duminică, iulie 20

ROMANIA CURATA

SUSŢIN:

Sa pastram Romania curata!


Romania curata!


Nu promoveaza salvarea planetei ori abstinenta de la curent electric. Nu acuza si nu pune etichete. Doar arata consecintele actiunilor noastre. Le arata cu degetul. Contribuiti cu poze : home[at]romania-curata.ro

Preluat de la IsabelleLorelai





Jul
17
Gunoaiele din munti
icon1 admin | icon2 Sibiu | icon4 07 17th, 2008| icon3No Comments »



Peste 30 de tineri sibieni, dar şi din Bucureşti, Cluj şi Sinaia se adună în 24 iulie la Călţun, în munţii Făgăraş, zonă pe care vor s-o lase lună în urma lor. Timp de 6 zile, până în 30 iulie, tinerii vor strânge toate gunoaiele din zonă, le vor depozita în saci de plastic şi le vor duce până la o zonă accesibilă cu elicopterul. De acolo vor fi preluate de Romeo Dunca, cel care îşi pune gratis la dispoziţie elicopterul pentru această acţiune, iar gunoaiele vor fi transportate până la o altitudine mai joasă, accesibilă cu maşina.

Proiectul este iniţiat de Asociaţia Salvatorilor Montani Sibiu, în parteneriat cu liceul Brukenthal şi finanţat de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport. Toţi tinerii implicaţi în proiect fac muncă de voluntariat, iar banii pe care i-au strâns nu le ajung decât pentru mâncare, saci de plastic şi mănuşi. Toate celelalte echipamente necesare sunt contribuţia voluntarilor din proiect. Gunoiul va fi dus cu elicopterul (contribuţia lui Romeo Dunca, inclusiv combustibilul) la Bâlea, iar de acolo va fi preluat de Primăria Cârţişoara.
Lacul Călţun din munţii Făgăraş are un grad de accesibilitate foarte redus, aflându-se la 4 ore distanţă (traseu de munte pe creastă) de refugiul Bâlea Lac. Tinerii estimează că în zonă se află aproximativ 6 tone de gunoi.
Anul trecut, voluntarii din Asociaţia Salvatorilor Montani au strâns aproximativ 150-200 de saci (aproape 2 tone) de gunoi din zonele Bâlea şi Capra. “Dacă voluntarii vor rămâne la fel de entuziaşti şi în anii următori, sper ca în câţiva ani să avem un Făgăraş curat lună şi nişte turişti mai conştienţi de faptul că trebuie să îşi lase doar urmele paşilor pe munte şi să ia cu ei doar peisajele superbe şi câteva imagini pe cardul de memorie al aparatului foto”, a declarat, pentru Sibianulonline.ro, Mara Constantinescu, responsabilul proiectului de ecologizare a zonei Călţun.

sursa:sibianulonline.ro



5 comentarii:

  1. Mi-aş dori ca voluntariatul să se facă în alte cauze (să ajute bătrâni, copii etc) dar nu se poate cu atâţia oameni nesimţiţi. Când eram la şcoală aveam un părculeţ în grijă (eram clasă de fete) dar mai mult de trei-patru hârtii nu aveam de strâns. Acum... Săracii copiii ăştia trebuie să strângă saci peste saci după toţi nesimţiţii României.
    .
    PS: mie nu mi-a "mers" blogul. Plus că am şi nişte articole distruse. Mai aştept până mâine şi dacă nu îşi revine... încep să şterg...

    RăspundețiȘtergere
  2. Isabelle,eu n-am observat la tine ca nu merge,am postat la Romania curata si am spus ca sper ca nu te superi ca-ti preiau si eu articolul .Sper ca ai vazut,ca nu te-ai trezit cu nesimtirea din mine acum cand ai intrat la mine.Te rog sa nu stergi nimic,te rog din tot sufletul lasa asa,nu sterge nimic,ca sa nu-ti para rau.Este ca si cand ai construit o casa si fiindca unii nesimtiti si-au facut nevoile pe ea ...o darami.Nu se poate...,crede-ma ca cineva trebuie sa te tina de maini si sa nu te lase.M-ar durea daca stergi pana si un rand din blogul tau.O sa-si revina.Eu am avut o problema cu blogul ca nu-mi arata pozele si le amesteca si am adus depanatorul,nu i-a facut nimic,doar am trecut sa folosesc Opera ca browse si apoi si-a revenit si Mozilla,fara sa-i faca nimeni nimic.
    Te imbratisez cu drag.Sa ai o saptamana buna,scumpa mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Elisa, ei au lucrat, wordpressul. În timpul ăsta eu nu am putut intra pe blog. Ce-ţi veni cu "nesimţirea din mine"? Eu vorbeam despre cei care merg la iarbă verde şi îşi lasă gunoiul acolo, să îl strângă alţii.

    RăspundețiȘtergere
  4. Si eu vorbeam de faptul ca ti-am furat articolul de pe Romania curata si posterul ala...verde,despre asta ziceam,ca nu te-am rugat inainte sa-mi dai voie.Cand am gasit asta la tine nu m-am mai gandit decat ca vreau sa militez pentru curatenie.Daca ai stii ca ,la un moment dat,vroiam sa-mi iau autorizatie de la ...de undeva,ca sa merg pe strazi si sa atentionez lumea care arunca orice pe jos.Insa sa stii ca ce-am vazut pe plaja de la Marea Nordului,in poze,dupa ce plecasera oamenii,erau peste tot gunoaie,insa intra firma de salubrizare si dimineata este iar luna.Problema ,la noi ,mai este si aceasta,ca cine trebuie sa faca si este platit sa faca ...nu face.Insa,prin orase si prin munti si peste tot educatia isi spune cuvantul.Eu sunt proverbiala in acest sens,cand mergeam cu trenul la Timisoara,intai deserta, o punga mare cu gunoiul facut de mine in tren,caci cutiile de gunoi ori erau pline,ori erau fara fund.
    Isabelle,te pup. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Elisa, mă onorează faptul că preiei ceva de la mine!
    (mai ales că e la liber :lol: )
    Elisa, părerea mea este că sunt "grămezi" de oameni prin administraţie care ar putea ieşi pe stradă şi da amenzi. Că pe unii români până nu îi arzi la buzunar nu se potolesc... Doamne, când îi văd pe unii că stau la colţul străzii şi mănâncă seminţe iar în jurul lor sunt covoare de coji, îmi vine să sar la bătaie. Eu fiind o fire pacifistă...
    Şi eu te pup.

    RăspundețiȘtergere