sâmbătă, iulie 5

SA MANCAM ARDEI IUTE,DEOARECE....

Ardeiul iute omoara celulele canceroase
Autor: DORINA TATARAN
Ardeiul iute contine o substanta, capsaicina, ce opreste dezvoltarea celulelor canceroase, previne comotiile si reduce nivelul colesterolului.


Denumirea sa stiintifica este Capsicum annuum L., iar numele comune sunt ardei iute, chilli, cayenne. Despre efectele lui terapeutice ne-a vorbit dr Ramona Weisz, din partea companiei Hofigal.



INHIBA SENZATIA DE DURERE

Capsaicina este substanta din ardei care ii da gustul iute. Este un antioxidant care protejaza ADN-ul fata de cancerigene. Actiunea sa chemopreventiva a fost demonstrata la cancerul ovarian, mamar, de ficat si plamani, precum si la leucemie. In urma unor experimente, celulele cancerigene au devenit mai mici, ajungand apoi celule moarte. De asemenea, capsaicina previne comotiile si coboara nivelul colesterolului. Aplicarea repetata de capsaicina inhiba senzatia dureroasa. Este folosita in prezent in neuropatia diabetica, nevralgia postherpetica, maladii reumatice si migrena.


DOAR GATIT, IRITA STOMACUL

Ardeiul iute este bogat in vitaminele A, B1 si B2, C si P. Consumat in doze mici, ajuta la stabilirea unei digestii normale, iar in doze mari are actiune purgativa. El poate poate fi consumat si de cei care sufera de ulcer gastroduodenal. Aceasta deoarece irita stomacul numai in stare gatita. Consumul regulat de ardei iute este recomandat de catre unii naturisti in caz de anorexie, hemoroizi, congestie a ficatului, vene varicoase si probleme vasculare.



DURERI DE SALE

Decoctul din ardei iute se foloseste pentru gargara, eficienta in bolile gatului. Extern, se utilizeaza contra durerilor reumatice si a crampelor musculare. Specialistii au ajuns chiar la concluzia ca plasturele din cayenne este o alternativa la alte tratamente pentru durerile de sale.



ANTIREUMATIC

Crema pe baza de capsaicina are efect calmant in in tratamentul durerii genunchiului la cei care sufera de osteoartrita sau artrita reumatoida. Se mai poate folosi si tinctura de ardei iute, din care se iau 10-30 de picaturi, diluate in apa sau ceai.
Sursa:www.ziarulcn.com


Focul ascuns in plantele de leac.

Exista in stiinta traditionala a vindecarii cu ierburi un capitol cu totul special: cel al plantelor cu gust "arzator". Cunoscute mai ales drept condimente alimentare, apreciate pentru aroma si gustul lor picant, putini sunt cei care stiu ca au si valoare terapeutica. Semintele si radacinile iuti fac parte din "artileria grea" a medicinii naturale. Mai ales in lupta cu bolile reumatice, respiratorii sau digestive, ele se afla in linia intai. Acum, la inceput de iarna, cunoasterea proprietatilor medicinale ale acestor plante este mai mult decat binevenita, intrucat ele ataca exact bolile produse sau agravate de venirea sezonului rece. Cum se folosesc si la ce sunt bune vom afla in continuare:

Ardeiul iute

Nu are o istorie prea lunga in medicina populara europeana, dar... glorioasa. A fost adus in tara noastra in urma cu "doar" trei sute de ani, ceea ce este putin in comparatie cu hreanul, de pilda, care este cunoscut si folosit de peste 5000 de ani. Ardeiul iute si-a gasit insa imediat locul in retetele de medicina populara si, mai nou, chiar in preparate farmaceutice sofisticate. "De vina" sunt proprietatile sale iritative extrem de puternice, care au inimaginabil de multe aplicatii practice. La contactul cu anumite substante din compozitia ardeiului iute, tesuturile corpului omenesc se inflameaza, adica se incalzesc, circulatia sanguina se intensifica si se declanseaza local o reactie naturala de aparare foarte puternica. In plus, aceste procese sunt provocate instantaneu si concomitent, ceea ce face ca ardeiul iute sa vindece sau sa amelioreze semnificativ boli din cele mai diverse.

Dureri de gat - se foloseste un extract in apa de ardei iute, un preparat simplu, dar cu efecte antiinfectioase extrem de puternice, care poate opri racelile chiar in faza incipienta. Iata cum se obtine acest remediu: un varf de cutit de seminte de ardei iute se pune intr-un sfert de cana (50 ml) de apa clocotita, se lasa vreme de 20 de minute, apoi se amesteca cu miere. Se consuma cu inghitituri mici, lasand sa alunece lent pe gat. Efectele sunt imediate.

Rinita (guturai) - se recomanda consumarea ardeiului iute drept condiment, mai ales in ciorbe si supe fierbinti, care ii potenteaza efectul. Substantele continute de ardeiul iute desfunda imediat nasul, intensifica circulatia in zona cailor respiratorii superioare si fac sa creasca temperatura corpului. In cazul in care din cauza guturaiului simtiti ca nu mai aveti miros, inspirati in dreptul unei despicaturi facute cu cutitul intr-un ardei iute.

Lombosciatica - se obtine o tinctura de ardei iute astfel: 20 ardei iuti se piseaza bine, dupa care se pun intr-un borcan in care se adauga un pahar (200 ml) de alcool de 50 de grade. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat continutul vreme de zece zile, dupa care se filtreaza prin tifon. Cu preparatul obtinut se fac comprese, care se pun pe zona dureroasa si se tin vreme de 10-30 de minute. Tratamentul se repeta de 1-2 ori pe zi, pana la disparitia durerilor. Are un puternic efect rubefiant asupra pielii, motiv pentru care persoanele sensibile vor aplica remediul cu tinctura diluata.

Crampe musculare (carcei) - este foarte utila introducerea in alimentatie a ardeiului iute. Pe langa faptul ca este bogat in vitamina C, utila pentru sistemul circulator si muscular, are efecte de intensificare a circulatiei sanguine si de crestere a temperaturii corpului. Zilnic, persoanele cu predispozitie spre crampe musculare vor consuma 1-2 ardei iuti si, in plus, vor face urmatorul tratament extern:

Circulatie periferica deficitara (maini si picioare reci) - se maseaza foarte usor mainile si picioarele cu o solutie preparata din cinci lingurite de ardei iute maruntit (poate fi si boia de ardei iute), jumatate de pahar de otet si jumatate de pahar de spirt, care au stat sapte zile la macerat.













Acum imi dau seama ca de cativa....,doi,ani de cand folosesc ardei iute, nu mai am probleme cu rinita cronica.Caci am suferit,parol,Ciupercutza poate confirma,ziceam la ea ca nu pot mirosi crin,lacramioara si liliac.Ei bine,am mirosit,caci mereu spuneam cat de frumos miroase in curte la mine si in casa, cand deschid geamul.Deci mancati ardei iute si nu mai puneti atata sare in mancare.Stiti ce fain este sa simti gustul legumei,fara sare???Super!!









ARDEI IUTEARDEI IUTEARDEI IUTEARDEI IUTEARDEI IUTEARDEI IUTE






8 comentarii:

  1. Din câte ştiu, bulgarii mănâncă foarte iute şi nu au probleme cu stomacul. Eu nu pot mânca iute, tuşesc şi plâng la greu. Dar cred că alifia aia ar fi bună la casa omului. Mulţam.

    RăspundețiȘtergere
  2. Isabelle,abia acum am terminat de copiat articolele astea.Mi-a dat de furca Mozilla.Sper ca te intorci si citesti tot , :lol:

    RăspundețiȘtergere
  3. Draga mea,dar nu simti ca-i iute de nu mai poti,doar ii da gust mancarii.Ti-am zis ca nu trebuie sa iei din aia trasnet,ca sunt asa lungi si verzi,sau copti...rosii,pe la marketuri si in piete.Nu-s foarte iuti,decat la seminte.Eu pun si semintele si tot in mancare.Usturoi de asemenea.Dar asa ne place...nu ca ma feresc eu de...,ma rog.Cum vrea Dumnezeu.... :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi place ardeiul iute de mor nu alta, insa, nenii aia najpa numiti doftori mi-au interzis sa consum macar un an...la naiba, recunosc ca eu nu ma abtin, si numai Dumnezeu stie la ce chinuri si dureri ma expun...merita insa orice sacrificiu :)
    In fine, acum il consum mult mai rar, insa inainte era nelipsit pe masa mea :)
    Foarte utile si binevenite informatiile pe care ni le impartasesti cu marinimia caracteristica sufletului tau deosebit, multumiri sestro :)
    O duminica bogata in zambete iti doresc :)
    Sibilla

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am întors, am citit :lol:

    RăspundețiȘtergere
  6. ia sa incerc si eu! ani de zile am fost dependenta de bixtonim, prietenii imi spuneau "bixtonim addict" si unii mai rai chiar ma faceau junkie. :(
    poate asa imi recapat si eu simtul mirosului...
    si zici ca e bun si la reumatism?

    RăspundețiȘtergere
  7. Da Oana,exista un unguent facut de Hofigal,imi scapa acum numele,cu care m-am tratat eu de sciatica si acela contine ardei iute pe langa altele.A,da Supliform se numeste.Insa vad ca sunt retete pentru artrita,cu ardei iuti.
    Eu zic mai bine sa-i mancam,ca actioneaza sistemic.

    RăspundețiȘtergere
  8. Sibilla,imi pare rau daca ai avut probleme de sanatate cu interzicerea condimentelor.Iti doresc sanatate si toate bune! :)

    RăspundețiȘtergere