joi, septembrie 4

De la branza cu smantana Fagaras mi se trage


Tot ce-mi mai aduc aminte este ca aveam un borcan de miere de albine,adus de acasa,de la mama si din vecinatatea Complexului studentesc imi luam o cutie de branza Fagaras.Habar n-aveam atunci unde-i Fagarasul,dar nici macar ce este(geografia trecea neinteresanta pe langa mine,inca din scoala elementara,ca ne-o prezenta acel prof care incerca sa-i convinga pe ai mei sa se-nscrie-n colectiv,ca daca nu,fata lor cea mica,recte eu,nu va intra la liceu).Da de unde stia el ca eu nu voi intra la liceu??Ce ,era dupa ei?Daca scriam de nota 9...??.,putea cineva sa nu-mi dea admiterea??Pai DA,putea.
Asa ca,geografie habar nu aveam si de asta cand am ajuns in facultate dadeam toti banii mamei pe excursii,in munti,in Delta si la Mare,probabil ca undeva in sufletul meu si-n mintea mea se vroia invatarea pe viu.
Deci asa,nu stiam de Fagaras decat ca este o branza tare buna si amestecata cu mierea de albine...,yammmy,yammy,ce delicatesa!
Desigur ca in timp ce ma desfatam eu cu bunatatea,neuronul de serviciu la sectorul curiozitati facea investigatii,dar degeaba,ca terminasem facultatea si tot nimic despre Fagaras.
Vine vremea repartitiei,la Cluj se petrecea asta.Mare tam-tam,emotii,afisarea posturilor si pendularea dintr-un corp de cladire al Universitatii,in altul,ca doar nu eram singura...
Nu,nu va inchipuiti ca eram cu iubitul,nici vorba,ci eram cu prietena mea care terminase o alta sectie a aceleeasi facultati.Noi doua vroiam sa mergem impreuna in Ardeal,ca tatal ei era ardelean de pe la Zalau,iar tatal meu, care m-a crescut, era tot ardelean,de pe langa Cluj.Asa ca noi doua aveam un singur obiectiv...sa ne luam repartitii in Ardeal,ca doar eram nemaritate si numai cu ardeleni doream sa se-ntample minunea numita casatorie.
De la bun inceput am pus ochii pe Fagaras,ca uitasem sa spun,pana la urma am pus mana pe harta si am vazut unde este,am luat si un compas si l-am infipt in el,in Fagaras...si am constatat ca in cercul circumscris se afla tara mea...Romania.Deci acolo vroiam sa ajung,in centrul tarii(aici iar este ceva legat de marginalizarea pe care-am simtit-o datorita... cum ii spunea??starii sociale a parintilor si bunicilor).
Si asa,stabilind eu ca vreau Fagarasul,iar prietena mea avea cel mai apropiat post, de mine, la Copsa Mica,cu naveta la Medias,probabil,ne tot ducem una la alta sa vedem daca va tine figura.Doamne,cate emotii!Intrai in amfiteatru,la masa era comisia formata din vreo 5 persoane si-ti prezenta lista cu posturile ramase pana ajungeai tu la rand,ca doar nu va inchipuiti c-am fost in capetele listelor,niciuna dintre noi,totusi aveam medii onorabile pe la 8:70.Sa termini facultate de stiinte cu asa o medie,nu era de ici de colo(na,ca nici prea modesta nu sunt)...La alte facultati erau sute de absolventi,filologie de ex,iar la noi 45 pe 2 profile.Si numai daca va spun ca la mecanica cuantica am avut nota 9,poate ma intrebati ce-i aia.Nu ma intrebati ca este cu incertitudine si nedeterminare.In vorbe simple asta inseamna ca daca stii cu precizie unde esti atunci nu stii momentul,iar daca stii cu precizie momentul...,atunci nu stii unde esti,lol Desigur ca aceasta teorie se aplica particulelor elementare,dar pana la urma si eu sunt tot o particula elementara,simpla si aroganta.Acest principiu heisenbergian suna ,pentru noi oamenii,cam asa:daca stii cu precizie unde esti atunci nu poti sa stii pe cine iubesti,iar daca stii cu precizie pe cine iubesti,nu stii unde te afli,lol.
Intre timp,inainte de a intra eu la comisie,aveam un coleg mult sub media mea care stiind ca parintii mei locuiesc aproape de Jimbolia si presupunand ca eu voi lua Jimbolia,scoala unde terminasem liceul,imi dadea tarcoale sa-l asigur ca nu vreau Jimbolia,ca am alte planuri(de fapt Dumnezeu avea alte planuri cu mine).Mai era si Turnu Severin,chiar 5 posturi acolo,toate la licee,dar gandu-mi fugii doar o clipa spre acolo si atat.Mai erau si posturi in industrie,la Calan, hehe...ce se alegea oare de mine??never know!
Ce mai tura-vura,mi-au dat Fagarasul pe o tidula mica,de foaie semitransparenta,prietenei mele i-au dat Copsa Mica si asta a fost.Destinul incepuse,era ora zero si eu cu reprtitia in mana si cu mintea plina de incertitudini si nederminari aveam sa ma prezint pe 1 septembrie la post.
Acum tot ceea ce stiu, cu precizie, este ca fizicul meu teleghidat se afla la Fagaras,iar mintea si sufletul...intrebati-l pe Heisenberg.

18 comentarii:

  1. Şi mie mi-s tare dragi ardelenii :)
    O toamnă binecuvâantată sestro, şi un mic dar :
    http://www.pcrai.ro/poze/peisaje_mv_toamna.jpg
    De-as fi-n a tineretii floare,Cand toate zilele sunt bune,Pe cand din inima cu soareIn veci lumina nu apune,Multe-as avea in taina-a-ti spuneCa sa devii tu ganditoare.


    De-as fi ce-am fost pe lume-odata,Privind in fata viitorul,Cand ma-ndrageam de orice fataCe-mi parea sora cu amorul,As destepta in tine dorulCu-a mea cantare infocata.


    Dar nu-s in floarea tineretii,Si nu-ndraznesc nimic a-ti zice!Mergi dar, copila,-n calea vietiiIntimpinand zimbiri amice.Eu te-oi privi oftand, ferice,Rapit de farmecul frumusetii.


    Si insa de-ai vrea sa ai parte...Dar ce zic? Timpul ne disparte.Tu esti sosind, eu in plecare,A ziorilor vie lucireNu poate, ah! avea-ntilnireCu-apusul palid ce dispare!


    Vasile Alecsandri.
    ( Romanţă de toamnă )
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  2. nu pot sa cred ca ai nostalgii cu atata verdeata in jurul tau, cu 3 caini, cu atatea flori si fructe, cu...tot ce ai tu acolo!!!!

    in alta ordine de idei: ce pofta mi-ai facut de miere de albine!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mi-a plăcut interpretarea principiului lui Heisenberg. A fi sau a nu fi cu picioarele pe pământ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Uneori destinul mai actioneaza si in favoarea nostra... Frumoasa povestioara povestita cu har. Te pup! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Sibilla,m-ai inteles gresit si tu si Oana.Nu-i vorba de nostalgii atunci cand pui pe hartie fapte petrecute cu ani in urma,ci de obligatia pe care eu o am fata de posteritatea din familia mea.Na,ca am zis-o asa de serios...,sper sa nu te sperii, :)
    Multumesc pentru poezie,suflet drag ce esti. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Draga mea,asa cum am spus,trebuie sa stie si viitorii mei nepoti ca au avut o bunica...si ce si cum despre ea,asa ca nepoata mea mi-a dat sarcina indiscutabila sa scriu despre familie,despre ceea ce altfel never know...
    Oana,incearca reteta completa...branza fagaras+miere... :))))

    RăspundețiȘtergere
  7. Mana,ce-mi place bob-scarat!!!Superba si culoarea....bicolora :))))

    RăspundețiȘtergere
  8. Te pup si eu Laura si multumesc. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Ei, si sa nu crezi, in semne!!!
    Frumoasa povestea ta, Elisa, ce-ti e, si cu destinul asta!
    Daca ma gandes, si eu am avut...o line de cf, ce trecea prin fata blocului copilariei mele...hahahaha!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Eu nu-mi dau seama daca e frumos sau nu. Cert e ca nu ma deranjeaza :P Manole, care m-a vazut (si hranit!) aseara, zice ca e ok. Asa o fi :D

    RăspundețiȘtergere
  11. Manole,cf inseamna cartea funciara? ;) :P

    RăspundețiȘtergere
  12. Mana,uita-te pe poza.Dar din fata nu ai facut?Seamana cu cea din link-ul pus de mine la bob scarat?
    Parca vad ca,de-acum toate stiristele o vor adopta... :)

    "A fi sau a nu fi cu picioarele pe pamant" este si shakespearean :)

    RăspundețiȘtergere
  13. http://www.constructii.ro/documente%20casa/documente%20casa_cadastru%20si%20intabulare.htm
    astia o spun mai bine ca mine, de 100 de ori!

    RăspundețiȘtergere
  14. Dar eu nu inteleg...,Manole,mi-ai dat sa citesc atat de mult???e sambata seara.....lol

    RăspundețiȘtergere
  15. Neeeeeeee, nu era pentru asta seara, Elisa!!! :) :)

    RăspundețiȘtergere
  16. Bine,atunci m-am linistit.Si sa stii ca trebuie sa trec si eu pe acolo,sa vad ce modificari o fi facut cineva,fara stirea mea,lol

    RăspundețiȘtergere
  17. Elisa :) nepotii ti-au descoperit calitatea de povestitor ! si cred ca Heisenberg , doar te-a ghicit ...de la branza Fagaras :):)
    zi buna ! Elisa

    RăspundețiȘtergere
  18. Windwhisperer,bine ca am moderare,ca altfel n-as fi stiut c-ai trecut pe aici.Multumesc.Da,nepoata mea de sora are 3 fete,ca si mama mea si ea vrea sa stie fetele ei lucruri despre familia din care se trag.Traiesc in California. :)

    RăspundețiȘtergere