vineri, iulie 4

MANCARE SCAZUTA DE FASOLE VERDE,

UPDATE:

SALATA DE FASOLE GALBENA,CRUDA,FINGERS:
fasolea se arunca in apa clocotita si se lasa doar 10 min de cand reincepe fierberea.Se strecoara,se lasa la racit in timp ce facem maioneza dintr-un ou.Apoi se taie transversal,mic sau mare cum vrea fiecare,se stoarce o jumatate de lamaie peste ea,se lasa 15 min sa stea asa.Se adauga ,2 lingurite de mustar,usturoiul 5 catei si maioneza.Se amesteca usor si....hmmmm,este foarte gustoasa la cina.












MANCARE DE FASOLE SCAZUTA


3cepe, 1 ardei iute se calesc in putin ulei cu apa si knor delikat,cu capac,nu se prajesc ci se calesc,apoi se adauga fasolea si 1/2 pahar de apa.Dupa ce-i facuta fasolea,nu trebuie sa se destrame,se adauga boia si 1 rosie si 1,5 pahare de apa.Cand clocoteste se adauga smantana amestecata cu 1 lingura de faina,deci se ingroase.Se adauga verdeata care este formata din frunze de usturoi ,cimbru si busuioc si se lasa capacul.In farfurie se adauga zeama de lamaie,dupa preferinte.Se serveste cu orice,snitel,pulpe la cuptor,chiftele sau rasol de vita.
Frunzele de usturoi pot fi inlocuite cu 1 capatana de usturoi romanesc,ca celalalt are un miros si un gust oribile.
Timp de lucru :1 ora cu tot cu curatitul legumelor.

PS.La fel pregatesc si mazarea si varza(dar fara faina si smantana pusa in farfurie)si tocanita de cartofi,insa la mazare pun marar,la tocanita...patrunjel,frunze.
Daca fierbem fasolea se pierde tot ce are ea mai bun si raman doar mineralele.
La ciorba facem la fel,adica dinstuim(calim)ceapa cu ardeiul si fasolea,doar cu mai putina ceapa, una .

later:Atentie cand cumparati fasolea...se rupe in doua si daca are ata,sau este cam lemnoasa,nu-i cruda ca sa faca poc cand o rupeti,nu cumparati.Asta este secretul ca sa fie mancarea buna,adica sa fie fasolea cruda si proaspata,sa n-aiba ate.La fel si daca este fasole din aia lata,care creste pe poci,dar pe aceea eu o tai in 4,sau o rup,nu o las intreaga asa cum am facut cu asta pitica.De fapt,mi-am amintit ca mai am o parte din care voi face chiar acum,salata de fasole cu maioneza.O sa revin .

14 comentarii:

  1. ia de te uita, ce-o sa gatesc eu in weekend! Sarut-mana!!! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. continua...
    cine,ce,pe cine,de ce si cum? :)
    Cavalere,pe tine te intreb. :D

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce ma enervezi....m-am copt in mirare si nedumerire zilele astea... " oare ce pune si cum face doamna Zora fasolea verde scazuta.... "...intr-un final am renuntat si am gatit ciorbita de fasole verde, da nu putusi sa ma atentionezi mai devreme...
    Bine fie, te iert ca te-ai reabilitat, ne scrisasi amanuntit, ramane sa notez si apoi, pe redute....sper sa-mi iese ;)
    Un sfarsit de saptamana zambitor iti dores sestro si, multam fain :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am trimis un "test" pentru că, de câteva zile, nu pot accesa câteva bloguri preferate (tu, Cristal, Sibilla, Oana (cu Merlin), Prinţul...) şi văd că doar la tine a trecut (în sfârşit!). Mă bucur să te regăsesc (iar!) cu masa plină de bucate gustoase.
    P.S. Sper să treacă...

    RăspundețiȘtergere
  5. SuKaRiT,si mie mi s-a intamplat la fel cu blogurile de wordpress...,nu puteam intra nici dupa 1 ora de asteptare la clik,dar aseara s-a remediat.
    Ce mai faci Cavalere???Si mie mi-e dor sa te gasesc pe unde clikuiesc.Iti doresc un sfarsit de saptamana fericit si salutari Domnitei Oltence! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Sibilla drago,pai de ce n-ai intrebat-o pe doamna Zora??(mama ta,cred...).Am facut si ciorba si urmeaza la postare,ca a mea-i asa de gustoasa incat nu pot sa n-o impart cu voi... ;)
    Iti doresc si tie zile de vara fierbinti...,in suflet.Si racoare afara.Te pup.:)

    RăspundețiȘtergere
  7. Fără ardei iute se poate?
    :lol:

    RăspundețiȘtergere
  8. poze foarte frumoase. sa postezi saptaminal imagini pentru a vedea si noi evolutia legumelor si fructelor.

    RăspundețiȘtergere
  9. Ba se poate ,Isabelle,dar ei dau un gust atat de bun mancarurilor...Poate te conving sa pui in cosul de cumparaturi si ardei iute,dar nu din acela...,trasnet,ci iute normal,ca pot sa-l consum si eu.Daca nu,macar ardei gras si tot trebuie ceva mai mult decat ceapa.O sa caut proprietatile adreiului iute si o sa-ti spun.Seara minunata!! :)

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim,n-am pus destule poze???Daca ai timp sa vezi evolutia trebuie s-o iei de la'nceput.Ma rog,la fructe nu are rost sa pun mai dese poze decat am facut-o. Bine-ai venit si da-te nick-name,ca-i mai ok,sa stiu si eu cu cine vorbesc.Asa,ca anonim,am in fata imaginea unui poster,lol

    RăspundețiȘtergere
  11. Sestro, mama si Zoran s-au tirat din Resita, cica-s mare si sa ma descurc, lei amandoi, mi-au pus capac in mai toate :))
    Nu-i bai, ca si eu tin la secret de unde " fur " retetele...;)
    @prietene SuKaRiT, si mie imi face figuri netul...la unii reusesc sa postez, la altii nici gand, acum doua zile o intrebam pe draga de Cora daca e suparata pe mine, pentru ca postam la ea coment dupa coment si nici vorba vizualizare...
    Sa speram ca se va remedia..:)
    Imi fac si mea culpa cu aceasta ocazie, pentru ca in zapaceala mea uitai sa te mentionez la Carnavalul sibilin, dar uite remediez chiar acum, pentru ca esti un prieten tare drag noua, te rog frumos sa ma ierti si te asigur de pretuire si prietenie sincera :)
    O duminica senina si minunata va doresc tuturor !
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  12. Sibilla,sunt sigura ca nu stai tu dupa retetele mele...,esti banateanca deci in primul rand gatesti,nu??Imi amintesc cand eram la mama fata si eram multi la masa,intotdeauna masa se sfarsea cu discutia desre ce facem de mancare maine,lol.Daca ramaneam in Banat acum aveam 100 de kile.Glumesc,dar un sambure de adevar tot exista in ce spun.Te pup si te sfatuiesc,cat esti singura ,sa nu te apropii de aragaz.Eu asa as face,mai ales vara,dar...As trage chiulul cat cuprinde. :lol:

    RăspundețiȘtergere