sâmbătă, iunie 28

PRAJITURA CU VISINE


















Update: Eu gust maine de la voi ca sigur ati facut ceva bun,ca va sunt copiii acasa si copiii mananca praji.Eu am cules prima data ,azi,fasole ,am mai cules si mazare,inca un cos si capsune si zmeura si apoi am tuns iarba de sub mar,ca speram sa ploua si sa fie fain si am facut ceva pentru maine,la cuptor,deci n-am avut timp de prajiturit.Altadata,cu tot cu poze.
In schimb am facut poze le ici pe colo,sa ne mai coloram nitel.

 
I.Ingrediente:

*  4 oua
*  150 g unt
*  300 g faina
*  200 g zahar (pudra)
*  750 g visine fara samburi
*  coaja rasa de la 1 lamaie
*  varf de lingurita bicarbonat de sodiu

Preparare:

Se freaca zaharul cu untul,se adauga galbenusurile,faina,lamaia si albusurile spuma.Se toarna in tava unsa si tapetata cu faina(sau cu tapet...),iar deasupra se aseaza visinele tavalite in prealabil prin faina(sa nu se scufunde toate).Am uitat sa zic despre bicarbonat,el se dizolva in zeama de lamaie,sau putin otel.
Se coace la foc potrivit cam 25 minute.


Eu o faceam de obicei pe cea de-a doua:


 
II.Ingrediente:

*  150 g zahar
*  150 g unt(margarina)
*  300 g faina
*  4 oua
*  coaja de la o lamaie
*  bicarbonat de sodiu stins cu zeama lamaie sau otet
*  1  kg visine,din care se scot samburii
*  o mana de gris
*  inca 100 g zahar in albusuri

Preparare:

Se freaca galbenusurile cu zaharul,apoi se adauga untul,apoi faina si celelalte,mai putin visinele,ultimul zahar si grisul.Se framanta bine pe masa, se imparte in doua,apoi se intinde cat e tava si se ia cu sucitorul si se aseaza in tava jumatate din aluat.Daca se prinde de planseta se intinde cu mainile direct in tava tapetata cu faina doar,caci grasime are aluatul.Se lasa o margine in sus pe peretii tavii,ca sa nu curga zeama de la visine.Apoi se pune o mana de gris peste aluatul intins in tava (ca sa absoarba zeama de visine) si peste blat se toarna urmatoarea compozitie:
--albusurile spuma,cu 100 de g de zahar  si batut in continuare pana este ca o crema tare,apoi se amesteca in ele visinele stoarse de zeama.Se amesteca usor si se intinde pe blatul dinainte pregatit,iar deasupra se pune cealalta foaie de aluat.Se inteapa cu furculita din loc in loc,iar pe margini se apasa foaia a doua .Se coace pana este gata ...lol,adica la foc potrivit si cam jumate de ora.

Normal ca deasupra se pudreaza cu zahar in amestec cu zahar vanilat,cand o scoatem din cuptor.Nu trebuie scoase din tava,se taie acolo,in felii inguste si lungi,se poate si calda,dar nu toata deodata.Rece se taie si se aseaza pe platou.
SPOR LA ..PRAJITURI!!

7 comentarii:

  1. asa, Domne', reteta completa! pai...:)))
    de Negrese, aveti reteta??
    sa fie clar, tot completa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Treaba ta, da-ţi spui că-i musai s-o ocoleşti pe Olteancă, da?! Azi avea programate ore de plajă, nu de făcut prăjitură.
    Pot să-ţi spui că n-o mai rămas numa' un colţ, acolo... Da' n-ai bai, că nu mai are nici el mult de stat. :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Manole,glumesti??Am de toate felurile,dar las'c-o dam la vreo serbare cu multa lume,cand trebuiesc multe feluri de prajitura.La vre-o nunta,botez...ceva?Pai nu??

    RăspundețiȘtergere
  4. Hahaha,deci ai papat deja prajitura??Imi lasasi si mie un colt??Grozav de buna a iesit!!Stie doamna olteanca ,stie,cum sa nu !Si facuta cu multa dragoste, iese...delicioasa. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Elisa sestro, hvala lepo :)
    Praji fac si eu zilele astea, musai de visine ca notai tot , si nici doamna Zora, mama mea nu-i acasa sa ma boscorodeasca, cica " nu stii sa faci nimic pe economie "...adevaru-i ca nu stiu si nici nu vreu, la mine praji ori e ori nu e....aaa...si musai trebuie ingredientul principal...suflet, musai si musai :)
    Daca fac praji de cateva ori zilele astea va bate cosva in proviziile mele... ioi maico, tu esti di vina cu retetele tale cu tot...acum si mor daca nu incerc si praji cu visine...:)
    Multumim sestro :)
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  6. pe asa raspuns am mizat si eu...deci, ma pot baza! am banuit eu! :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. Salut, am dat peste tine din intamplare si cum am vazut chestii de pofta m-am gandit sa-ti fac si tie pofta cu niste retete.

    Toate bune, si mersi pt pozele cu gradina.
    Len

    RăspundețiȘtergere