sâmbătă, iulie 12

COMPOT PENTRU .....LA IARNA

UPDATE: Este gata si compotul de caise,acum e la racit.Deseara tarziu il voi scoate din apa.
Am luat caise mici,tari,dulci si frumos colorate,dar si sanatoase.Le-am asezat sa incapa cat mai multe intr-un borcan,astfel ca dintr-un litru de apa si jumatate de kg de zahar am facut 13 borcanele.Mi-a ajuns la fix.









Acest compot nu este ...un dulce necesar,ci un medicament.Visinele,chiar si crude,sunt bune la indigestie.Ti-e rau ca ai mancat prea mult,prea gras,prea....bun ???,ma rog,ia 2 visine din compot si o gura de zeama tamaduitoare si gata...te vei simti ca nou.
Siropul se face din 1 litru de apa si 1/2 kg de zahar,se amesteca pana se dizolva,la rece si se toarna peste fructele asezate frumos si des(se bate borcanul in palma ,se aplica legea conservarii impulsului total,asa ca la vrabie si ramurica :) ).Nu se umplu, cu apa, pana sus,ca visinele lasa si ele zeama.Se pune o aspirina deasupra,se inchide bine cu capacul,care trebuie strans tare si se aseaza borcanele intr-o oala,pe fundul careia am pus un servet de bucatarie,ale carui margini vor acoperi si borcanele,iar peste ele se pune alt servet,dupa ce am pus apa in cratita,cam pana la 3/4 inaltimea borcanelor.Se aseaza pe plita,la foc potrivit si se fierb 30 minute in clocot.Se stinge focul,se acopera cu alt vas,ca sa ramana caldura acolo cat mai mult timp.Dupa multe ore,cand s-a racit apa,se scot borcanele si se lasa pe masa la zvantat,apoi se pun pe raft.Garantie:de la 2 ani in sus(eu inca mai am cel de struguri de acum 3 ani,acum mi-am amintit,iar de piersici,de anul trecut...1 borcan).
Acum trec la treaba,ca am cumparat caise,pentru compot.
Va doresc si voua spor la treburi,sau distractie placuta,dupa caz.
PS.Ca sa fiti sigure ca-i fiert,scoateti un borcan,asezati-l pe masa si rasuciti-l brusc.Daca visinele se misca in sens invers,ca un tot,atunci este gata.Nici prea tare nu trebuie fiert sa nu se sparga,crape,fructele,ca atunci se fac flesca.



10 comentarii:

  1. Esti o comoara Elisa!!!
    Degeaba te mai laud, ca tu nu ma asculti.
    Iara am fost tangenta la o faza... cea cu aspirina. :)) Se pune, ca atunci cand rasucesc borcanul si visinele se invart invers, sa nu le doara capul, de la ameteala? :lol:
    Vad si invat atatea de la tine!
    Imi amintesc deseori de Zana buna a gradinii de vis! :P

    RăspundețiȘtergere
  2. Esti draguta sa spui asta,draga Cristal si ma bucur sa fiu de folos,altfel...,la ce bun??
    Iti dores o sambata seara de vis,oricum o s-o petrci.Te imbratisez.
    Ametesc,ametesc,dar pana le gadilim...,isi revin ele :lol:
    Aaaaa,la a doua citire am vazut ce-ai zis ...,lol..asa o fi!

    RăspundețiȘtergere
  3. Eliza eu inca te mai banuiesc ca ai vreo zece spiridusi care te ajuta sa faci toate treburile si dsa mai ai timp si de noi :)))))
    Sa-ti dea Dunmnezeu sanatate si putere, stiu ca e mult de munca si chiar daca m-as gandi numai la partea frumoasa a muncii tale si tot mi se pare mult.
    De la tine tot timpul invata omul cate ceva ;) faza cu invartitul nu o stiam!
    Duminica frumoasa iti doresc

    RăspundețiȘtergere
  4. Auzi, da' tu pauza, mai ai din cand in cand?
    Macar pentru noi...sa se mai odihneasca ficatul...de la atatea, cate mai faci?!!!
    Esti extraordinara! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai astea-s dietetice....,nu incarca ficatul. :lol:
    Invata-ma sa postez...PAUZA, ;)
    Am facut o friptura in vin!!!!Atunci sa vezi ce zice ficatu... :P

    RăspundețiȘtergere
  6. Aştept...
    Aştept...
    Aştept...
    .
    Cum ce aştept? Să-mi trimiţi compotu' cu yahoo-ul, că nu se mai poate :lol:
    .
    O duminică frumoasă, Elisa!

    RăspundețiȘtergere
  7. Adevaru-i ca ai dreptate, mult voi suferi eu cand n-o mai fi doamna Zora, si ea ca si tine, cat ii ziulica numai gradina si compoturi :)
    Bine, fie, recunosc, notai tot, ca-s moarta si inebunita dupa visine, mananc cate doua kg , asta-i portia mea, imi place si compotul si da, da da, sunt buneeeee, da buneeeee si la damigeana .... ihim.... musai si o reteta de visinata sestro ca de noi nu scapi usor :)
    Tu ne-ai momit cu minunatii, acu te-ai procopsit cu noi ;)
    Da mult muncesti, serios esti o comoara la casa si pentru sufletul omului :)
    Iti fac complimente, te-ai prins de ce... d-apoi cum, poate, poate, ne-om avanta spre tine, chiar si peste ani, nu prea multi, dar meriti o imbratisare si daaaaaaaaaa...noi meritam sa degustam tot :))
    Duminica zambitoare si frumoasa sestro :)
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  8. Gina,nuj ce se-ntampla,da eu stiu ca ti-am raspuns...si acum vad ca nu.Hmm!!Draga mea,am zile cand fac si eu greva la...lucru,nu vreau sa fac nimic,dar asta cand am facuta mancarea,gradina udata,curtea maturata,florile udate,cumparaturile facute....si apoi stau pe net.Si mai sunt Sarbatorile,fie ele binecuvantate,ca abia le astept.
    Si sa stii ca la treaba asta ar mai fi nevoie de ...,macar inca o persoana,pe care eu s-o comand,hahaha.Asa,eu comand...,eu execut.Sa ma anunti daca ai de gand sa vii,ca ma gasesti cu treaba nefacuta si mare dezamagire vei avea.... :)))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Isabelle...,si tie iti doresc o Duminica frumoasa.Te imbratisez.
    Am dus eu zacusca in America...,dara-mi-te compot pe yahoo!!! :))))))

    RăspundețiȘtergere
  10. Sibilla drago,stii cum se zice...,nimic nu e ce pare.Sunt si eu un om obisnuit,imi fac de lucru,ca ce sa fac altceva???nepoti...nu,copii sa-i ajut...nu aici,servici nici atat,ca n-am mai vrut nicio zi in plus,ca de aia exista pensie,sa nu mai mergi la servici,nu??Nu sa nu lucrezi... :)
    Stii ca periadele de inutilitate se repeta la mine tot mai des??E un sentiment cumplit,asa ca ma agit si am impresia,da...,doar am impresia ca traiesc.Te pup.

    RăspundețiȘtergere