marți, august 19

Monitorizati conducatorii tarii si nu copiii la examene.

O noua sesiune de bacalaureat.Noi reguli,copii bulversati,speriati de bau-baul mintilor diabolice.Apare o reporterita de la un ziar,nu-l spun ca nu vreau sa-i fac reclama si zice ca nu-i problema cu stresul creat de camere,ca in ziua de azi copiii sunt obisnuiti cu camerele ,ca-si pun ei insisi tot felul de filmulete pe net,deci ce daca sunt sub supraveghere online??!!Mai zice ca nu stie de ce nu s-a gandit nimeni mai demult la aceasta...masura ,ca-i foarte buna si spera sa aiba toate scolile inventia asta, cam veche.
Ceea ce nu stie doamna reportera este ca ceea ce au scris ziarele si ceea ce am vazut pe TiVi-uri in legatura cu profesori batuti de elevi si elevi care-si pun pe net activitatile intime,acestea sunt DOAR EXCEPTIILE si nu se refera la majoritate.Majoritatea copiilor sunt cuminti,sunt constienti ca invatatura le foloseste,unii nici nu se gandesc la copiat,ba chiar ii deranjeaza mult sa stie ca altii mai slab pregatiti vor lua note mai mari decat ei,pe nemuncite,pe necinstite.Insa aceasta metoda de supraveghere este o aberatie a invatamantului asa cum au fost si tezele unice si multe altele.
Si daca tot trebuie monitorizat cineva acesta este cel pe care-l platesc eu si tu si noi, ca sa ne faca viata mai buna,ca sa ma protejeze,ca sa-mi creeze conditii si in tara mea sa ma simt om cand ies pe strazi,pe sosele,prin lume,caci deocamdata ma simt om numai in propria-mi ograda.Guvernantii,executivul vreau eu sa fie monitorizat,sa vad de dimineata pana adoarme ce face el minut cu minut de banii mei,cum isi aranjaza el ploile sa-i fie bine lui si familiei lui.Sa vad eu pe monitor lista lui de prioritati pe ziua de azi si sa-l urmaresc cum le rezolva.Asta as vrea... si sa mai vad toate aranjamentele ce se fac la numirea in functii,dupa ce criterii si cat profesionalism razbate din munca lor,a guvernantilor,zi de zi.
Dar,fiindca traim in tara asta,toate se iau de jos in sus...,masurile se aplica de jos in sus,de la cei mai mici si nevinovati si se opresc aici.
Sa nu se inteleaga ca eu incurajez copiatul la examene,nici vorba de asa ceva,insa asa cum acasa,daca stai ascuns,ca parinte,in spatele usii,sau urmaresti copilul pe strada sa vezi cu cine se intalneste,ce face....,asa cum aceste metode sunt din start esecuri ale educatiei de parinte,tot asa si monitorizarea la examene este o metoda politieneasca,ce nu face altceva in mintea tinerilor decat sa-i convinga ca daca toata lumea,acolo sus fura si se infrupta cu foloase necinstite,de ce sa fie ei exceptii?!Doamneeee!!!Sunt indignata!

28 de comentarii:

  1. Ai perfecta dreptate, nu asta e solutia unui invatamant de calitate, ci puterea exemplului si atragerea copiilor catre scoala. Dar ce pretentii sa avem de la fatucele care se cred reporterite iar mai nou se cred si justitiare , si de ce nu s-ar crede cand cele cu diploma in domeniu sunt de-acelasi leat si deci cu aceeiasi experienta.
    E clar ca metoda nu va inlatura frauda ci dimpotriva ii va incita pe cei vizati sa gaseasca metode mai bune astfel incat sa nu fie prinsi. Probabil ca dintodeauna au fost copii care copiau si nu vor dispare, iar metodele de urmarire nu pe ei trebuie testate, ci pe cei care intr-adevar aduc prejudicii mari. Mai devreme sau mai tarziu cei care iau un examen pe nedrept vor plati, pentru ca incompetenta lor va iesi la lumina, dar cei care au dat adevaratele tunuri in tara asta sunt bine merci si nu au patit nimic. Concluzia nu vreau sa o trag caci e evidenta.
    Cu tot optimismul meu ca vor veni si vremuri mai bune, pe zi ce trece parca incep sa ma indoiesc de asta. Vom vedea ce minuni ne mai asteapta dupa uninominale care se pere ca la noi vor avea efectul invers decat cel scontat, doar duntem tara tuturor posibilitatilor anapoda.

    RăspundețiȘtergere
  2. Anonim,cata dreptate ai.Simt ca parca as fi spus eu si sunt convinsa ca multa lume vede si crede asa si stie,nu numai crede ci este convinsa ca in tara asta nu exista alte solutii,nu vom trai sa vedem ca mentalitatea stapanirii s-a schimbat,nu voi ajunge clipa in care sa simt ca cei de la putere stiu ca sunt ei in slujba noastra si nu noi niste amarati si prosti cum ne considera acum.Anyway...,eu sunt foarte dezamagita de tot ce se-ntampla in planul politicii,de foarte multi ani ,de dinainte de 89,de cand m-am nascut,mai exact,imediat dupa :insurectia armata,...hahahahaha,ce gluma buna!!!
    Da,este un ras sarcastic,ca asta fac ca sa nu ma amarasc,rad,rad si la stiri si la nestiri,rad si ma amuz,in loc sa ma enervez,dar asta cu bacalaureatul le-a pus capac la toate.
    Multumesc mult pentru exprimarea parerii tale si ma bucur ca ai postat.Te mai astept. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Am vazut si eu cateva emisiuni despre invatamantul romanesc si jurnalistii tineri mi s-au parut cel mai indignati ca elevii copiaza la scoala.
    Eu sunt de acord cu copiatul in zilele noastre cand am constatat ca invatamantul nu prea s-a adaptat vremurilor,ca materia e greoaie si prea incarcata si elevii invata prea multe ore pe zi(cei care invata,fac meditatii).Mai stiu si cunosc destule cazuri de tineri care nu au fost asa de straluciti la invatatura si cu toate acestea au devenit foarte buni in meseria lor.Poate ca daca n-ar fi luat diploma de bac nu ar fi avut sansa sa arate ce pot.
    Stii de ce cred ca s-a ajuns la camere de supraveghere la examenul de bac?datorita acelui profesor care a iscat scandalul si,asa cum se obisnuieste la noi in Romania,acesta a fost subiectul multor articole din ziar si a multor emisiuni TV.Mai sunt si grupurile de cetateni si cadre didactice care au facut tot felul de plangeri la minister cerand ministerului sa faca cercetari si sa sanctioneze pe "vinovati".
    Cred ca ministerul Invatamantului a incercat sa modernizeze invatamantul de la noi dar atat timp cat sunt dascali,jurnalisti,poate si parinti care nu doresc asta si fac plangeri,petitii,reclamatii-pentru a evita scandalurile legate de examenul de bac au fost obligati pur si simplu sa gaseasca aceasta solutie extrema. :(
    Oamenii "de bine" din Romania sunt cei care si-au dorit camerele de supraveghere,asta e parerea mea.
    La noi aproape totul e posibil,dar sa schimbi cevga e aproape imposibil,spune cineva .

    RăspundețiȘtergere
  4. Elisa, nu stiu daca procentajul de copii cuminti si silitori si care nu se gandesc la copiat e atat de mare precum crezi tu (adica cine nu s-a gandit macar o data cand era pe bancile scolii sa copieze si poate chiar a si facut-o), dar metoda cu camerele video e cu siguranta naspa. Cum de esti asa de implicata cu BAC-ul? Te pup!

    RăspundețiȘtergere
  5. Laura...,am facut destule bacuri la viata mea si stiu ce vorbesc.Trebuia sa-l pazesc pe desteptul clasei sa nu-l deranjeze cei care vroiau ceva de la el,asta faceam pe vremea cand 12 clase erau obligatorii si toata lumea lua bacul.Si daca vrei tu care supraveghezi sa-i lasi sa copieze,copiaza,daca nu...,NU!Profii sunt asa cum sunt deoarece totul este in cerc vicios:profesorii nu-si fac treaba pentru ca salariile sunt mici,salariile sunt mici pentru ca invatamantul este neproductiv,invatamantul este neproductiv pentru ca nimeni nu mai invata,nimeni nu mai invata pentru ca scoala nu este apreciata,scoala nu este apreciata pentru ca profesorii nu-si fac treaba.Vezi??Asa e in invatamant,ca acolo mi-am trait traiul si mi-am mancat malaiul.Halal malai!!!
    Invatamantul din ziua de azi este ...moartea pasiunii.Eu am fost norocoasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Gabi,asa-i si asa se face la noi,totul de ochii ...presei.
    M-am recunoscut nitel in acel profesor intransigent si-mi amintesc cum se uitau la mine cand,la protocol,am refuzat intai sa ma prezint,apoi sa ma ating de cafea,apoi am vazut mutre acre care ma dezaprobau,fiindca aveam renumele corectitudinii si eram la un liceu fff bun si vroiam sa ma bucur de stiinta copiilor,fara sa-mi fie varate sub nas tot felul de liste.Iar cei de acolo,secretara,in speta,avea de aranjat ploile ei si trebuia sa ne ghiftuiasca inainte,ca altfel nu indraznea.Hahahahaha!Ce tare!!Oricum,imi amintesc si acum ce fericita am fost sa dau un 10 net pe o lucrare de exceptie,in care nu era nici prea mult nici prea putin,ci taman cat trebuia.
    Gabi,ceea ce zic eu aici era in anii 80,ca dupa 89 s-au stricat rau treburile.
    Intotdeauna se vorbea despre supraincarcarea elevului si in fiecare toamna era o programa mai stufoasa.In invatamant trebuie sa impaci si capra si varza ,sa si predai tot,sa nici nu-l incarci pe elev,sa si stie el materia predata,ma rog... si in final daca elevul are rezultate este meritul lui,iar daca n-are,este vina profesorului.
    Totusi,eu am stiut sa tin echilibrul,sa nu ma scuipe nici elevii nici colegii si sa se mandreasca partidul cu rezultatele mele...hahahahahah!

    RăspundețiȘtergere
  7. Elisa, îmi place foarte mult cum gândeşti.
    Să ştii că sunt profesori excepţionali şi acum. Şi vorbesc în cunoştinţă de cauză.
    Dar atât de mult s-a schimbat modul în care este evaluat un profesor sau învăţător, încât acesta e mai mult pe la tot felul de cursuri ptr. a cumula punctele ,,atât de necesare,, şi mai puţin are timp să gândească o lecţie ptr. a fi asimilată de copii.
    Cât despre camerele de supraveghere, să fim serioşi, mai bine vorba ta, i-ar arăta pe parlamentarii care dorm pe banii noştri.

    RăspundețiȘtergere
  8. îndrăznesc*
    Modificare, da... Asta-i fiindcă am copiat?! No fost prea mult, ce soarele...

    RăspundețiȘtergere
  9. Draga SuKaRiT,la ce modificare ca nu ti-am mai gasit inca o postare...?:((((Si daca s-o dus la spam,ce-o fi si ala....,eu nu stiu sa-l caut,crede-ma!Asa ca,fa bine si aminteste-ti ce-ai zis,ca-s curioasa ,mai ales pe subiectul asta,ca ma arde la inima.Te astept. :)

    RăspundețiȘtergere
  10. O.K. S-o iau de la început, altfel nu se înţelege la ce-am făcut modificarea... :P
    Spuneam că autorităţile se simt obligate să stea cu ochii pe şcoleri fiindcă-s periculoşi rău! Nu se ştie niciodată de unde le răsare un viitor şef. De ce să stea cu ochii pe locurile în care ştiu (sigur!) că se face trafic de droguri, trafic de persoane, trafic de... orice, când e pericolul mai mare dincolo, la şcoală. De acolo se recrutează boşii ăi mari, da? Ce-i drept, nu iasă toţi Mari, pe merituosul copiat. Uite la mine, şi io am copiat uneori (ba chiar am şi fumat, sic!) da' n-am ajuns President. Aşa-s unii, au noroc cu caru... ori cu vaporu, cum vrei tu.
    Fii liniştită Elizo, în toamnă schimbăm echipa şi odată cu ea, pleacă şi absurdele reguli, regulamente, prostiile... alea, alea. Vin ceilalţi, să vedem ce reguli ne mai bagă. Poate-au învăţat totuşi câte ceva în patru ani de opoziţie!
    (No, în mare cam asta o fost, spus în altă formă, dar dacă-l găseşti pe ăl vechi, fă bine şi declară-l nul, OK? ;) )

    RăspundețiȘtergere
  11. :)))))) SuKaRiT,apoi merita un bis,ca m-am prapadit de ras....lol
    Asa e,la noi nimic nu se continua,totul se ia de la-nceput din 4 in 4 ani,macar de-ar iesi ca 4x4 de puternic,insa,nu vreau sa te dezamagesc,nimic nu se va schimba in bine ,la noi,nicio idee buna nu va prinde radacini,ca ne razboim unii cu altii,ne urmarim cu dosare,care pe care si atat.Boborul,stupid peaple,indura si spera.Asta-i tot binele...speranta.
    Multumesc fain.Te si pup ca no,n-o fi mare bai,...muah...,ca ai mai scris o data.Seara buna Cavalere! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Starsgates,stiu,tocmai cand am plecat eu din scoala a inceput nebunia cu hartogaria.Ma duceam pe la fete,sa vad ce mai fac si in loc de ore faceau hartoage si copiii...,vai de ei.Pai si cand eram eu acolo se cereau hartoage,eram sefa de catedra si aveam dosare de facut ,insa eu le faceam in timpul meu si nu al elevilor.Am avut perioade cand intram la ore si in orele colegilor de alte materii,ca aveam copii buni si foarte buni si meritau toata atentia mea si au avut-o.Dar,draga mea,nu vreau sa ma laud,insa nu multi profi au darul acestei meserii,iar cand incepi sa te gandesti ca nu merita efortul pentru cati bani iei in schimb...,pai atunci lasa-te de aceasta meserie si du-te la rulmenti.Vorbesc in general,ma intelegi,da?
    O sera buna draga mea! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Bine că no fost Olteanca prin zonă şi m-am putut bucura de-aşa ţucat... ;)
    Sară bună şi ţie, Elizo. :D

    RăspundețiȘtergere
  14. Înţeleg, tocmai asta spuneam, aveam în facultate un profesor, venise din cercetare,nu contest era deştept, dar asta nu înseamnă că ştia să transmită cunoştinţele pe care le avea.
    Asta este, nu spun că un profesor nu trebuie să ştie materia pe care o predă căci dacă e haos în capul lui, cum o fi în a elevului,dar asta nu înseamnă că dacă are masterat sau doctorat va şti să transmită cunoştinţele lui altuia, mai bine ca unul care are gradele, căci e mai în vârstă, dar nu are doctorate şi alte minuni.:)
    O seară frumoasă şi ţie.:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Ai perfecta dreptate,nu oricine poate sa transmita,nu numai cunostinte ci si sentimente,caci altfel nu se naste placerea pentru invatatura si invatatura e ca dragostea...nu se poate cu forta,lol.Noapte linistita draga mea!:)

    RăspundețiȘtergere
  16. O pup si pe Boieroaica ta,Doamna olteanca,ca n-o fi foc,mai ales ca,mi-ai spus tu,ii place si dansei in gradina mea.Pupici Doamna!Noapte linistita! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Elisa, sunt multe de spus.Ce inseamna productivitate in invatamany? Cum se cuantifica?Profesorii au salarii mici pentru ca dragii nostri guvernanti nu acorda importanta cuvenita acestui domeniu.De aici pornesc multe.Statul nu da doi bani pe profesor.
    Monitorizarea cred ca se aface nu pentru elevi.Pentru profesori.

    RăspundețiȘtergere
  18. Revin.Nu inteleg de ce toti se simt datori sa faca experimente cu invatamantul.
    M-a durut ca profesorii nu s-au solidarizat cu inimoasa profesoara de la Scoala Centrala privind programa pentru bac la romana.Sunt de specialitate si mi-a fost rusine de lipsa de interes a colegilor mei.

    RăspundețiȘtergere
  19. Na, iote cum se ţucă la miez de noapte! :)))

    RăspundețiȘtergere
  20. Zinca,productivitate in invatamant...,tocmai asta am vrut sa spun,ca nu se da importanta invatamantului,fiindca se considera nepodructiv,ca si cand cei care sunt productivi nu tot de pe bancile scolii au ajuns asa?!Si nedandu-se atentia cuvenita,modificand de zeci de ani programe prin complicarea si desimea lor si sigur ca neglijand motivarea profesorului prin salarizare s-a ajuns aici.Ai dreptate,sunt multe de spus.
    Insa,eu nu am vrut sa fac o analiza a invatamantului,ci doar am folosit prilejul pentru a-mi exprima indignarea la adresa conducatorilor,guvernantilor,executivului,despre a caror acrivitate as fi eu curioasa sa aflu prin monitorizare.
    Si culmea stii care este?Ca majotitatea celor de la putere predau,sau au predat in inv superior,caci profii adevarati au plecat si au ramas pe unde e mai bine si acum si acesta ,inv. universitar da rebuturi,in majoritatea absolventilor.Este totusi ,un cerc vicios pe care nu-l va rupe nimeni multa vreme de aici incolo.
    Eu nu mai am speranta ca in politica romaneasca se va schimba ceva,caci ea este pornita pe un fagas si curge in virtutea inertiei,ca un fluviu la turbulenta si numai un "cutremur" i-ar putea schimba cursul.M-am saturat sa tot sper ca la schimbarea conducatorilor,se va schimba ceva in bine si pentru multime,nu mai vreau sa ma dezamageasca acesti neaveniti si impostori,asa ca ...prefer sa ma uimeasca prin surprindere.
    Multumesc Zinca,multumesc tare mult ca te-ai aplecat nitel si spre mine cu aceste observatii foarte pertinente.Multam fain. :)

    RăspundețiȘtergere
  21. Blue: :))))))
    Mai stii cum zicea bunica-ta cand erai mic??"Hai,tzuca-te mama, sa manci ceva..."
    Mi-e dor de acest ...Tzuc-o mama pe ea...,banatenesc. :)

    RăspundețiȘtergere
  22. Toate aceste schimbari, poate ca ele trebuie facute, poate zic - nu dati in mine!
    Problema nationala, este ca nu stim sa facem schimbarile, de orice fel ar fi ele si in orice domeniu.
    Schimbarile se planifica, se pun in aplicare, se reverifica, se corecteaza si niciodata si nicaieri, nu se aplica de-an boulea, asa ca la noi.
    Pentru o astfel de schimbare, iti trebuie pregatire psihologica, poate e mult spus, poate doar timp suficient sa se obisnuiasca copii ca vor fi monitorizati cu beculet!
    Emotiile unui examen, sunt mari, daca, mai pui si alta emotie- ca cineva ii urmareste, si ca orice gest poate fi intrepretat...atunci pot aparea mici traume...ce vor avea in timp repercursiunile lor.
    din pacate.
    -
    sukarit, iti mai trebuia o conditie s-o indeplinesti...sa te urci la volan si sa conduci masina...dupa degustare! Io zic, ca de aici ti se trage! :)

    RăspundețiȘtergere
  23. Faptul ca multi dintre guvernanti se joaca de-a invatamantul universitar este un soi dfe desert, o " bombonica" de placere.Nici ei nu iau in serios asta.E mai mult o chestiune de ambitie, de orgoliu. Sa le fie rusine.Si sa le fie rusine tuturor celor care-si bat joc de viitorul acestei tari.

    RăspundețiȘtergere
  24. Manole,da...asa-i..invatamant in care nu se aplica reguli elementare de psihologie..Strigator la cer!!!

    RăspundețiȘtergere
  25. Zinca,sa le fie!!Dar ti se pare tie ca rusinea mai exista intre conceptele pompoase cu care opereaza ei??Nici nu-si pun problema rusinii.
    Da,asa au decurs anii universitari,chiar de dupa 89 imediat...,profii erau plecati prin tari,la cate-o specializare,sau schimb,sau mai stiu eu la ce si asistentii predau cursurile,nu numai seminariile,iar mai apoi au aparut politicienii buni de a fi dascali...,hahahahaha,ca mor de ras.In afara de a bate apa-n piua...,astia ,la catedra,nu fac nimic. :(((((

    RăspundețiȘtergere
  26. Elisa, anonimul sunt eu, nu stiu de ce nu mi-a trecut numele, tin minte ca l-am scris, sau poate nu? :)) te pup, draga mea

    RăspundețiȘtergere
  27. Ei na...,chiar??Acum dupa ce mi-ai zis parca ma si mir cum de nu mi-am dat seama,ca te recunosc.Vezi,e ca un test de fidelitate,lol Te imbratisez si te astept cu mare drag.Pa!

    RăspundețiȘtergere
  28. Dădacă, să ştii că ai dreptate... D-apoi, ar fi cazu' să m-apuc mintenaş de beutură. Şi bineînţeles, să mă las convins să-mi iau ţâdula aia de liber la înjurat (la drumu' mare, da!) şi-apoi om mai vedea. Atâta doar că mi-i tare dragă Ţara asta şi tare mă tem că de-aş ajunge President, s-ar prăpădi de râs. Nu că nu s-ar prăpădi şi-acuma (tot de râs, numa' din alte motive!) ;)
    P.S. Blue, cum soarele au bătut monitoarele alea până-n Grădină sub nuc, frate?

    RăspundețiȘtergere