luni, august 18

SECRETELE BULIONULUI.

1.Rosiile sa fie bine coapte,iar daca nu sunt sparte le mai lasam cateva zile in camara,ca ele isi lasa zeama,in ele nu afara,deci devin mai zemoase.
2.Rosiile sa fie de caliate,adica sa aiba pulpa,sa fie dulci si sa aruncam cat mai putin din ele la curatat.
Din 11 kg de rosii acesta este sucul si este gros,se vede.
3.Sticlele sa fie spalate cu 2 zile inainte,scurse cu gura in jos si apoi asezate in apropierea sursei de caldura ,ca sa se usuce complet.Nu trebuie sa ramana ude pe dinauntru.
4.Se pune pe plita,nu direct pe flacara ca sa nu se afume.Da,se poate afuma,prinde de fundul oalei si-i ratat.Eu nu am patit,dar am vazut la altii.
5.Cand incepe sa clocoteasca se pune o legatura mare de frunze de telina,care dau un gust aparte,bun.
Dupa 1 ora de fiert am adaugat 2,5 linguri de sare,rase si 4,5 linguri de zahar.Zaharul conserva,dar ii da si gustul necesar,ca se poate bea asa,in loc de orice suc.
Dupa 2 ore de fierbere si amestecare din cand in cand,fara sa stingem focul incepem si turnam fierbinte in sticle.
6.Intre timp pregatim celofan,in 2 sau in 4 foi si elastice bune,care sa nu se rupa.
7.Asezam sticlele pe o tava de inox,ca sa nu se sparga.Turnam fierbinte si legam imediat(chiar ma arde la maini,dar imi amintesc de mainile mele inghetate iernile cand caram izvorul la vreo batrana,fara manusi si fierbintele imi place).
8.Ducem sticlele imediat,4 cate 4 la perna(de fapt perna ar fi prea mica,eu am o duna,adica chilota copilului,cand dormea in patut).Acoperim si cu patura de lana ,peste duna din pene si asa stau calde 2 zile,cel putin.Am ales locul de pe canapea,ca sa nu mai pun blanuri dedesubt.

8.Cand le voi scoate de la perna o sa aiba un guler lat de lichid incolor deasupra.Acesta este semnul ca o sa stea mult si bine,fara sa se faca mucegai sau sa se tulbure.
Din 11 kg de rosii am obtinut 9 litri de bulion,deci 18 sticle de jumatate.