miercuri, septembrie 10

Particula Lui Dumnezeu

Cica, niste fizicieni vor sa puna in evidenta ,prin experimentul ALICE de la CERN, o particula primordiala,numita particula Lui Dumnezeu,care sta la baza creatiei....,adica vor PREMII NOBEL,desigur.
Faptul ca se face atata valva doar in Romania,ca restul Europei are alte treburi,de pus la ziar,este specific romanesc,sa facem rating cu orice pret,sa nu scapam ocazia de a-i panica pe oamenii creduli,de a-i face curiosi pe ceilalti si de a se face ridicoli,a nu stiu cata oara,fatza de toata lumea.


Pana acum au fost realizate 2 tipuri de reactii nucleare,mari si importante pentru omenire si anume FISIUNEA NUCLEARA si FUZIUNEA NUCLEARA.
Fisiunea nucleara:
Decembrie 1938: Enrico Fermi cistiga Premiul Nobel in fizica pentru descoperirile sale in domeniul puterii nucleare. Fermi devine primul fizician care a divizat nucleul. Cercetarile sale ulterioare vor constitui punctul de plecare pentru generarea puterii nucleare. In acelasi an,In 1938 Otto Hahn (1879–1968), Lise Meitner (1878–1968) si Fritz Strassmann (1902–1980) au reusit sa divida primul nucleu de uraniu. Ei au numit procesul ”fisiune nucleara”.

Fisiunea se face prin absorţia unui neutron de un nucleu greu de uraniu 235, în urma reacţiei rezultând cesiu 140, rubidiu 93, 3 neutroni şi 200 MeV sau 7.7x10-12 calorii. În cadrul unei reacţii de fisiune nucleară este eliberată o cantitate de energie de 10 milioane de ori mai mare decât în cazul unei reacţii chimice obişnuite.
Reactia este folosita in reactoarele nucleare,controlat si in bombele nucleare,necontrolat.
Fuziunea nucleara:
In 1930 a fost realizata prima data,intr-un accelerator de particule fuziunea atomilor ionizati de hidrogen,adica deuteroni.Apoi in 1050 prima demonstratie la scara larga a eliberarii unei cantitati mari de energie in urma fuziunii, a fost facuta cu ajutorul armelor termonucleare in SUA, URSS, Marea Britanie si Franta. Aceasta experienta a fost foarte scurta si nu aputut fi folosita la producerea de energie electrica.
Deoarece reactia se petrece doar la temperaturi de milioane de grade Celsius,este dificila obtinerea acestei temperaturi si mai ales mentinerea ei.
Reactia are loc in soare si stele,deci in materia sub forma de plasma fierbinte.
Totusi unele progrese s-au obtinut in 1991 cand o cantitate importanta de energie (1,7 milioane W) a fost produsa cu ajutorul reactiei de fuziune controlata in Laboratoarele JET din Finlanda. In 1993 cercetatorii de la Universitatea din Princeton au obtinut 5.6 milioane W. In ambele cazuri s-a consumat mai multa energie decat s-a creat.
Reactia din soare si stele este de contopire a unui deuteron cu un triton(nucleele hidrogenului greu 2 si 3 ) cu formare de heliu si 17,6 Mev pe reactie.

Reactia din ALICE(A Large Ion Collider Experiment)
In experiment doua particole,adica 2 nucleoni(proton,neutron) vor fi accelerate aproape de viteza luminii si vor fi ciocnite (o ciocnire va dura aproximativ 30 ns (nano-secunde)). Acest lucru va duce la simularea unui mini big-bang. Dupa ciocnire datele se vor stoca pe cateva sute de calculatoare si vor fi analizate si de milioane de calculatoare din toata lumea. Se cauta gasirea unor elemente noi in sistemul periodic (tabela lui Mendeleev) si date despre crearea universului.

Simularea,..aici..
http://aliceinfo.cern.ch/Public/Welcome.html

Va rog sa copiati linkul pe google,ca merita vazut.