitit,a patimit dar nu s-a revoltat,nu ne-a invatat din vorbe ca ceea ce se intampla e rau,ci noi am vazut,am simtit si am inteles,dar niciodata nu ne-am revoltat.Si nici acum nu ma revolt ci doar ma mandresc cu parintii mei si am inteles ca,printre flori,trebuie sa pun in buchet si aceste povesti adevarate...ca sa se stie.
RăspundețiȘtergereÎmi aduci aminte de bunica, cât de mult a suferit când ne-au demolat comuniştii căsuţa. Adio flori, adio pomi, adio casă.
RăspundețiȘtergereBun venit în cuşti reci de beton.
Bunica a murit, eu sufăr şi acum după căsuţa aia.
Isabelle,"ei" au facut rau tuturor,numai "lor" si-au facut bine.Eu sunt intro faza in care parca ma indeamna ceva sa spun cum a fost,ca sa se stie,nu de altceva.
RăspundețiȘtergereImi pare rau de casuta bunicii tale.In 89 la coltul strazii noastre se demola si noi puneam parchet in inca o camera.A dat Dumnezeu c-a fost ce-a fost si am scapat.:)
isabelle, de casuta parintilor uitasem... acum e bloc pe acel loc, unde am copilarit, cu cei 5 ciresi, 7 pruni, 3 peri si cu Rex! Rex era un caine lup. Doamne ce-am mai uitat! iti multumesc!
RăspundețiȘtergereElisa am ramas fara cuvinte,... doar lacrimi.
RăspundețiȘtergereFiind ceva mai mica nu am trait acele vremuri dar parintii si bunicii mi-au povestit multe.
Draga Gina,printre flori colorate mai presar si cate un adevar dureros,ca parca ma impinge cineva si-mi transmite asa:spune,spune ca sa se stie,ca daca nu spui tu...nu mai are cine sa spuna si-i pacat.(de la noi din familie,zic )
RăspundețiȘtergereMa bucur de fiecare dat cand ma vizitezi si te astept ca pe o prietena ce te simt ca-mi esti.Te pup.