Se coc bulgarestii,se coc ardeii,nematurizati,ca-i seceta mare si caldura ingrozitoare.Plantele sunt ofilite,incarcate de rod,le ud zilnic,dar....
Asa ca ii pun la murat,iar ardeiul gras si gogosarul ii coc.
Ca sa intre compozitia si in ei ii intep cu furculita.
Fierb compozitia asta:1l otet+2 l apa +3 linguri mai mici de sare si 5 linguri de zahar.
Torn fierbinte si adaug cand scade,caci intra in ei.
Ii asez,indes, in borcane,deasupra indes hrean,cimbru sau busuioc,bete ca sa tina ardeii,sa nu se ridice la suprafata.
La sfarsit,dupa ce leg cu celofan,elastic si sfoara,strans,mai pun o coala in doua,ca poate au ceva de spus.... :)))))
Zeama asta,iarna,o folosesc la gustul ciorbei...,hmmm...ce fain gust da!!!
miercuri, august 20
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Nu-i cunosc pe bulgaresti :( sunt cumva ardei kapia mai subtiri si mai lungi, pe la noi nu am vazut asa ceva. Eu pun numai gogosari la otet, ardei kapia in congelator, pe vremuri ii coceam si-i puneam la otet dar acum nu mai fac multe. Nici bulion nu mai fac, nici mazare nu mai pun la congelator, pun doar ce nu se gaseste sau nu e bun ce se gaseste. E drept ca daca as avea gradina as fi mai "gospodina" dar e greu cu timpul, si cand ai timp nu ai produsele si tot asa. Bine ca se cam gasesc de toate si nici noi nu mai putem manca orice :))
RăspundețiȘtergereSpor la treba si pupici manutelor tale harnice :)
Draga Gina,sunt un soi de ardei iuti,lungi subtiri si spiralati,asa-s ei de felul lor,dar ai mei sunt corciti cu alte soiuri,asa ca s-au ingrasat,scurtat si indreptat,unii.Ca unii mai sunt asa ca la origine.Noua ne plac si cruzi,ii preferam celor grasi,ca nici iuti nu mai prea sunt,decat cate unul,de la care am luat semintele pentru la anul.
RăspundețiȘtergereMie imi plac si in borcan,cum arata...
Acuma...,daca am plantat sute de fire in gradina...,trebuie sa fac ceva cu ei,ca nu-i pun pe toti in mancare.A propos,ieri la mancarea de fasole am pus multi ardei si gogosari odata cu ceapa si unul iute...si asa buna eee!!!Ma rog,poate tie ti-o fi foame la servici si eu vorbesc de mancare.
Gina,nu uita ca eu stau toata ziua acasa,trebuie sa fac ceva ca as innebuni de singuratate,pana la 5 pm.Te pup.Multumesc frumos.
chiar vroiam sa stiu cum se pun astia bulgaresti, Stapanului ii plac tare mult, caci nu sunt prea iuti, si sunt tare buni la ciorbite! multam! :)
RăspundețiȘtergereDa si noi tot la ciorbe.Acum ,ca s-au terminat ai mei cumparam de la Plus din aia mici,iuti ....ca ne-am obisnuit asa,cu ardei iuti.
RăspundețiȘtergereAltadata puneam compozitia de gogosari,la care mai e si un pic de ulei,dar am renuntat la ulei.Sunt prin piete ardei bulgaresti?
Hm...ce să zic, nush, da' la iarnă venim şi la tine! :)
RăspundețiȘtergereElisa draga mea, iar ma intampini cu bunatati si minunatii, cum doar tu stii ! :)
RăspundețiȘtergereEsti un om cu suflet deosebit, vesnic imprastiind bunatate si lumina in jur.
Iti multumesc mult pentru gandurile frumoase lasate in coltisorul meu liric pe durata absentei mele motivata de vacanta :)
O ploaie de sarutari in semn de prietenie si recunostinta se va abate peste tine si gradina ta !!!
Cu mare drag,
Cora
Ardeii bulgaresti sunt iuti? Te intreb pentru ca nu prea mananc ardei..:)Altfel suna bine materialul postat de tine..:)Pupici!:)
RăspundețiȘtergereDragă, nu-mi plac ăia dulci nici mort, başca că-s bulgăreşti, unde ţi-e bruma de patriotism...? :)))
RăspundețiȘtergereDacă-i murătură, apoi murătură să fie, nu-mi strica gustu' fripturii, da?! :P
Am auzit că murăturile astea cu gust de desert, îs pentru 'ăi mai domnoşi. Ce-i drept, n-am apucat (încă!) să mă domnesc, da' dacă-i după cum s-o grăbit Olteanca să noteze, nu mai am mult până atunci! Adio moare, vai Elizo, vaaaiii.... ;)
Blue,oricand cu mare placere,ca la noi is de toate,n-are cine sa le manance,ca ni-s pitini,deci va astept si la...zapada,ca gradina mi-ati pazit-o fain,vezi mai sus cat e de....pazita. ;) Te imbratisez,Cavalere... :)
RăspundețiȘtergereCora,bine-ai revenit draga mea,ca mi-a fost tare dor de mangaierea aripilor tale poleite.Te pup. :)
RăspundețiȘtergereCristian,la originea lor au fost iuti,mai sunt si azi cate unii,la nimereala iuti,ca s-au corcit cu ai mei,cu ceilalti si s-au mai amestecat formele si gusturile,insa nu-s dulci.Dar de ce nu mananci ardei?Hmm?? :) Te pup si eu. :)
RăspundețiȘtergereHei,Cavalere,Cavalere....,doar numele de ei,ca-n rest sunt ai mei,romanesti get-beget.Na,...ti-a venit inima la loc?Si sa stii ca nu-s dulci,ci tare buni la ciorbe si la orice mancare.Cei dulci sunt din America...hahahahaha,asa-s eu,iau de la toti ce-mi place si apoi zic ca-s ai mei.
RăspundețiȘtergereDeci Doamna olteanca ta ti-o pregateste....hahaha,bravo...,sa vezi ce o sa-ti placa!!!Si sa mai puna prin borcan si cate unul iute,iute,atunci sa vezi bunatate...
SuKaRiT,multam frumos de vizita,nici nu stii cat ma bucur cand va gasesc pe aici rontaind cate-o para,cate-un mar,sau delectandu-va cu cate-o rosie din asta mare,cat un cap de copil...lol te imbratisez.Pa!!
N-am stiut ca la rdeii aia li se spune ardei bulgaresti.Nu prea mai pun muraturi,dar ardei iuti pun in otet ca-i plac la barbatu`meu.Odata am adus acasa niste ardei iuti care cresc in ghiveci,aveam cativa la servici.Stii ce a facut ?Nu m-a ascultat si a mancat tot ardeiul ala mic.Apoi a zis ca moare.
RăspundețiȘtergereDaca ai stii ce barbat capos am eu!
Am citit si raspunsul tau la postul cu camerele de supraveghere din scoli.Mi-am dat seama ca ai lucrat in invatamant ca prea stii multe !
Dupa cum povestesti despre tine,cred ca ai fost o profesoara care ti-ai facut meseria cu multa dragoste si de la care elevii au ramas cu ceva.
Felicitari Eliza!!!
RăspundețiȘtergereFelicitari pentru tot ce faci!