duminică, august 10

Cum se gateste brocoli?

Brocoli se desface in buchete mai mici,cu tot cu tije(eu le am asa de la cules) si se pune 2 minute in apa clocotita(2 minute de cand reincepe apa sa fiarba),se scurge si cand se mai raceste,se desprind florile de tije,iar tijele se curata de coaja.(coaja o mananca ,cu placere, catelul).



O tija curatata de coaja.


Se pun in tigaie, in putin ulei incins si se amesteca,se adauga sare si piper si se lasa acoperit 5 minute.

Acum este gata.

Se mananca cu orice.Eu am mai facut ficatei de pasare si salata asortata(din ceapa,castraveti,ardei si rosii,sare,otet de mere si ulei de masline).


Platoul este pentru 3 persoane.Un pahar de vin si este un...festin.Mai ales daca il si povestim in timpul mesei.Pofta mare!!Incercati si voi.Tijele sunt delicioase,dar sa fie crude,nu batrane.De rest...,nici nu mai vorbesc.
Reteta o stiu de pe net si daca se fierbe mai mult isi pierde proprietatile miraculoase pe care le are.Mie-mi place si crud brocoli,ca si conopida.

27 de comentarii:

  1. Am să încerc reţeta după ce vin copiii de la bunici.:)
    Mulţumesc Elisa.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa cauti o floare cruda,sa fie doar imbobocita.Incearca si vei face mai des,caci se face repede si usor.Seara buna draga mea! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Elisa, de ce ma tenteza mai mult ficateii decat brocoli? :)))cu piure sau mamaliguta bineinteles :))) -otrava curata ar spune nutritionistii, mortaciuni ar spune vegetarienii, eu incerc sa-i evit cat pot, dar din cand in cand "ma destrabalez".
    Am sa incerc brocoli cu pesetesau fara ca e mai sanatos:)
    Eu in perioada asta prefer sa mananc cat mai putina carne, pacat ca nu s-au prea facut fasolea pastai, ma consolez cu ardei copti cu smantana care imi plac mai mult decat puiul cu smantana:)

    RăspundețiȘtergere
  4. nu stiu cum faci...dar prin felul de a prezenta, prin modul in care le faci...ma faci sa-mi doresc mancaruri pe care pana acum...le-am cam respins! ei, bine as cam incerca si eu niscai broccoli asa, cum tu i-ai pregatit! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Am inteles,nu arata chiar bine,mi-a spus si un Anonim la 2 etaje mai jos,dar e f gustos si tare sanatos.Daca mie imi intra ceva in cap(si asta cu vegetalele mi-a intrat),greu imi schimb opinia.Anul trecut si acum 2 ani am avut si verzisoare de Bruxelles si acelea imi plac foarte mult.Eu nu sunt fan cartofi,aici e zona de cartofi si unii si-au crescut copiii cu cartofi prajiti,in loc de lapte miere si unt.Se mananca acesti cartofi prajiti de 3 ori pe zi si o data noaptea.Cunosc astfel de familii.Eu,cand fac cartofi,e sarbatoare.Deci,parerea mea este ca cine spune ca nu-i place ceva ce n-a gustat niciodata,ori e incapatanat ,ori nu stie sa gateasca si se rezuma la tocanite si cartofi prajiti.Ma rog,in plus este bine sa mancam diversificat,atat pentru apetit cat si pentru hrana organismului.Uite,acum mi-e dor de ardei umpluti,bineintales ca n-o sa postez,ca stie toata lumea acest fel de mancare.Dragele mele,ati vazut ca eu postez doar ceea ce cred ca altii nu prea mananca,pentru a starni curiozitatea.
    Gina,ce esti copil?ficatei cu piure de cartofi si ardei copti....,hmmm,te lingi pe degete ce bun este.
    Manole,eu sper sa incerci si vinetele cu ardei ca cine a incercat mi-a spus si sper ca nu din complezenta,ca e ff buna mancarica.
    Va imbratisez.Pupici si va astept cu drag. :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Eliso, hm... Cine-i Costică, dragă?! Să-i urez "La mulţi ani", ori să fiu olecuţă gelos?!

    RăspundețiȘtergere
  7. Cavalere,Costica este Constantin,sotul meu si tatal copilului meu.Nu fii gelos...,el nu are rang de Cavaler,este doar stapanul inelului meu .Merci ca mai treci si pe la gradina,ca daca nu vine ploaie se usca si ...nucul.:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Stăpânul Inelului, zici?! Aha, deci nu-i motiv de gelozie, mi-o venit inima la loc! :P
    P.S. Trec mereu, doar că nu mă las observat. Intru pe furiş, mă uit la nuc şi plec până nu mă prinde Grădinăreasa. ;)

    RăspundețiȘtergere
  9. N-am mancat niciodata brocoli.Daca gustul seamana cu cel al conopidei atunci mi-ar placea.Am vazut brocoli doar la supermarket si nu mi-a trecut prin cap sa cumpar.
    Specialitatile culinare pe care le faci arata foarte bine si cred ca ai avea succes cu un restaurant

    RăspundețiȘtergere
  10. ...ei bine, la mine a mers! sunt curioasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. valeleu, foame imi mai e!

    RăspundețiȘtergere
  12. SuKaRiT,hmm...cand mai vii sa aduci si ploaia,ca la tine in munti,aud ca ploua mereu. :))))
    Multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  13. Draga Gabi,nu seamana la gust cu conopida,nici la miros cand se fierbe.E foarte bun si la gust si la miros(ca n-are miros),deci poti sa incerci,insa sa fie o capatana aleasa cu grija,sa nu fie imbatranita.
    Draga mea,nu le am cu astea...,cu aspectul in farfurie,ci mai mult cu gustul.Ma rog,cine sa vina la restaurant,ca aici e ca la tara si pe urma am atata treaba incat nu razbesc.Obosesc repede si ma odihnesc des, hahahahaha!Multumesc Gabi. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Manole,ai facut mancarica?Ia s-auzim.....,e bun??Iti place? :)))))
    Te pup.

    RăspundețiȘtergere
  15. Jam,pofteste la masa.Drept sa-ti spun,ieri,cand m-am uitat la mancarea asta m-a palit si pe mine o foame....
    E bun sa stii si se si face repede.Poti pune si sare deodata cu piperul.
    Azi fac vinete albe,c-am cules multe si nu le conserv.Pa!!

    RăspundețiȘtergere
  16. Elisa,eu trebuie sa ma abtin de la mancare.Sunt cam multa. :(
    Si de cand mi s-a adaugat la boli si diabetul trebuie sa ma abtin de la unele.Cred ca brocoli am sa cumpar odata,am vazut si congelat.Vreau sa gust si eu! :)

    RăspundețiȘtergere
  17. Draga Gabi,eu ti-am scris la tine despre urzica.Spune-mi ca faci infuzia respectiva.Este atat de eficienta!!!Crede-ma,te rog.
    Sa stii ca ceea ce fac eu nu ingrase,ai vazut ca nu folosesc grasimi,ci doar un pic de ulei.Incerca.
    Noi nu suntem grasi,ma rog,eu am cam luat de curand proportii,dar sunt inalta si imi sta numai bine,ca am formele normale.Si nu ma prapadesc dupa mancare,am doar chef pentru o prajitura,o frisca si o inghetata,din cand in cand.De obicei mancam sanatos,asa cred eu. :))))

    RăspundețiȘtergere
  18. Buna!Sunt delia si voiam sa spun ca am incercat brocoli la 4 ani...si sincer sa spun nu mi s-a parut nic interesant...pana acum...la 11 ani,cand mi-a cumparat bunicul meu brocoli,mi-am dat seama ca mi s-au dezvoltat papilele gustative:)
    Un mic sfat...nu le dati copiilor pana la 7 ani copiilor brocoli,isi vor creea o idee rea despre acesta:D(la vvarul meu a mers:D

    RăspundețiȘtergere
  19. Brocoli... delicios.
    Prima data cand am pãpãcit brocoli, a fost in Portugalia, acum 3 ani, si de atunci, mananc o data pe sapatamana. Fiert si apoi temperat cu lamaie sau otel, ulei de masline, sare si piper,adica in loc de salata, merge tare bine la peste fiert, carne firta, cartofi la cuptor...
    Imi place tare mult si piureul de bocoli cu orez si un on fiert.
    Parerea mea... brocoli e bun indiferent de reteta si indiferent daca stii sau nu sa gatesti. Daca nu stii... INVENTEAZA.

    RăspundețiȘtergere
  20. as vrea sa stiu daca brocoli se opareste putin inainte de a-l baga la cuptor cu diferite lugume....sau il spal numai sil pun in tava?

    RăspundețiȘtergere
  21. Anonim 3, eu nu am facut la cuptor, mi se pare ca sta un timp prea indelungat la cuptor si stiu ca proprietatile lui nu se altereaza daca este facut 2 minute in apa clocotita si tot atat la tigaie, deci, la cuptor nu poate sta doar 2-3 minute decat daca se pune in tava cu 2-3 minute inainte de a fi gata celelalte legume. Atata stiu eu.

    RăspundețiȘtergere
  22. Anonim 2, asa este, este bun si crud,eu asa il manac, ca si pe spanac, crud.

    RăspundețiȘtergere
  23. Anonim 1,
    bine, sunt si oameni maturi carora u le place conopida si brocoli, dar ,poate ca nu stiu cum sa o gateasca.
    Cunosc lume care spune ca nu le place cate ceva si nici nu gatesc acel ceva, ei, bine,lumea aia nu stie sa gateasca acel ingredient si este mai simplu sa spui ca nu-ti place decat sa spui ca nu stii sa-l gatesti.
    Eu spun ce nu stiu fiindca vreau sa invat tot timpul :)

    RăspundețiȘtergere
  24. frumos!f frumos!ma bucur ca sunt si asemenea preocupari.

    RăspundețiȘtergere
  25. mai copii eu nu am mai mancat brocolii dar chiar maine am sa cumpar congelat cred si am sa-l fierb o sa-l pregatesc ca si conopida sper sa-mi placa

    RăspundețiȘtergere
  26. eu imi cumpar pungi de legume congelate care contin neaparat si broccoli.Le pun pe toate in tigaia cu putin ulei si jumate de cana de apa si le acopar. le fierb asa 5 minute si apoi adaug putina sare si multa zeama de lamaie. Le mananc alaturi de carne fiarta (piept de pui sau organe de porc, gen rinichi, inima, ficati).
    Am reusit sa slabesc 6 kg in 2 luni asa iar gustul este excelent

    RăspundețiȘtergere