miercuri, august 13

Oaza din curtea mea.

Acesta este gardul viu care imi asigura intimitatea in curtea mea,caci porti de fier nu am.

Va amintiti?Erau in primavara niste bete goale de frunze,caci infrunzeste tarziu si infloreste acum.

Este minunat, pentru cei de ...afara,ca eu nu prea ies,dar azi,cand l-am condus pe baiatul care mi-a dus aparatul de speriat rozatoarele,l-am vazut in toata splendoarea lui,am luat aparatul si ...iata-l!

Afara e cumplit de cald,este canicula si la noi s-au depasit 30 de grade la umbra,insa,cand intri in curtea mea inconjurata de pomi,de arbusti,de trandafiri,de tot felul de vegetatii,zici ca ai intrat in rai.Este racoare,este frumos,este atat de bine incat regret ca nu am timp sa stau mai mult afara.

Hibiscus se numeste gardul meu viu,este si in gradina si este splendid acum,infloritul este in toi.

Si trandafirii sunt productivi anul acesta si-s minunati.


Lunaria s-a uscat,trebuie s-o scutur de seminte si s-o pun in casa in tr-o vaza,fara apa,fireste.

Ia uitati ce minunatie de trandafiri...!!!



Iar hortensia s-a facut...verde.Nu-mi vine sa cred,caci stiam ca poate fi ori roz,in PHalcalin .ori albastra in PH acid,dar verde???!!!,ma rog,o iubesc tare mult,de fapt am 2 oale si le ud tot timpul.

Cand cobor din bucatarie in curte ma intampina petuniile.Sunt atat de fricita cu ele,le iubesc si le ingrijesc ca-mi dau mult,tare mult.Toata buna mea dispozitie.




Nu-i asa ca-s superbe??

Iata si cutia nedesfacuta cu aparatul minune.Cica alunga rozatoarele,caci mi-au mancat morcovi,dovlecel si sfecla rosie cea mai mare... :((((
Baiatul care mi l-a adus mi-a zis ca el nu vrea sa ma dezamageasca(si asta inainte de a-i plati..,ha!!),dar unchiul lui si-a luat un aparat universal,care alunga ,cica si insectele si a doua zi a gasit un mare musuroi de cartita tocmai langa aparat.Mie mi-a scos cartita taman acum in capsuni,dupa ce i-am sapat,udat,tratat si astept noua productie,hahahaha!

Astea sunt pentru seminte.Le las sa se rascoaca,sa fie bune semintele si apoi le iau si le usuc.

Capsuni am din 2 in 2 zile cam atate.Suuuuper!!!

Daca vrem ca vinetele sa nu fie ...negre,le curatam fierbinti si raman albe.Astea sunt vinetele mele,fac mereu,am pentru salate...,sudura.Adica ieri s-a terminat salata si azi am copt altele.
Vi se pare ca am o viata anosta??Sunt cam singura mare parte din zi,dar voi sunteti aici si va simt prezenta si va multumesc din tot sufletul meu.Pentru ca asta este vacanta mea.Nu plec niciunde,deocamdata,ca am treaba.Se pregateste de bulion.

27 de comentarii:

  1. ce e aceea, viata speciala? ca sa pot defini, pe cea anosta...
    eu cred, Elisa, ca viata insasi e speciala, pe care fiecare dintre noi, insine, o traim. Fiecare avem rostul nostru, rostul furnicutelor din spatele scenei de teatru, unde se joaca marea drama, a nemuritorilor! Fara de cei banali si anosti, cine ar exista?
    Fara de cei banali si anosti, cum si-ar da seama altii, ca sunt speciali? Fata de cine ar mai face comparatiile, fata de ce s-ar raporta?
    Stii ce, iubesc viata ta cea anosta si lumea mea cea banala! Si cu cat suntem mai perfectioniste cu atat pot altii sa se raporteze, la noi, si ei insusi sa ridice propria stacheta!
    Draga mea, m-am cam plictisit de special, mai ales, unde specialul n-a lasat urma de OM!
    florile tale, sunt absolut minunate, am sa pun si eu pe ale mele, mai ales ca, paradoxal, anul asta, abia acum mi-a inflorit iasomia mov-roze...

    RăspundețiȘtergere
  2. Se pare că rostul tău e să-i faci fericiţi pe cei care te cunosc.:)
    A propos de muşuroi şi cârtiţă, maică-mea pune o sticlă pe jumate îngropată în pământ şi se pare că are efect!
    Goneşte cârtiţele.:)
    O seară frumoasă.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cata dreptate ai!Ma intreb oare este chiar asa de important ce fac din moment ce eu ma simt bine cu mine asa?A fost o vreme cand eram importanta si pentru lume,chiar la fel de mult ca si pentru ai mei,dar viata sociala s-a terminat.Si...,culmea,nu-mi pare rau,desi imi placea ce faceam.Ma rog,cica acum ,la pensie,na odinnesc...hahahahaha,mor de ras.Doar fac ce vreau,nu ca ma simteam constransa la servici,nici vorba,poate ca eu ii constrangeam pe altii sa-mi urmeze exemplul,in mod cu totul indirect,insa acum neavand un program fix ma simt mult mai libera,fara corsetul sufocant de la ora X la ora H.
    Singurul lucru de care-mi pare rau este ca am inca destula putere sa-mi ajut copiii,iar ei,inca nu au nevoie de ajutor.Astfel,uneori,cand analizez mai profund situatia,ma simt inutila,fac greva bucataresei,nu mai mult de 2 ore,dupa care toate se reaseaza ca dupa o furtuna.Eu adun crengile rupte""""si ma linistesc.Ar fi bine sa nu ma intreb prea des ce sens mai are viata mea de acum incolo,ca asta ma da cu rotile-n sus.Sensul vietii....,hmmm. Si daca am terminat tot ce-am avut de spus,tot ce-am avut de dat??
    Manole,bine c-ai scapat de ceasul rau de astazi.Slava Domnului!Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  4. Starsgates,cineva scria ca era apreciat de oameni dupa spusele lui despre el si asa era considerat om bun,iar cand oamenii l-au cunoscut au constatat ca s-au inselat in privinta lui.Daca si la mine este asa?
    In viata reala fata de persoanele cu care aveam legatura imbinam blandetea cu asprimea,ingaduinta cu autoritatea,iar unii or fi retinut numai partea de asprime si autoritate.Incep sa ma intreb cine sunt eu,de fapt?Cred ca trec printr-o criza existentiala.Intotdeauna am stiut ca oamenii nu ma percep asa cum sunt ci cum par si nu am facut nimic sa schimb aparentele.Nu mi-am facut un scop in viata din a-i lamuri pe unii si altii ca gresesc profund in ceea ce ma priveste.
    O.K. E clar.Asta seara nu este cea mai senina seara din viata mea.
    Draga mea,multumesc pentru vorbele tale.Noapte linistita iti doresc. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu consider că îmbinând ,,blandetea cu asprimea,ingaduinta cu autoritatea,, le-ai arătat că-ţi pasă de ei.
    Iar faptul că iubeşti atât de mult florile mă fac să cred că totuşi am dreptate.:)

    RăspundețiȘtergere
  6. nu, Elisa, n-ai terminat!
    atata timp, cat mai ai pe langa tine, oameni care te asculta, atunci inseamna ca inca, mai ai ceva de spus!
    atata timp, cat iti aduci aportul si el este necesar, inca mai existi!
    Altfel spus: un om este deosebit, daca se pastreaza OM si daca exceleaza in ceea ce face!Nu merge una fara cealalta, sa fie clar!
    Eu cred ca tu le ai pe amandoua! Deci, continua!
    Doamne Ajuta, spun si eu!

    RăspundețiȘtergere
  7. ...si inca ceva! tu te intrebi, ce sens mai are viata ta! unii nici nu isi pot inchipui ca-si pot pune o astfel de intrebare, iar altii nu stiu ce-au facut cu viata lor, si mai sunt si altii, care se incranceneaza, crezand ca fac bine!

    RăspundețiȘtergere
  8. Dragele mele,Manole,Starsgates,multumesc pentru vorbele voastre.
    Astazi n-am putut lua legatura cu fiul meu,s-au mutat si mi-a dat noul nr de tel,dar nu a raspuns.Net nu au inca acolo,o sa aiba peste o saptamana.M-am obisnuit ca miercurea sa vorbim.Maine il caut la sevici,pe net.
    Va pup. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Elisa eşti nebună cu grădina ta. O nebunie frumoasă. Stau singur în faţa monitorului şi râd extrem de plăcut impresionat. Foarte frumos!

    Iartă-mă, nu mă ştii, eu sunt mai slobod la gură, dar am suflet bun! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Hmm...,n-as zice ca-i nebunie,mai degraba o ocupatie in loc sa stau cu mainile-n san si sa astept moartea..Imi place sa vad ca nu muncesc degeaba,imi place sa se vada ceva in urma mea,pe termen scurt si imi place sa fiu utila.Toate astea explica si existenta blogului.Si ,pe urma,daca ai citi din arhiva, tot, ai vedea ca gradina este doar un leitmotiv.Slobozeste timpul si citeste.Te mai astept.

    RăspundețiȘtergere
  11. Draga de tine, cum poti sa te plangi de singuratate cand esti inconjurata de atatea frumuseti. Sunt sigura ca doar cu multa dragoste pot creste atat de minunate florile tale. Am citit candva ca florilor trebuie sa le vorbesti, nu stiu daca e chiar asa dar precis trebuie sa le iubesti sa le poti creste.
    Fiecare etapa a vietii are importanta ei, eu cred ca un om cu adevarat important este atunci cand toata viata lui a fost importanta pentru cei din jurul lui. Cei care sunt importanti doar cand au anumite activitati sau functii nu sunt ei importanti ci rolul jucat. Tu ai rostul tau si la pensie nu numai pentru familie ci si pentru multi altii pe care poate abia acum ii cunosti.
    Poate odata iti voi spune ce importanta ai avut in viata mea, si nu e numai ce banuiesti tu :)
    Nu cred ca e bine sa te gandesti cum te percep altii, eu sunt convinsa ca ceilati ne percep atat cat pot si cat vor, ca intodeauna nu depinde numai de noi cum suntem perceputi ci si de ceilalti. Intr-un limbaj tehnic: degeaba emitatorul e bun daca receptorul nu e :)) ( vezi am evitat sa spun prost)
    Baiatul meu cel mare cand era mic si era intrebat ce vrea sa se spunea ca vrea sa fie pensionar, i se parea cea mai minunata etapa a vietii, chiar si mai tarziu sustinea ca ar trebui intai sa fim pensionari si apoi sa muncim, nu stiu daca acum mai crede asa, nu am curajul sa-l intreb, desi banuiesc ca are un raspuns cu care sa ma uimeasca. Dupa multi ani, am descoperit ca s-ar putea sa aiba dreptate, si ca nu e o nebunie de copil ce spune.
    Te imbratisez cu drag.
    PS trimite-mi te rog un pic de racoare din gradina ta, Raiul pe pamant cum o numesc eu:)

    RăspundețiȘtergere
  12. Mda,Gina am si eu momentele mele de slabiciune,de neincredere,cand ma intreb, ca o proasta,oare ce fac eu??Cine din cati citesc aici intelege despre ce este vorba si ca nu-i vorba de a creste legume spre vanzare,desi tot respectul si pentru aceia.Cati din cei care citesc aici inteleg ce-i in sufletul meu si vad ca de cele mai multe ori asta este un refugiu si ca de fapt eu ma simt in stare fundamentala calatorind si vazand lumea.Cati??
    Iarna astept sa vina primavara sa incep lucrarea,din februarie deja,iar vara ma intreb cat de lunga va fi iarna urmatoare??
    Mda,sunt singura ca am timp sa observ asta,sunt singura ca nu mai am de facut drumurile obisnuite la Timisoara,sunt singura de fapt si numai in inchipuirea mea ma simt bine,dar inchipuirea,imaginatia mai joaca si ea "feste"si ma lasa descoperita aproape fara un tel precis.
    Doamne,multumesc ca nu am probleme de sanatate si de alta natura,multumesc Domnului ca-i asa cum este totul si fereasca-ne de rau.De unde mi-o fi venit aceasta lacomie de....mai mult,mai bine,mai altfel?!Ma simt ca un fluviu cu albia modificata,cu drumul modificat,frant din motive ca aici se termina ceva si incepe altceva.
    Draga Gina si copilul meu zicea asa si nu cand era mic ci cand deja lucra.Zicea c-ar fi bine sa fie pensia 'nainte.E buna si dupa, numai sa stii ce sa faci cu ea.Cand m-am pensionat nu am spus la toata lumea ca am iesit la pensie ci ca AM INTRAT IN PENSIE si ca incepe o perioada a vietii in care stiu ce-am de facut si am multe de facut.Se pare ca le-am terminat.Cred ca stiu ce trebuie sa fac...o sa reincep sa citesc,o sa intru in fictiunea altor personaje.
    Multumesc Gina pentru vorbele tale si nici nu stii cat te astept... :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Elisa, maica, nu o sa ma crezi, dar in toate cuvintele astea de buna dispozitie si fericire, detectez o micuta, dar micuta de tot, urma de tristete. Oare de ce?
    semeni mult, mult, cu mami, toata ziua trebaluieste dupa serviciu, pana noaptea tarziu, ba la flori, ba la curte, ba la aia si ailalta si sunt zile in care nu e nimic de facut, dar gaseste ea ce sa faca.

    RăspundețiȘtergere
  14. ps: observ ca vrei sa ti reiei obiceiul lecturii...ti-as putea recomanda cateva carti superbe.

    RăspundețiȘtergere
  15. Ştii cât mi-i de drag de tine, da?! Bun, că io iar trec de partea Animalului şi la noapte vin după cutie....

    RăspundețiȘtergere
  16. Ai f. multa dreptate si f. frumos spui "fluviu cu albia modificata" adevarat fluviu si nu rau, fluviu e puternic dar si linistit pt. ca a adunat mai multe ape=ani asa ca accepta si modificarile spre binele celorlalti.
    Pe langa citit mai ai de facut multe lucruri, unul dintre ele sa calatoresti pt. ca acum ai destul timp. Bucura-te de fiecare clipa , cel mai impotrant e sa fii sanatoasa si sa poti face ce doresti. Gandeste-te cati si-ar dori tot ce ai tu si e de ajuns :) Cum bine spuneai tu poti avea copilul aproape ca distanta dar f. departe sufleteste. Sa ne bucuram ca nu e cazul la noi ( e si meritul nostru, nu?) si sa ne traim viata cat mai frumos - tu esti un exemplu in acest sens. Seara buna draga mea.

    RăspundețiȘtergere
  17. Elisa,am intrat in gradina ta de vis,in raiul tau de pe pamant si-ti multumesc ca ne primesti si pe noi.Am citit ce au scris prietenele tale dragi si vad ce mult te iubesc. :)
    Cum sa nu te iubim cand ne primesti in raiul tau?
    Elisa,nu sunt inca pensionara(voi deveni) dar si eu sunt mai mult singura ca si tine.Nu am gradina,dar am trei fiinte mici de ingrijit,pisicile familiei,mai am o mama care nu sta departe de mine,o vizitez aproape in fiecare zi si mai am blogurile.
    Stiu cum e ca dupa multi ani de activitate sa te trezesti intrun "concediu" lung :(
    Pisicile si internetul m-au ajutat mult,pot sa spun ca m-au salvat,m-au facut sa simt ca am un rost in lume si atatea de spus!

    RăspundețiȘtergere
  18. Elisa, ai reusit sa vorbesti cu fiul tau?

    RăspundețiȘtergere
  19. Jamilla,tu ai vazut si buna dispozitie?Hmm,poate in stare latenta.Multumesc Jam,mi-ar prinde bine,insa biblioteca mea are carti inca virgine,caci am tot cumparat,am mai primit si viata mi-am petrecut-o muncind.Cititul era un rasfat pe care nu mi-l puteam permite atat cat as fi vrut,caci din citit nu ieseau bani.Dupa 89 stiu ca le-am spus mai marilor regimului sa-mi dea napoi toate cartile necitite,toate calatoriile neindeplinite,toti anii mei tineri in care in loc sa cutreier lumea am suplinit nevoia de bunastare cu multa truda si mult timp.
    Multumesc Jam. :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Cavalere,the box is empty,vibratorul bazaie din 20 in 20 de secunde,in gradina,in mijlocul morcovilor,scoate sunete trepidante si sper ca Animalul dragut sa ne lase.Dar daca ti-o trebuie sa te muti ...e a ta,lol
    Si tu mi-esti drag,stii asta si tot ma tii in suspans cu saptamanile. :lol: :P

    RăspundețiȘtergere
  21. Asa e,Gina,ai dreptate.Multumesc tare mult.Tu stii cel mai bine cum este cand zboara puii din cuib.
    Este o contradictie mare ,la mine,intre conceptia pe care o am intiparita in legatura cu relatia dintre parinti si copii si ideea ca este viata lor si tu ca mama trebuie sa traiesti mai departe viata ta,umpland-o cu orice si nu cu gandul la ei,aproape exclusiv si... faptul ca ,totusi,ma gandesc tot timpul la ei,m-i imaginez ora de ora si cand mintea nu-mi este ocupata nu-mi pot lua gandul de la ei.Adevarul este ca nu stiu sa traiesc decat prin copilul meu.
    M-am cam miorlait in comentariile acestui post,nu-i asa?
    Te imbratisez draga prietena si-ti doresc binele.Noapte linistita! :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Gabi,am depasit cu succes perioada grea de dupa plecare si acum nu stiu ce mi-a venit!Poate fiindca stiu ca s-au mutat la casa noua,casa lor,prima lor casa si ce mandra as fi fost sa ma duc incarcata cu de toate la ..."udare"!!Asa,mi-au ramas mailurile si felicitarile online si telefonul.
    Multumesc pentru aprecierile tale si eu simt drag mare pentru lumea cu care comunic,caci ce m-as face fara prietenele mele virtuale?Cine m-ar scoate din butoi? :lol:Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  23. Da,Manole,am vorbit si sunt bine,foarte obositi de treburile inerente mutarii dintr-o casa in alta.Acolo trebuia sa lase curat luna,ca sa primeasca napoi fondul ala de rulment,cum se zicea pe la noi ,la bloc,iar aici sa cumpere,sa aranjeze,au de facut si o poarta,ma rog,treburi...stii tu cate sunt.
    Insa nu au net decat peste o saptamana si de asta eram bulversata.
    Multumesc draga mea si ma bucur ca ti-a iesit treaba de azi.Te pup. :)

    RăspundețiȘtergere
  24. Şi la bucurie şi la tristeţe cuvintele-s ba tipare,ba sărace şi neputincioase,ba ... doar biete cuvinte
    oricîte ai zice , omu-i aşa făcut ... să şi le ducă singur,toate is doar de el şi sufletul lui,trăite şi ştiute;
    m-am gîndit mult la tine,la mine,aşa în general la stări sufleteşti,treceri prin viaţă şi singurătăţi
    cînd ai o viaţă activă nu ai "timp" ,aparent,să simţi una/alta,apoi... cauţi paleative să suplinească viaţa trăită pentru şi prin alţii;
    nu am răspunsuri ... mereu întrebări,bucurii mici şi dese (că aşa poate,poate echilibrez "singurătăţile")
    suntem ,doar,oameni
    fiecare din noi ne ajutăm singuri şi prin ceilalţi
    trecerea noastră-i mult prea scurtă dar cu iubire,prietenie,zîmbet,omenie şi cît putem "capul sus" ... să facem trecerea prin viaţă ,cît ne pricepem ... senină

    RăspundețiȘtergere
  25. Draga CELLA,am folosit toata viata motto-ul...ajuta-te singur .Am avut resurse,am gasit in mine optimismul si puterea de a depasi situatii si situatii.Acum m-a palit nevoia de a-i imbratisa de-adevaratelea,de a le spune cat sunt de mandra de ei,ca nu le este usor nici lor si asa am alunecat in slabiciunea asta.
    Deja mi-a trecut,ma gandesc la postul urmator.
    Multumesc mult pentru cuvintele tale,multumesc ca ma intelegi.
    Te imbratisez si-ti doresc o zi senina. :)

    RăspundețiȘtergere
  26. Copsesem vinetele si le lasasem la racit, cand citesc ce ai scris tu cu curatatul ca sa ramana albe, fuga sa curat vinetele:D!
    Multumesc, am invatat ceva azi!

    RăspundețiȘtergere
  27. M bucur sa fiu de folos.Daca te arde pune manusi.Deasemenea se innegresc si prin oxidare ,in contact cu strecuratoarea daca are smaltul sarit.Eu am patit,ca am una fff veche,mai mica,potrivita pentru 5 vinete si folosind-o,am observat.De fapt trebuia sa stiu,dar am neglijat.Am si strecuratoare de inox,insa nu mi-e la indemana,ca n-are coada,hahahaha! Pa pa!

    RăspundețiȘtergere