miercuri, noiembrie 5

Gradina mea se pregateste de iernat

Galbenelele si-au revenit dupa ploile din septembrie si iata ce de flori au facut.Nu,acum nu le mai culeg deoarece stiu ca sunt bune cele din iunie...asa citisem pe la naturisti.

Sotul meu,dragul de el,si-a luat concediu si n-a plecat,ca mine, sa-si rezolve...frustrarile, ci a ramas acasa, sa sape gradina, cu bulgari mari.Asa se sapa toamna gradina,asa am citit eu undeva,ca nu se sparg bulgarii,ci se lasa asa mari,ca sa lucreze apa si temperaturile in ei,la iarna.Atat de mult i-a trebuit pana sa ma asculte,ca el o si grebla,netezea pamatul,ca si cand ai ceva de semanat.A facut tot asa pana cand ,intr-o toamna,am sapat-o eu,m-am opintit,ca nu-i usor cu harletul,sa intorci pamantul...se simte in muschii de pe abdomen,daca-i ai ...si am sapat-o eu pe toata.De atunci s-a conformat,i-o fi fost mila de mine,cine stie,ca nu a mai comentat si a facut cum i-am spus.Acum ma declar victorioasa...,se vad bulgarii??? ;) si zic :vai de barbatul care nu asculta de nevasta lui!
Sub folie este ceapa,nu m-am uitat inca sa vad daca a incoltit.Am pus-o cam de 10 zile.
Brocolii care se vad, atat de frumos, prin toata gradina,unii dintre ei nu au facut inca floare si sper sa fie iarna blanda,adica cu zapada dar fara temperaturi mai joase de -10 grade Celsius,sa nu inghete si sa-mi rodeasca la primavara.Plantele din familia verzei rezista la temperaturi negative,insa nu prea joase.

Mai trebuie sa culeg toate capsunele si cele mici si verzi,absolut toate si sa fac dulceata din ele si ...gata cu gradina pe anul acesta.Pana in februarie,cand trebuiesc tunsi pomii,nu mai este nimic de facut.Doarme gradina si se odihneste.Sa dea Domnul zapada care sa stea toata iarna pe pamant,pe gradina,ca asa este bine!

L.E. Nu mi-a lasat cararea de care vorbisem. :((((((Eu am lasat-o intre gard si stratul de sub folie,dar nu imediat langa gard,ca acolo mai sunt cate unele.Ia dati click si vedeti ca a sapat aproape din gard in gard,iar mie-mi plac cararile....batatorite,ca altfel fac entorsa. :) Nu vreti sa stiti ce scandal am facut si cum ne-a despartit vecina,ca ...o lua pe coaja...,nesuferitul. Hi hi hi ho ho ho ho....ha ha ha ha !!!

4 comentarii:

  1. Si a mea la fel. au acoperit-o frunzele, pe care de data asta le-am lasat, ba chiar le-am mai pus si pe cele adunate din curte. am motivele mele, pamant lutos, si in plus mai incolo o sa le fac gramajoare peste capsuni, trandafiri, clematite, sa le protejeze.

    RăspundețiȘtergere
  2. Manole,
    da se face compost din ele,singura problema este ca sub stratul gros de frunze se asund si larvele de insecte care la anul,o sa te enerveze.Noi le ardem,de obicei,asa scrie la cartea de pomicultura.Zapada este cel mai bun covor protector pentru plantele la iernat,iar pana atunci,la trandafiri si clematite,la primule,noi ,adica eu,fac musuroi din pamant amestecat cu gunoi de grajd,pentru a nu ingheta inainte de a fi zapada.
    Iti doresc o iarna bogata in zapada.Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sigur ai venit "odihnita" si in loc sa apreciezi munca Stapanului inelului aflat cica in concediu ai gasit "neajunsuri". F. bine ca nu ti-a lasat carare ca oricum nu o facea unde trebuia asa ai s-o faci tu unde vrei, daca e cazul vin si te ajut numai sa fie armonie in familie hahaha! te pup ca sa te mai imbunez :))))

    RăspundețiȘtergere
  4. Gina,
    ha ha ha ha ha...multam frumos,hai ca-mi trecu,ceee...,Doamne iarta-ma, sa ma impiedic de-un ciot,adica de o chestie atat de minora??Neeeee!Ca trebuie sa fac loc pentru alte...certuri in familie,doara facem curatenie impreuna si nu vrei sa stii ce iese din acest ...impreuna,la lucru,acasa,hahahaha.
    Am zis o camera /zi si iata,la ora asta am deja o camera si jumatate, :lol: si-s la cafeluta de dupa-masa,asa ca...merge treaba ghinisor,incet-incetisor sa nu fac valuri.Te imbratisez si spor la treburi si tie/voua!

    RăspundețiȘtergere