joi, septembrie 11
Quark=particula ....
Pana astazi stim sigur,ca s-a dovedit experimental,atomul nu este indivizibil,asa cum a crezut Democrit,ca de aia l-a numit A-TOMOS,ci are structura,adica este format din nucleu si electroni,iar nucleul ,la randul lui,din protoni si neutroni.Aceasta este structura substantei formata din atomi...PROTONI,NEUTRONI si ELECTRONI.Credeti-ma,sunt experiente fundamentale in fizica,ce dovedesc acest lucru.Caci doar teoria,fara confirmarea experimentala,nu este o certitudine.
Incepand cu anul 1964 un fizician la fel de important, in fizica, precum Einstein,este Murray Gell-Mann.El a creat teoria quark-urilor,teoria care descrie unităţile constitutive fundamentale ale materiei şi interacţiunile particulelor subatomice.Adica,el spune ca protonul,de ex,are structura,deci este format din alte particule, numite quarkuri.Dar si neutronul si electronul,la fel.
În general, modelul quarkurilor avansat de Gell-Mann, care a evoluat din schema sa de clasificare cunoscută sub numele de Calea celor opt (Eightfold Way), a pus capăt confuziei ce domnea în fizică în urma descoperirii experimentale a sute de particule subatomice, după terminarea celui de-al doilea război mondial.
Calea celor opt este ceva asemanator tabelei Mendeleev,adica o ordonare a particulelor din care este constituita substanta,bazata pe decoperirea experimentala a unor particule si pe genialitatea lui Gell-Mann.
Termenul,Calea celor opt, se referă la maniera în care pot fi grupate particulele şi a fost preluat din conceptul budist al celor opt virtuţi care conduc spre Nirvana.
De aici,denumirea de ...particula Lui Dumnezeu.
Asadar,experimentul care abia a inceput ieri,prin ciocnirea protonilor la asa o viteza,ar putea sa-i "farame" pe acestia si sa se puna in evidenta quarcurile,adica particulele din care ar fi formati protonii.
De aceea este important acest experiment si daca este asa,adica protonii au structura,pentru stiinta si pentru lume acest fapt are o mare insemnatate.Iar aplicatiile imediate sunt doar acelea legate de faptul ca un fascicul de protoni poate fi accelerat la o viteza uluitor de mare.Sper sa nu treaca de 300.000km/s,ca se clatina si teoria relativitatii.Si atunci se va crea alta teorie care fireste o sa le cuprinda pe toate cele existente,ca si cazuri particulare.Ca asa-i in fizica,orice teorie noua cuprinde in sfera ei pe cele de dinainte.De asta imi place mie fizica,ca nu sunt minciuni spuse azi si infirmate maine.Ma rog,nu numai de asta.
In concluzie prin acest experiment desfasurat la CERN se vrea sa se puna in evidenta particulele elementare din care este formata substanta...quarkuri,antiquarkuri si gluoni(care mediaza interactiunea).
Despre gaura neagra...altadata. :)))))))
Abonați-vă la:
Postări (Atom)