Lamaia este pentru Jamilla,ca nici nu mai stiu de cand imi tot cere... loool
Azi m-am gandit sa scriu un post cu reteta de ciorba de salata,ca...nu stiu....,mi s-a parut mie ,sau vreti si voi si incercati????
Si daca tot veni vorba de ciorba,nu stiu ce m-a apucat sa socotesc cam cate ciorbe a mancat stapanul inelului in astia 35 de ani,de cand vine la masa mea ,lol.Pai cum la el fara ciorba nu-i mancare,si cum eu fac de obicei cam 3 ciorbe pe saptamana (ca,doara nu zilnic...) si cum in an sunt 52 de saptamani,asta inseamna ca eu am gatit cam 156 de ciorbe pe an,deci 1560 in 10 ani si inmultit cu 3,5....imi da 5460 de ciorbe.looool
Da,dar partea comica-i faptul ca eu repet cam 11 retete,ca atatea ciorbe stiu eu sa fac...Nu ca n-as fi incercat si altele,dar,aducandu-mi aminte ce-am patit cand i-am pedepsit(era si fiul nostru atunci acasa) cu anghemaht de pui,luata reteta din carte,bineinteles...am lasat-o mai moale cu retetarul.Era suficient sa le spun ca daca ma mai supara le fac anghemaht de pui si vorba a devenit magica. :))))))))))
Deci,iata ce ciorbe i-am servit eu stapanului inelului la masa de pranz:
1. ciorba de salata
2. --ll--- fasole pastai crude
3. --ll--- fasole boabe uscate,cu ciolan
4. --ll--- cartofi
5. --ll--- legume
6. --ll--- oase(sira spinarii) de porc
7. --ll--- perisoare
8. --ll--- pui
9. supa-crema de dovlecel ,cu crutoane
10. supa de pasare(gaina,rata...)
11. supa de rasol de vaca
Acum,daca impart 5460 la 11 si considerand ca aceste ciorbe le-am repetat in numar egal de ori (desi mica-i probabilitatea asta...),imi da 496,3.Adica,de 496,3 ori a mancat stapanul inelului ,in 35 de ani ,aceeasi ciorba (ca supele imi plac numai mie si fac ffff.rar)......loool.
Eeeee,avem si eroare...cum sa nu???ca lipsii si eu de acasa cam un an...asa in mare,cand am haulit prin canyoane,cand m-am minunat printre masinile de pierdut bani,in Las Vegas,cand m-am uitat din gondola cu care urcam la urmatorul etaj...de munte,in Salt Lake City....cand....
Acum sa trec la treaba...gata cu gluma.
Ingrediente:
-o bucata de slanina (cam cat manca un om sanatos la coasa)
-3 sau 4 oua
-3 linguri de faina
-3 linguri de smantana
-2 linguri de otet
-1 capatana de usturoi(cam 7 catei)
-1 cana de lapte dulce(adica nu acru)
-6 capatani mari de salata,indesate ca varza de vara,sau 20 din aia care are numai frunze verzi.
-o legatura de marar
In oala de mai sus,se frige slanina taiata cubulete mici,mici,pana se rumeneste (sa nu iasa fum...),dupa care se pune salata spalata bine,frunza cu frunza si rupte,frunzele mari,in 4,iar mijlocul il tai in 4 si apoi iar in 2.loool Se pune capac sa lase zeama salata si sa se caleasca usor,doar 10 minute,cel mult,timp in care se intoarce de 2 ori.Se ia de pe foc cand arata asa ca mai sus.
Intro craticioara se pune 1 galbenus,faina,smantana si otetul si se amesteca usor sa nu se faca cocoloase,pana arata ca o smantana mai subtire...asa ca mai sus.
Celelalte 2...3 oua si albusul ramas se bat nitel in castronel,cu lapte,ca la papara.Am pus si niste frunze de marar in ele si am facut papara,adica omleta.La omleta,eu nu amestec ci las sa se rumeneasca ,apoi tai in 4,adica fac cruce,o intorc pe cealalta parte si la sfarsit o tai in fragmente mai mici.Se foloseste putin ulei.
In acelasi timp fierbe pe foc o cratita cu apa in care,cand clocoteste,pun delikat,cam 1 lingurita.
Mai sus sunt toate pregatite sa le amestec,astfel:Iau cu polonicul apa(supa) fierbinte si torn peste maglavaisul de smantana,treptat...amestecand incontinu,pana se umple craticioara si obtin o supa-crema de smantana.Apoi aceasta mixtura o introduc peste salata,mai completez cu cata supa(apa+delikat=supa) vreau sa fie,apoi introduc papara,usturoiul tocat marunt si mararul tocat si pun capac.Cand servesc,adaug lapte.Nu-i obligatoriu laptele,caci unele,pe aici pun lapte in loc de smantana,asa ca laptele este facultativ.
Asa arata in oala.
Asa arata in farfurie
Secretul este ca trebuie sa fie concentrata si nu zama lunga,daca vrem sa fie buna.Eu o mai dreg inca o data,in farfurie cu nelipsita zeama de la ardeii iuti murati.