vineri, septembrie 5

Taitei de casa

Cantitati:
1 ou
100g faina
inmultit cu cate oua aveti,eu am avut 4,deci am facut coca din 4 oua si 400g de faina.
Se prinde faina cu furculita,amestecand.Aici este primul secret,acela ca trebuie toata odata prinsa cu ouale,ca altfel va intra greu.
Acum am prins-o
toata,bolul ramane aproape curat si trec coca pe planseta.Aici incep sa framant,tinand coca cu mana stanga si cu dreapta intorcand si apasand aluatul pe toate partile,pana devine o minge,
ca aici.Cand este gata nu se mai vede faina,ci doar aluat tare.

Dupa jumatate de ora de framantat se taie in 2 si daca are basici pe sectiune,al treilea secret,atunci este gata,daca nu...,se continua framantatul.
Apoi coca,jumatatea, se intinde putin,cu sucitorul,ca sa fie grosimea de 1/2 cm,cel mult.Pe masa nu se mai pune faina deloc,acesta fiind secretul al doilea .Daca mai punem faina,ea va iesi in supa,ceea ce nu-i nici frumos,nici gustos.
Se taie fasii,pe care le intindem cu masina de taitei,asa cum se vede.
Eu introduc de 2 ori fasia,ca sa se faca mai subtire.
Se intinde usor si grija sa nu se atinga aluatul de margini, caci se strange.
Dupa ce le-am intins pe toate si de la cealalta jumatate
asteptam sa se usuce,sa devina ca o coarda,pe care o simtim la pipait.Le-am mai si miscat,intors,sa grabesc uscarea si sa o fac uniforma, pe toata lungimea fasiei.
Apoi intorc masina,cu partea care taie si ii taie.
Ii intind pe o masa,apoi dupa cateva ore,sau a doua zi ,ii intorc si asa arata


in final.Acum ii asez intr-o cutie de pastrat taitei,in loc uscat.Am fiert taiteii,ieri,direct in supa,nu in apa si apoi transbordati,ca stricam supa.Nu sunt asa galbeni cum erau cand aveam gaini(inainte de aviara).Ouale nu-s de gaina ci de Plus.lol
Masina aceasta mi-a adus-o mama mea,draga de ea,din Sarbia,cand era liber micul trafic la granita.Avea 12 treceri pe an si mergea cu produse romanesti,facea dinari si ne cumpara noua tot ce aveam nevoie si, in tara mea, nu se gasea.Adica,ciocolata si multe alte dulciuri pentru copii,imbracaminte,adica blugeansi,bluze,etc,covoare persane,adidasi si,de fapt,toate le aducea de acolo,caci aici nu se gasea nimic.Era in anii 70.


Bineinteles ca se adauga supa dupa ce sunt fierti taiteii,atat cat trebuie.Nu se fierb decat cateva minute,se incearca gustand,daca sunt fierti sau nu.Al patrulea secret este ca sa nu-i lasam prea mult sa fiarba,ca orice paste,devin lipiciosi,cred,fiindca nu mi s-a intamplat ci doar presupun.

16 comentarii:

  1. ...copiat, printat, asezat in cartea de bucate! Yess! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. As manca taitei de casa cu varza.Ce bunatate!

    RăspundețiȘtergere
  3. Zinca,esti de pe la Cluuuj,ca acolo se mananca asa ceva.Stiu de la tatal meu,care o punea pe mama saracuta sa-i faca asta mancare si noi mancam taitei cu mac si nuci,iar tata cu varza.Si atat ii lauda,dar nu gustam.Copii prosti..,de vrei?
    Dar acei taitei se taie lati,asa-i?

    RăspundețiȘtergere
  4. papa bun, papa bun rau de tot...si tine cont, mananc taietei intrua...dar cumparati, vai de mine! trebuie sa recunosc ca esti artista, tu chiar faci arta oin bucatarie... era fain sa ai propriul tau restaurant|!
    te pup, elisa maica, seara buna! (stai linistita, am schimbat postul) te pupa jam

    RăspundețiȘtergere
  5. Jam,stii ca te ador,nu??ai schimbat postul?multam fain si felicitari si inca si inca o data!!Esti tare fetico....in tot ce faci si ne spui si noua.Te imbratisez. Noapte buna!

    RăspundețiȘtergere
  6. nu. dar am bratara la mana!!! Sa vezi cum mai tai cu ea!!!! :lol: din start m-am gandit sa injumatatesc cantitatile...sa pai mai putin! :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Draga Manole,vad ca "scula" cea noua este imprevizibila...,taie ,deci taitei,lol
    Ce mai stie sa faca?in afara de frumos,bineinteles... :lol:

    RăspundețiȘtergere
  8. Şi maijka Darinka avea una , tot din Srbija, culmea, nu o folosea, tăia tăiţeii .... uf, niciodată n-am să reuşesc ... mi-e dor de supele sârbeşti ...
    Un dar pentru tine, sestro :
    http://ecards.alege.net:81/40/toamna_06.jpg
    calde îmbrăţişări,
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  9. Elisa, sunt bucuresteanca get-beget dar masa mea era unguroaica de la Cristur si la ea am mancat prima oara.Apoi am pastrat obiceiul.Fac cel putin de 2 ori pe an.

    RăspundețiȘtergere
  10. Sibilla,daca nu o foloseste majka ta de ce nu o folosesti tu?Ai vazut ce usor este si daca folosesti si oua de la tara....si sunt atat de buni,fata de oricare din comert.Eu am mai cumparat,ca nu-mi aminteam mereu sa fac,din aia FRUMOASA,parca...,foarte fin taiati,dar nu au gust ca acestia,fiindca baga in aluat te miri ce.Ai vazut,eu pun doar faina si ou,nici apa,nici sare,nici coloranti,nici gluten....Te-am convins,sestro? :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga Zinca,nu-i asa ca merita...efortul?Si eu faceam din cate 10 oua o data,cand aveam si gaini si era suficient sa fac inainte de Pasti si inainte de Craciun.Nasa ta stia ce-i bun si ce mult conteaza sa ne intoarcem la simplu si "curat",adica faca E-uri si alte. :)

    RăspundețiȘtergere
  12. de ubde pot sa cumpar o nasina de facut taitei cu cat mai multe modele????????

    RăspundețiȘtergere
  13. vidinaru iuliana24 mai 2010 la 17:54

    as vrea sa stiu se unde ati cumparat aceasta masina de taitei, as dori si eu sa imi cumpar trimiteti-mi pe adresa de mail vidinaruiuliana@yahoo.com un rtaspuns daca se poate

    RăspundețiȘtergere
  14. sa stii ca am facut prima oara in viata teitei dupa reteta ta!au iesit exact asa cum trebuie!intr-o supa de vita:-)

    RăspundețiȘtergere
  15. Sa dea Dumnezeu sanatate ca sa mai puteti lucra gradina este FFF FRUMOASA si eu stau la casa, pacat ca nu pot avea asa o gradina.Am o terasa mare plina de flori vara, stiu ce inseamna bucuria de a lucra cu plantele.

    RăspundețiȘtergere